Για την επανάκαμψη της Αριστεράς

Για την επανάκαμψη της Αριστεράς

  • |

Για τον πρωθυπουργό και τους «λοχαγούς» του ισχύει το εξής: μάχονται μόνοι τους και ηττώνται -κατά το γνωστό (;) τρέχουν μόνοι τους και έρχονται δεύτεροι ή, ακόμη, τελευταίοι. Ποιος να το πιστέψει κάτι τέτοιο, έλα, όμως, που η πραγματικότητα βοά για το αληθές αυτού του παράδοξου. Και συμβαίνει αυτό μάλιστα σε μια ευτυχή συγκυρία την οποία ούτε θα τη φανταζόταν μια κυβέρνηση της δεξιάς παράταξης.

Γιώργος Σταματόπουλος
Ολα συνηγορούν για την άνετη επικράτησή της: η απογοήτευση ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού για τη διακυβέρνηση τη χώρας, για πρώτη φορά, από την Αριστερά. Τα καμώματα και οι ταπεινωτικές υποχωρήσεις της τελευταίας προκειμένου να διατηρηθεί στην κυβέρνηση, έδωσαν λαβή στους επί χρόνια επικριτές της να τη λοιδορήσουν και ταυτόχρονα να απαλλαγούν από το σύμπλεγμα κατωτερότητας που τους διέτρεχε, σε ό,τι τουλάχιστον αφορά το ηθικό πεδίο.

Ας πούμε, όμως, ότι έβαλαν μυαλό οι της Αριστεράς. Πού είναι η αντιπολίτευση προς μια κυβέρνηση παραπαίουσα, συντηρητική και φοβική απέναντι στους εκκλησιαστικούς ταγούς; Κοντεύουμε να φτάσουμε στην «άκρη» του Διαστήματος και ακόμη ο πρωθυπουργός και η υπουργός του τής Παιδείας μιλάνε για εικόνες ιερές και πανόσιες, βουτηγμένοι σε δόγματα τη στιγμή που η επιστήμη κάνει άλματα που διασύρουν αυτά τα δόγματα. [Δεν λέω, υπάρχουν και επιστήμονες που εξακολουθούν να ομνύουν στο ελάχιστο μόριο του χρόνου ή της ύλης, ότι τάχα αυτό είναι θέλημα θεού και άλλα δογματικά -αλλά δεν γίνεται εδώ λόγος για την πίστη του καθενός παρά για το γελοίο τυπολατρικό κάθε θρησκείας που έχει εμφανιστεί σε τούτον τον πλανήτη].

Πώς να επανακάμψει η Αριστερά στο πολιτικό προσκήνιο όταν έχει απαρνηθεί, και μάλιστα εκκωφαντικά, όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα [ηθικά και ανθρωπιστικά] που τη χαρακτήριζαν επί δεκαετίες; Αυτό είναι το θέμα στα καφενεία της πρωτεύουσας, αλλά, νομίζω, και της χώρας όλης. Πώς θα απαλλαγεί η χώρα από αυτούς τους τυχάρπαστους, από αυτούς τους ολίγιστους της πολιτικής και κυρίως αμέτοχους Παιδείας και Πολιτισμού;

Μπορεί να γίνει το εξής, κόντρα στον στυγνό ορθολογισμό της Δύσης, που σκοτώνει εν ψυχρώ αθώους πολίτες και ταυτόχρονα κόπτεται για τα δικαιώματα των τζιτζικιών να άδουν κατά το σύντομον της ζωής τους: να προταθούν ως πρωτεύοντα στην κυβερνητική ιεραρχία τα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και Υγείας και να ακολουθήσουν αυτά των Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας λόγου χάρη. Η καλύτερη άμυνα σε μια χώρα [ουσιαστική και πυργωμένη] είναι η γλώσσα της πρώτα [εννοούνται εδώ τα δημοτικά και λαϊκά τραγούδια της, οι χοροί της, οι τρόποι του πένθους και της χαράς] και μετά οι βιομηχανίες της, η γεωργία και η κτηνοτροφία και ο τουρισμός.

Η Αριστερά ξέχασε, ή ίσως δεν το αντιλήφθηκε ποτέ, ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ή η Μύκονος και η Σαντορίνη και η Κρήτη, ή η Ρόδος και η Κέρκυρα και ξέρω ‘γώ ποιος άλλος ελληνικός [τουλάχιστον τυπικά ακόμη] τόπος. Ελλάδα είναι οι μικρομεσαίοι της, οι οποίοι, με την πολιτική της Δεξιάς, οδηγούνται στη συρρίκνωσή τους και δυστυχώς στον αφανισμό τους. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για την αμήχανη και ενοχική Αριστερά.

.efsyn.gr