Η μάχη του Κέντρου

Η μάχη του Κέντρου

  • |

Μία από τις συζητήσεις που κέντρισαν το πολιτικό ενδιαφέρον τα προηγούμενα χρόνια ήταν η περίφημη ανασυγκρότηση του ευρύτερου Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Η συζήτηση περιστρεφόταν μονίμως στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χάρτη και αν υπάρχει η δυνατότητα για έναν ισχυρό πολιτικό φορέα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Οπως συμβαίνει συνήθως στη ζωή, έτσι και στην πολιτική, τα κενά δεν μένουν ακάλυπτα. Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής τσακώνονταν για το ποιος είναι ο αυθεντικότερος συνεχιστής του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, ένα μεγάλο μέρος του Κέντρου έπεφτε στην «αγκαλιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χάρης Ιωάννου

Και αυτό γιατί το Κέντρο δεν είναι μια αφηρημένη έννοια ή ένας «χυλός», όπως συχνά αντιμετωπίζεται από μέρος της Αριστεράς. Ηταν αυτό που έδωσε τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και αυτό που έδωσε την αυτοδυναμία στον Κυρ. Μητσοτάκη το 2019.

Ειδικά μετά το εκλογικό Big Bang του 2012, το προοδευτικό Κέντρο του 2020 έχει μικρή σχέση με αυτό των προηγούμενων δεκαετιών και πάντως δεν έχει τα αντιδεξιά ή αντιαριστερά σύνδρομα του παρελθόντος.

Είναι η μεσαία τάξη, το κομμάτι της κοινωνίας που τελικά αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ τιμωρητικά μέσω της υπερφορολόγησης είτε και ειρωνικά, π.χ. «κίνημα της γραβάτας», «φοροφυγάδες», κ.λπ..

Ομως, το ποιος το εκφράζει κάθε φορά αποτελεί βαρόμετρο για την εκλογική ηγεμονία. Μια καλή αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλει να επανέλθει στο παιχνίδι, θα ήταν η σωστή ανάγνωση των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών. Γιατί η ρητορική ότι ο Μητσοτάκης είναι ο «Ορμπάν των Βαλκανίων» ή αρχηγός ακροδεξιάς σέχτας δεν φάνηκε να πείθει κανέναν. Εκτός αν το σκορ 3-0 στις εκλογές του 2019 δεν ήταν αρκετό για να γίνει αντιληπτό.

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.