Φωτιά στη βαρβαρότητα

Φωτιά στη βαρβαρότητα

  • |

Αρχικά προοριζόταν για 2.000 ανθρώπους. Εφτασε να έχει περισσότερους από τους δεκαπλάσιους. Στην καταστροφή αριθμούσε περίπου 13.000 ψυχές. Το νησί ήταν άλλοτε συνώνυμο της αλληλεγγύης, όταν κάποιες γιαγιάδες που τάιζαν τα μωρέλια θα προτείνονταν για Νόμπελ. Μετά οι ανεπαρκείς πολιτικές, εγχώριες και υπερεθνικές, από τις οποίες εξαρτάται η πολιτική της χώρας, κατάφεραν να δημιουργήσουν το απόλυτο αδιέξοδο.

Ιωάννα Σωτήρχου

Στο πέρασμα του χρόνου, το χωριό με τον ελαιώνα που άρχισε να μετατρέπεται σε ένα ατέλειωτο στρατόπεδο, ανίκανο να στεγάσει τόση πολιτική ανικανότητα, κατέληξε να είναι συνώνυμο της διαχρονικής απανθρωπιάς μιας πλούσιας ηπείρου απέναντι στους φτωχούς άλλους που προσέφευγαν σε αυτή για να ζήσουν. Συνώνυμο επίσης και της εγκληματικής πολιτικής που του επέτρεψε να δημιουργηθεί. Στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας η απανθρωπιά έγινε βαρβαρότητα. Εκλεισαν το ιατρείο, αιχμαλώτισαν τους χιλιάδες μαζί με τα κρούσματα και επέβαλαν μαζική καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας διαρκείας.

Οι φωτιές στη Μόρια δεν δείχνουν απλά τα όρια αντοχής του αβίωτου βίου. Οι φλόγες της φωτίζουν την εγκληματική πολιτική όσων ξοδεύουν για πανάκριβα παγκάκια στο τουριστικό κέντρο και τα αφαιρούν από άλλες πλατείες στις οποίες πετούν τους πρόσφυγες. Φωτίζουν τα κυβερνητικά σχέδια που δεν αλλάζουν ούτε τις συμβάσεις όταν αναθέτουν εργασίες σε εργολάβους για την κατασκευή κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης, νομίζοντας ότι η μαντρωμένη απελπισία δεν απειλεί.

Φωτίζουν μια κοινωνία που φαίνεται να συνηθίζει την εικόνα του τέρατος, κινδυνεύοντας να του μοιάσει. Φωτίζει τους απέλπιδες, αυτούς που χάθηκαν, είτε πνιγμένοι στη θάλασσα είτε πέθαναν στα αβίωτα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, την ανθρώπινη απελπισία στα νησιά και στις πλατείες. Κι αν μεθαύριο μας ρωτήσουν «εσείς τι κάνατε τότε;», ελπίζω να έχουμε μια καλή απάντηση.

efsyn.gr