Οι ειδικοί της επιστήμης και του έθνους

Οι ειδικοί της επιστήμης και του έθνους

  • |

Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει μια έρευνα για το πόσο επηρεάζουν τους κοινούς θνητούς αυτά που ακούγονται από τους ειδικούς της επιτροπής, που συγκροτήθηκε για να καταπολεμήσει [και να μας προφυλάξει από] τον κορονοϊό. Εφτά μήνες τώρα όλα αλλάζουν και όλα παραμένουν τα ίδια. «Θα βρέξει;» τους ρωτάς. «Μπορεί να βρέξει, μπορεί και να μη βρέξει» απαντούν, ατάραχοι δε και με μια μικρή δόση υπεροψίας στο βλέμμα τους – είναι οι επιστήμονες, βλέπετε. Φαίνεται σαν να μεταφέρουν απόψεις άλλων, διαφορετικών κάθε φορά. Ας μη γίνει λόγος για συμφέροντα επιχειρηματιών διότι ασφαλώς έχουν κατά νου τον όρκο του Ιπποκράτη οι γιατροί όλοι – να μην αδικηθούν οι Ελληνες ειδικοί.

Γιώργος Σταματόπουλος

Τελευταίο επίτευγμα-αλαλούμ είναι ότι ο ιός μεταδίδεται και από τα ρούχα, είναι δηλαδή παντού και ας αφήσουμε τις εξυπνάδες, αφού καθόμαστε, εγγίζουμε τα ίδια άπαντες. Πάμε πάλι από την αρχή: μένουμε σπίτι και όποιος επιζήσει. Η ιλαρότητα στην κορύφωσή της. Καλό θα ήταν να συνεννοούνται τι θα πουν στο πόπολο γιατί παρατηρείται το φαινόμενο να αντικρούονται ενίοτε οι «συστάσεις» τους. Να μη χαθεί κάθε σοβαρότητα από υπεύθυνους ανθρώπους της ιατρικής επιστήμης.

Εκτός από τους ειδικούς (επιδημιολόγους, μικροβιολόγους, λοιμωξιολόγους και λοιπούς) της επιστήμης έχουμε και τους ειδικούς της διπλωματίας, τους υπερασπιστές των εθνικών συνόρων και συμφερόντων. «Είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με τους γείτονες;» ερωτώνται. «Δεν φαίνεται πιθανό» απαντούν – και συνεχίζουν: «Δεν είναι και απίθανο». Είναι πιθανό αυτή η κατηγορία ειδικών να θεωρεί εαυτήν και τα μέλη της σωτήρες του έθνους.

Δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν και ειδικά τους δημοσιογράφους της τηλοψίας εάν τα λεγόμενά τους κουράζουν ή όχι τους πολίτες, εάν τους αποπροσανατολίζουν ή εάν προκαλούν περισσότερη σύγχυση από όση επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην ελληνική κοινωνία· δεν έχει σημασία εάν επαναλαμβάνονται – το βιολί τους αυτοί. Και καλά οι τηλεδημοσιογράφοι, τον χρόνο τους γεμίζουν και φαίνεται να έχουν πάψει να νιώθουν αμήχανοι όταν λένε τα ίδια και τα ίδια. Οι «ειδικοί»; Επιστήμονες άνθρωποι; Τόσο πολύ τους αρέσει το είδωλό τους; Τέτοια όμως παθαίνει κανείς όταν ανακατεύεται με τη δημοσιότητα [και την «αναγνώριση»]. Είναι βέβαιο ότι ετούτη η ασύστολη εμφάνιση στα τηλεοπτικά κανάλια κάποια στιγμή θα αποφέρει καρπούς. Μη λέμε δηλαδή ότι μόνο η ματαιοδοξία τούς οδηγεί στα τηλεοπτικά παράθυρα – κάτι περισσότερο γνωρίζουν από τη μακάρια πλέμπα.

Το ανησυχητικό από όλα αυτά είναι ότι αυτή η τακτική της συνεχούς εμφάνισης ειδικών [των ίδιων και των ίδιων] στην τηλεόραση, καθώς και η τακτική των δημοσιογράφων των καναλιών να τους ρωτάνε τα ίδια και τα ίδια, έχει πλέον παγιωθεί στην επικοινωνιοσφαίρα και θεωρείται κάτι τελείως φυσιολογικό. Αυτό από τη μία – από την άλλη έχουν αρχίσει να κουράζουν πολλούς και να τους προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανένας τι λέει και κανένας επίσης να μην καταλαβαίνει τι ακούει. Είναι πιθανό μερικοί να καταλαβαίνουν – δεν είναι όμως απίθανο και το αντίθετο.

.efsyn.gr