Η κυβέρνηση και ο (ποιητής) Εμπειρίκος

Η κυβέρνηση και ο (ποιητής) Εμπειρίκος

  • |

Δεν περνά μέρα που η Νέα Δημοκρατία να μη δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο [τη συντηρητική «ιδεολογία» της, τον αυταρχισμό της, το αντιλαϊκό της κριτήριο, την καταστολή, τη μέριμνά της για τους ανθρώπους της ελίτ]. Ο,τι κέρδισε από την πανδημία, γιατί κέρδισε, εύκολα το απεμπολεί λόγω των καταγωγικών της αξιών, που είναι ενάντιες στα συμφέροντα των χαμηλών και μικρομεσαίων στρωμάτων – δεν μπορεί να ξεφύγει από τις καταβολές της ετούτη η κυβέρνηση όσο κι αν ενδύεται τον μανδύα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής ανάπτυξης. Ποια η παρρησία της; Πού η ισονομία; Εδώ κινδυνεύει η ισηγορία, για ισονομία να γίνεται λόγος;

Γιώργος Σταματόπουλος

Αγλαόν παράδειγμα της μονολιθικότητάς της, η τύχη που επιφυλάσσει στους εργαζόμενους, που έχασαν την εργασία τους και που επανέρχονται [όσοι το καταφέρνουν] υπό καθεστώς όμως οικονομικής ασφυξίας. Τους κάνει τη χάρη να εργάζονται μεν αλλά με μειωμένο ωράριο και συνεπακόλουθα με μειωμένες αμοιβές. Αυτό το λέει κοινωνική πολιτική και ο καθένας βεβαίως βγάζει τα συμπεράσματά του. Ενα από τα υπουργικά της αστέρια είναι εξάλλου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος δεν διστάζει να αμολάει τους ένστολους εναντίον όσων διαμαρτύρονται για τη βιαιογόνο ασφαλώς πολιτική της κυβέρνησης, που αφαιρεί τα ελάχιστα δικαιώματα από τους νέους, κυρίως, να έχουν όνειρα και ελπίδες για το μέλλον. Ποιο μέλλον; Με αυτήν την αλλοπρόσαλλη παιδεία που εισηγείται η άκαπνη και εφεκτική [και ανιστόρητη και άγλωσση] υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων; Η κυρία αυτή, η κυρία Κεραμέως, ίσως να διέπρεπε εάν ήταν υπουργός Θρησκείας μάλλον – δεν έχει επαφή, όπως έχει δείξει η έως τούδε πολιτική της, με την παιδεία και μάλιστα την ελληνική [κάτι σημαίνει αυτή η διευκρίνιση].

Στο φιλελεύθερο μυαλό τους [ποιο φιλελεύθερο; Φοβισμένοι εξουσιομανείς είναι οι καψεροί – έτσι ήσαν εξαρχής όλοι οι τύραννοι] δεσπόζει η ιδέα ότι μπορούν να χειραγωγήσουν την κοινωνία με αποφάσεις αποκλειστικά δικές τους και με τη βοήθεια της θυγατρός της δικαιοσύνης [της αστυνομίας εννοείται και μάλιστα της ένοπλης]. Ολα αυτά δεν έχουν σχέση με ευνομούμενες πολιτείες και ας αεροκοπανούσαν προεκλογικά για την ανάγκη να επανέλθει [διότι τάχα είχε χαθεί] η ευνομία και άλλα φαιδρά. Και βεβαίως θα βρουν μπροστά τους αυτή τους την τακτική και ας έχουν το πλεονέκτημα του κορονοϊού – το χάνουν σιγά σιγά, με την τακτική που είπαμε.

Βεβαίως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έχουν απέναντί τους μια δυναμική αντιπολίτευση, που να έχει πιάσει τον σφυγμό του ταλανιζόμενου άνεργου και του ασφυκτικώς διαβιούντος, του μέσου Ελληνα έστω. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να προβληματίσει ακόμη περισσότερο όσους εξακολουθούν να προβληματίζονται και να αντιδρούν στα λαοκτόνα σχέδια της κυβέρνησης.

Μας θέλουν χαμερπείς, ναι, και το έχουν αρκούντως καταφέρει. Σε κάθε δυσκολία η κοινωνία καταφεύγει στους ποιητές, διότι «Σκοπός της ζωής μας δεν είναι η χαμέρπεια… Σκοπός της ζωής μας είναι η λυσιτελής παραδοχή της ζωής μας και της κάθε μας ευχής εν παντί τόπω εις πάσαν στιγμήν εις κάθε ένθερμον αναμόχλευσιν των υπαρχόντων. Σκοπός της ζωής μας είναι το σεσημασμένον δέρας της υπάρξεώς μας».

.efsyn.gr/