Τραγούδια καταπιεσμένων στον Ολυμπο

Τραγούδια καταπιεσμένων στον Ολυμπο

  • |

Ξεκινά σήμερα στη Ραψάνη (πενήντα χιλιόμετρα από τη Λάρισα, στις παρυφές του Ολύμπου) τριήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κεντρικό θέμα «Πολιτικό τραγούδι και κοινωνική διαμαρτυρία: μια περιήγηση στην κοινωνική ιστορία μέσα από τα τραγούδια των καταπιεσμένων».

Γιώργος Σταματόπουλος

Και αυτό βεβαίως είναι μόνο η αρχή· όλος ο Αύγουστος είναι γεμάτος με εκδηλώσεις για τις οποίες πασχίζουν [συνεργάζονται!] όλοι οι τοπικοί -κοινωνικοί, πολιτιστικοί και επιστημονικοί- φορείς. Εκδηλώσεις-ύμνος στην κοινότητα και στο πάθος για ανάδειξη της παράδοσης σε συνδυασμό με τις προκλήσεις του μέλλοντος, ενός μέλλοντος βασισμένου στην αυτοδιαχείριση και την αυτοοργάνωση περισσότερο, μακριά από κομματικές και κυβερνητικές ντιρεκτίβες.

Θα επιχειρήσουν να αναδείξουν (Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, στις 20.30) τον ρόλο του κοινωνικού-πολιτικού τραγουδιού ως προάγγελου δυνατοτήτων για κοινωνική αλλαγή, μέσα από την οπτική της κοινωνιολογίας της μουσικής οι: Γιάννης Ζαϊμάκης, καθηγητής Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, και Λεωνίδας Οικονομάκης, πολιτικός κοινωνιολόγος, μέλος των Social Waste. Μετά το πέρας των εισηγήσεων τον λόγο θα πάρει ο αειθαλής πολιτικός τροβαδούρος Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ένας αιρετικός και ξεχωριστός καλλιτέχνης, που στέκεται πάντα δίπλα στα εναλλακτικά κινήματα και στον αγώνα για ειρηνική συνύπαρξη και πολιτισμική ώσμωση Ελλήνων-Μουσουλμάνων-Ρομά-Πομάκων στη Θράκη. Αυτά απόψε.

Αύριο Σάββατο θα διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας με τη συμμετοχή του αυτοοργανωμένου σωματείου «Μαρίνος Αντύπας», μελών των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας και νέων της Ραψάνης (στις 19.00, στο δημοτικό γήπεδο του χωριού). Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά (21.30) με τους Ρουμπαγιάτ στον αύλειο χώρο του Ξενώνα, που βρίσκεται στην είσοδο του όμορφου αυτού χωριού.

Την Κυριακή, τέλος, στις 07.30 θα ξεκινήσει μια περιήγηση στην κοιλάδα των Τεμπών με τον Δημήτρη Μπάρμπα. Αφετηρία γι’ αυτήν την άνοδο στα μονοπάτια των θεών του Ολύμπου θα είναι ο ιερός ναός Αγίου Παντελεήμονα, Ιτέα Κάτων Τεμπών.

Θα ήθελα βέβαια να είμαι εκεί και μάλιστα στις 19 του μήνα, οπότε και παρουσιάζεται το βιβλίο του μακρινού φίλου, εξαιρετικού συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη «“Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε!” – η τελευταία ώρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου» – η ζωή όμως άλλα έχει στο πρόγραμμα.

(Πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα αλλά και τη διαμονή σας εκεί, στην υπεύθυνη του Ξενώνα Ραψάνης Ερση Ρουμελιώτη, τηλ.: 6981 908700).

efsyn.gr