Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και ο παρατηρητής Τσίπρας

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και ο παρατηρητής Τσίπρας

  • |

Προκάλεσε συζητήσεις και σίγουρα ενόχλησε τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη προς τη Φώφη Γεννηματά να ζητήσει από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να μην καλούν τον Αλέξη Τσίπρα στις προσυνόδους τους. Ουδείς όμως από τους δυσφορούντες απάντησαν ουσιαστικά στους λόγους που προέβαλε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Προσπερνώντας το θέμα του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά και τα τυπικά, ότι δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρωθυπουργός και άρα, κατά το παράδειγμα ΑΚΕΛ-Χριστόφια, δεν είναι απαραίτητο να προσκαλείται, το κεντρικό ζητούμενο που οφείλει να επιλύσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πού ανήκει και τι πρεσβεύει. Διότι δεν είναι πλέον καθόλου πειστικό να ζητά συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία και, όποτε οι απόψεις των εν δυνάμει συμμάχων δεν εξυπηρετούν τα προτάγματά του, να τους καταγγέλλει.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, που πλην εξαιρέσεων έχει κάνει στροφή προς τη μετριοπάθεια, πιστεύει στη σοσιαλδημοκρατία, δεν έχει παρά να την αποδεχτεί και οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του κ. Τσίπρα θα εκτιμήσουν δεόντως αυτή την επιλογή. Ωστόσο, προτιμά μια ερμαφρόδιτη πολιτική συμπεριφορά, πιστεύοντας ότι αυτό του διασφαλίζει τη δυνατότητα να προσαρμόζει τη ρητορική του ανάλογα με το ακροατήριο.

Αντιστοίχως, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κινείται αλλοπρόσαλλα, όπως φάνηκε στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Ευθυγραμμίζεται με τη Ν.Δ. και ανοίγει ξανά μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα είναι η αναγκαία διερεύνηση κοινών τόπων μεταξύ όμορων πολιτικών δυνάμεων του προοδευτικού χώρου να καθίσταται αναξιόπιστη και να μεταφράζεται ως σημαία ευκαιρίας.

Και κάτι ακόμη: Σε μια συγκυρία όπου η πολιτική μοιάζει να μετατρέπεται σε βούρκο, δεν αρκεί η θεωρητική επίκληση σε αρχές και αξίες. Επιβάλλεται και τήρησή τους χωρίς συμψηφισμούς.

efsyn.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.