Οι… ατυχίες του επαγγέλματος

Οι… ατυχίες του επαγγέλματος

  • |

Μηχανές της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» κατεβαίνουν την οδό Πανεπιστημίου και περνούν στην κυριολεξία μέσα από διαδηλωτές. Το βίντεο από το κέντρο της Αθήνας την περασμένη Πέμπτη, μόλις έχει τελειώσει η κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα που βάζει στο στόχαστρο τις διαδηλώσεις, ξύπνησε μνήμες 2009, όταν μηχανή της ομάδας «ΔΕΛΤΑ» έπεφτε πάνω στη διαδηλώτρια Αγγελική Κουτσουμπού τραυματίζοντάς τη βαρύτατα. Και τότε, όπως και τώρα, υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Γιώτα Τέσση

Η Αγγελική Κουτσουμπού, στέλεχος του EEK, με δράση, βασανιστήρια και φυλακή τον καιρό της δικτατορίας, κατέθεσε πριν από λίγους μήνες ως μάρτυρας υπεράσπισης δεκαπέντε αντιφασιστών/-τριών που είχαν συλληφθεί σε μοτοπορία στο κέντρο της Αθήνας: «Ημουν το πρώτο θύμα της κατασταλτικής δράσης της ομάδας “ΔΕΛΤΑ” στις 6 Δεκεμβρίου 2009.

Ηταν ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και ήμουν στο μεσαίο κομμάτι της διαδήλωσης, που εκείνη την ώρα είχε σταματήσει στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Μια μαζική, ειρηνική, μαχητική πορεία. Εντελώς ξαφνικά βλέπουμε μια βεντάλια από μηχανές της ομάδας “ΔΕΛΤΑ” να έρχονται πάνω μας και να τρυπούν τη διαδήλωση. Δεν έβλεπαν τίποτα, αν ήμασταν νέοι, γέροι, αν κρατούσαμε κάτι. Ηταν μια προκλητικά απρόκλητη επίθεση-διάλυση της διαδήλωσης με όπλο τις μηχανές. Μια μηχανή έπεσε πάνω μου και τραυματίστηκα πάρα πολύ σοβαρά. Ευτυχώς είμαι ζωντανή και σας τα λέω αυτά».

Ο οδηγός παραπέμφθηκε σε δίκη με την εκδοχή της «τροχαίας παράσυρσης» και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών με τριετή αναστολή. Στο Εφετείο δεν εμφανίστηκε καν και η έφεσή του απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη. Ο συνοδηγός, που είχε καταθέσει πρωτόδικα ως μάρτυρας υπεράσπισής του, είχε πει: «Το να σκοτωθεί κάποιος είναι μέσα στις ατυχίες του επαγγέλματος».

efsyn.gr/