Με 9 άτομα σε πλατεία κολλάει, με 27 άτομα μέσα σε μία τάξη δεν κολλάει…

Με 9 άτομα σε πλατεία κολλάει, με 27 άτομα μέσα σε μία τάξη δεν κολλάει…

  • |

Το κοινωνικό χιούμορ, κόντρα στις κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις, αντανακλά μια πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι (αλλά και οι μεγαλύτεροι) που αντιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση την ταξική μεροληψία στη διαχείριση της πανδημίας, τον χαρακτήρα κοινωνικής πειθάρχησης και ελέγχου που έχουν τα μέτρα αλλά και τις βαθιές αντιφάσεις στην εφαρμογή τους.

Η οπτική των κυρίαρχων ΜΜΕ εδώ και καιρό είναι συγκεκριμένη: «ατομική ανευθυνότητα», «υποδειγματική διαχείριση από την κυβέρνηση», «ήρωες του Covid στα νοσοκομεία», προτροπή στους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερο τα ΜΜΜ, να μην χρησιμοποιούν τους δημόσιους χώρους κ.ά.

Η αλήθεια είναι η εξής: Εδώ και δύο μήνες βιώνουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας αφού τα σύνορα άνοιξαν χωρίς κανένα έλεγχο για τους τουρίστες ενώ παράλληλα τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Την ίδια στιγμή σε χλιδάτα μαγαζιά των νησιών, η κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια για την ανυπαρξία μέτρων προστασίας.

Η κατάσταση χειροτερεύει με το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς που χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες φτωχοί συμπολίτες μας, και στα οποία, όπως δείχνουν καθημερινά φωτογραφίες αλλά και η ίδια η εμπειρία μας, η τήρηση αποστάσεων έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο.i

Παράλληλα στους χώρους εργασίας, όπως φανερά έδειξε η περίπτωση των Γιαννιτσώνii, τα μέτρα προστασίας είναι ανύπαρκτα. Εκεί, όπως επίσημα καταγγέλθηκε από τα εργατικά σωματεία, υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά τρομοκρατίας της εργοδοσίας σε εργαζομένους έτσι ώστε να αποκρύψουν iiiότι νόσησαν από τον ιό για να μη κλείσουν οι επιχειρήσεις.

Τα σχολεία άνοιξαν μάλλον για να ξανακλείσουν, αφού καθημερινά νέα κρούσματα εμφανίζονται λόγω των πολυμελών τμημάτων και της έλλειψης προσωπικού για την καθαριότητα. Κόντρα σε κάθε λογική και συμβουλή των εμπειρογνωμόνων, ο αριθμός των μαθητών ξεπερνάει τα 25 άτομα ανά τάξη με τους μαθητές να στοχοποιούνται καθημερινά από την κυβέρνηση για μη ορθή χρήση της μάσκας…Δεν είναι τυχαίος εξάλλου ο τρόπος που τα ΜΜΕ κάλυψαν τις πρόσφατες μαθητικές καταλήψεις χαρακτηρίζοντας τους μαθητές «αρνητές μάσκας» αποσιωπώντας συγχρόνως τα αιτήματά τους για μέτρα υγειονομικής προστασίας και για προσλήψεις καθηγητών/τριώνiv. Απαιτούν από παιδιά μόλις τεσσάρων ετών να έχουν πλήρη αυτοπειθάρχηση, απειλούν με απουσία όσους δεν φορούν μάσκα την ίδια στιγμή που αδυνατούν να παράσχουν μάσκες που να μην μοίαζουν με … αλεξίπτωτα.

Η συνολική προσέγγιση της κυβέρνησης στην πανδημία καταλήγει καθημερινά να είναι η καταστολή και η στοχοποίηση των ανεύθυνων νέων. Η επιδρομή σε πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε τον Μάϊο προκαλώντας σοκ σε μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού, επανέρχεται πλέον ως κυβερνητική στόχευση που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της Καθημερινής «Στις πλατείες η μάχη για τον ιό»v. Δεν είναι μόνο φυσικά, η κυβερνητική καθημερινή, αυτά ακούγονται από το σύνολο σχεδόν των μέσων που εξασφάλισαν εδώ και ένα εξάμηνο τα «απαραίτητα» χρήματα για να υμνούν την «υπέρκομψη» κατά τα άλλα κυβέρνηση. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος, στο ολοένα και πιο σκληρό πλαίσιο περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων και των συλλογικών διεκδικήσεων, παρεμβάσεις σαν αυτή του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου που εξέδωσε σχετική εγκύκλιο με την οποία θα τιμωρούνται όσοι διεγείρουν σε ανυπακοή για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας (τιμωρείται με ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή) να εφαρμόζονται ευρύτερα ποινικοποιώντας συλλογικές διεκδικήσεις.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, είναι τρομακτικό ότι η μοναδική εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη εν μέσω πανδημίας και πληρότητας των νοσοκομείων αφορούσε προσλήψεις στον στρατό, (ακόμη περισσότερα) χρήματα στη γαλλική πολεμική βιομηχανία, φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και βιομηχάνους στη λογική του «όλοι μαζί τα φάγαμε» που πλέον έχει επαναδιατυπωθεί στο «όλοι πληγήκαμε από αυτή την κρίση». Ούτε ένα ευρώ, όμως, δεν περίσσεψε για προσλήψεις προσωπικού σε δημόσια σχολεία και νοσοκομεία ακόμη και όταν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας δε διστάζει να παραδεχτεί το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ΜΕΘvi.

Η κυνικότητα και η τιμωριτική διάθεση της κυβέρνησης απέναντι στη φτώχεια και την απελπισία καθημερινά ξεπερνάει κάθε όριο φαντασίας, αν σκεφτεί κανείς τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών και στις φυλακές, όπου η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, εξαντλεί την αυστηρότητά της: κόψιμο αδειών και επισκεπτηρίων για τους κρατούμενουςvii, εγκλεισμός χωρίς έγκλημα για τους μετανάστες και, ουσιαστικά, απαγόρευση πρόσβασης για αυτούς αλλά και για άλλους “αόρατους” της κοινωνίας μας, όπως οι άστεγοι και οι τοξικοεξαρτημένοι στη δημόσια υγεία.

Όπως γράψαν και οι μαθητές σε κατειλημμένο σχολείο της Αθήνας: «με 9 άτομα σε πλατεία κολλάει, με 27 άτομα μέσα σε μία τάξη δεν κολλάει..».

Τα παιδιά δεν έχουν μόνο χιούμορ αλλά και ένστικτο μπροστά σε μία από τις πιο υποκριτικές παραστάσεις του νέου success story της κυβέρνησης.

πηγή φωτό: Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη

//alterthess.gr/