Ο μικρομέγαλος κύριος Κυριακάκης

Ο μικρομέγαλος κύριος Κυριακάκης

  • |

Ο κύριος του τίτλου είναι διευθυντής Πρασίνου στον Δήμο Αθηναίων, υπεύθυνος άρα για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα συνοικιακά πάρκα της πρωτεύουσας. Στις αρχές Ιουλίου, 7 νομίζω, τον καλέσαμε να δώσει μια απάντηση για την εγκατάλειψη και αδιαφορία που επιδεικνύει ο δήμος για τα μικρά αυτά πάρκα, τα οποία, όπως όλοι ομολογούμε, είναι μια μεγάλη ανάσα για ηλικιωμένους, αλλά και παιδιά -και ταξιδιώτες όταν αυτά ευρίσκονται κοντά σε μεγάλους σταθμούς ΚΤΕΛ (είχαμε αναφέρει ως παράδειγμα αυτό του ΚΤΕΛ Λιοσίων).

Γιώργος Σταματόπουλος
Του κυρίου αυτού υπεύθυνου ουδόλως ίδρωσε το αυτάκι -να βρει δυο λέξεις να απαντήσει, να δικαιολογήσει, να υπερασπίσει ίσως το έργο για το οποίο τον πληρώνουν αδρά οι δημότες Αθηναίοι. Σιγά τώρα, μην ασχοληθεί με τα ελάσσονα, αυτός ο περί τα μείζονα προφανώς υπεύθυνος. Θα πει ίσως κανείς ότι δεν προλαβαίνει ο άνθρωπος να διαβάσει εφημερίδες και μάλιστα μια εφημερίδα αχώνευτη στην κυβέρνηση και τους υπηρετούντες αυτήν. Καλά, δεν έχει όμως συνεργάτες να αποδελτιώνουν ό,τι αφορά τις δραστηριότητές του ως διευθυντή Πρασίνου; Πώς, διάβολε, έρχεται σε καθημερινή επαφή, όπως του αρμόζει, με τους «υπηκόους» του; Ως υπηκόους προφανώς μας βλέπει ο άνθρωπος, διαφορετικά θα ανατρίχιαζε κάπως διαβάζοντας για τις καταγγελίες περί ασχήμιας που επικρατεί στα συνοικιακά πάρκα. Και καλά, ας πούμε ότι ο Τύπος έχει απολέσει την εμβέλεια και διεισδυτικότητα που είχε κάποτε στην (επι)κοινωνία. Τόσες καταγγελίες που φτάνουν στο γραφείο του από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους τι τις κάνει; Τις πετάει στον κάλαθο των αχρήστων; Για δες συμπεριφορά οι διευθυντές του Δήμου Αθηναίων.

Οπως όλα δείχνουν οι γαλάζιοι διευθυντές έχουν βάλει σκοπό να απαλείψουν τον δημόσιο χώρο διότι έτσι προστάζει ο καπιταλιστικός τρόπος σκέψης: να χαθεί η συνοχή του λαού όπου αυτή ευδοκιμεί -εν προκειμένω στα μικρά πάρκα, σε τόπους δηλαδή όπου μπορείς να πάρεις μια ανάσα, να δροσιστείς και κυρίως να ανταλλάξεις δυο κουβέντες με τους συγκαθήμενους, τους περίοικους και λοιπούς, που δεν έχουν δυνατότητα να επισκέπτονται τα μικρά καφέ της γειτονιάς τους -ή οπουδήποτε πρέπει να καταβάλουν τον οβολό τους. Αλλά ποιους συγκαθήμενους;

Η νέα «μόδα» των άγρυπνων φρουρών της αγοράς είναι να εξαφανίσουν τα παγκάκια, να μην μπορείς να σταθείς πουθενά -στην καλύτερη περίπτωση τοποθετούν, όπως είχαμε σημειώσει, παγκάκια χωρίς πλάτη με αποτέλεσμα να κόβεται η μέση σου. Δεν είναι διαστροφή, είναι διατεταγμένη υπηρεσία, είναι προϊόν υψηλών δεξαμενών σκέψης. Για φαντάσου.

Ισως πάλι ο κύριος Κυριακάκης είναι απορροφημένος και αφοσιωμένος στην υλοποίηση του έργου ανάπλασης της Αθήνας στο οποίο προχωρεί με ταχείς ρυθμούς ο δήμαρχος Αθηναίων, στον «εξευρωπαϊσμό» ντε της πρωτεύουσας, με παρτέρια και ζαρντινιέρες, με κόκκινους, πράσινους, κίτρινους δρόμους (επάνω στους ήδη δρόμους). Τα μεγαλεία μάς έλειπαν, την ώρα που δεν μπορεί κάποιος να βρει λίγη δροσιά στη γειτονιά του ή να ξαποστάσει κομμάτι. Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα δείξει κάποια ευαισθησία ο διευθυντής Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων και θα κατορθώσει να ψελλίσει δυο-τρεις ανθρώπινες συλλαβές έστω.

efsyn.gr