Το «κόκαλο» του… Ρούτε

Το «κόκαλο» του… Ρούτε

  • |

Εδώ και χρόνια σχεδόν όλες οι σημαντικές αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση βγαίνουν μετά από παζάρι. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται ότι θα συμβεί και τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, που στηρίζουν οι «μεγάλοι» της Ε.Ε. (Γαλλία, Γερμανία), αλλά σκοντάφτει σε 4 χώρες του Βορρά, επικεφαλής των οποίων είναι η Ολλανδία και ο πρωθυπουργός της Μαρκ Ρούτε.

Μπάμπης Μιχάλης

Ο κεντροδεξιός πολιτικός -που με τα σχόλιά του τους τελευταίους μήνες έχει προσβάλει αρκετές φορές τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου- επιμένει ότι η βοήθεια που θα μοιραστεί από το Ταμείο οφείλει να είναι δάνεια και όχι επιδοτήσεις, οι χώρες που θα πάρουν τα χρήματα να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, συνταξιοδοτικό και εργασιακό τους καθεστώς και οι δόσεις των κονδυλίων να εκταμιεύονται όταν εκπληρούνται οι δεσμεύσεις τους.

Ζητά, με άλλα λόγια, επιστροφή των μνημονίων. Κάτι όμως που είναι φύσει αδύνατον μετά την καταστροφή που έχει προκαλέσει η πανδημία να αποδεχτούν οι κυβερνήσεις του Νότου και που δείχνουν να κατανοούν και οι «μεγάλοι» της Ε.Ε .Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο Ρούτε προβάλλει ένα τόσο ανεδαφικό αίτημα.

Η απάντηση πρέπει ίσως να αναζητηθεί εκτός Ταμείου. Η Ολλανδία- παραδοσιακά χώρα εμπόρων- ακμάζει περισσότερο σε σχέση με άλλες σημαντικές οικονομίες της Ε.Ε. χάρη και στα σημαντικά φορολογικά έσοδα που εισπράττει κάθε χρόνο από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Αποτελεί -με το αζημίωτο- ενδιάμεσο σταθμό μεταφοράς των κερδών των τελευταίων από άλλες χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου προς υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Το καθεστώς αυτό αναδείχτηκε και επίσημα αυτήν την εβδομάδα από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που έδειξαν ότι η Ολλανδία είναι ο μεγαλύτερος φορέας φοροαποφυγής των πολυεθνικών στον κόσμο. Καθώς η παγκόσμια νομοθεσία αλλάζει, τα ψωμιά αυτού του καθεστώτος δείχνουν λίγα. Ο Ρούτε ίσως τελικά να «γαβγίζει» για το Ταμείο διεκδικώντας από τους εταίρους του άλλο… κόκαλο.

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.