Προϋπολογισμός: Υπερ-πλεόνασμα φόρων και ψίχουλα κοινωνικών παροχών

Προϋπολογισμός: Υπερ-πλεόνασμα φόρων και ψίχουλα κοινωνικών παροχών

  • |

Ο προϋπολογισμός του 2025 είναι συνέχεια της πολιτικής κοινωνικής λεηλασίας.

Στην αρ­μό­δια επι­τρο­πή της βου­λής ξε­κί­νη­σε την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα  η συ­ζή­τη­ση του προ­σχε­δί­ου του Κρα­τι­κού Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2025. Στο κεί­με­νο, που συμ­βα­δί­ζει με το Με­σο­πρό­θε­σμο Δη­μο­σιο­νο­μι­κό Διαρ­θρω­τι­κό Σχέ­διο 2025 – 2028, απο­τυ­πώ­νε­ται η φο­ρο­μπη­χτι­κή πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης και η κα­θή­λω­ση των κοι­νω­νι­κών δα­πα­νών, ώστε να επι­τευ­χθούν τα πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα ύψους 2,4% για το 2024, 2,5% για το 2025 και 2,4% για τα έτη 2026 – 2028.

Ει­δι­κό­τε­ρα, το σύ­νο­λο των φο­ρο­λο­γι­κών εσό­δων θα εκτι­να­χθεί στα 68,7 δισ. ευρώ, δη­λα­δή κατά 2,4 δισ. πα­ρα­πά­νω από το 2024. Τα κα­θα­ρά έσοδα προ­βλέ­πε­ται ότι θα αυ­ξη­θούν το 2025 κατά 3,8 δισ. ευρώ, σε σχέση με τις τω­ρι­νές εκτι­μή­σεις για την εκτέ­λε­ση του 2024. Σε σχέση με τις αρ­χι­κές εκτι­μή­σεις, η αύ­ξη­ση θα ανέλ­θει σε 6,2 δισ. ευρώ!

Επι­πλέ­ον, στο βωμό του κρα­τι­κού χρέ­ους, το πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα το 2025 προ­βλέ­πε­ται να φτά­σει τα 5,96 δισ. όταν στο Πρό­γραμ­μα Στα­θε­ρό­τη­τας η πρό­βλε­ψη έκανε λόγο για 5 δισ. ευρώ. Με βάση τις εκτι­μή­σεις του προ­σχε­δί­ου για την πο­ρεία του χρέ­ους ως πο­σο­στό του ΑΕΠ, προ­βλέ­πε­ται να μειω­θεί από 153,7% φέτος σε 149,1% το 2025.

Την ίδια στιγ­μή, εύ­λο­γη αντί­φα­ση προ­κα­λεί το γε­γο­νός ότι η ανά­πτυ­ξη μειώ­νε­ται σε σχέση με προη­γού­με­νες εκτι­μή­σεις, που την έφερ­ναν στο 2,5%. Τώρα, το Υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών ανα­φέ­ρει ότι ο ρυθ­μός ανά­πτυ­ξης προ­βλέ­πε­ται πως θα αγ­γί­ξει το 2,3% το 2025. Εκτί­μη­ση που σε ένα διε­θνές πε­ρι­βάλ­λον αβε­βαιό­τη­τας και οι­κο­νο­μι­κής επι­βρά­δυν­σης στην ΕΕ, μοιά­ζει εξί­σου επι­σφα­λής.

Με­γά­λο κομ­μά­τι αυτών των εσό­δων θα προ­κύ­ψει από τους «έμ­με­σους φό­ρους», τους φό­ρους της πλα­τιάς κα­τα­νά­λω­σης δη­λα­δή, που πλήτ­τουν κυ­ρί­ως την ερ­γα­τι­κή τάξη και τα λαϊκά στρώ­μα­τα. Με τη βο­ή­θεια του πλη­θω­ρι­σμού κερ­δών και τις ανα­τι­μή­σεις βα­σι­κών αγα­θών, τα έσοδα από το ΦΠΑ εκτι­μά­ται ότι θα αυ­ξη­θούν κατά  1,35 δισ. ευρώ. Σύμ­φω­να με την ΕΛ­ΣΤΑΤ, εξάλ­λου, ο πλη­θω­ρι­σμός τρο­φί­μων τον Σε­πτέμ­βριο ξε­πέ­ρα­σε και πάλι τον γε­νι­κό δεί­κτη (2,9%)  και ανήλ­θε στο 3,2%, εφό­σον τα καρ­τέλ της κερ­δο­σκο­πί­ας έχουν αφε­θεί ανε­ξέ­λεγ­κτα.

Στις δα­πά­νες κα­τα­γρά­φε­ται επί­σης στις τω­ρι­νές εκτι­μή­σεις αύ­ξη­ση 4,3 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2024 (κυ­ρί­ως εξαι­τί­ας δα­πα­νών 3,6 δισ. ευρώ του επι­χο­ρη­γού­με­νου σκέ­λους του Τα­μεί­ου Ανά­καμ­ψης, που κατά κύριο λόγω αφορά τις επι­χει­ρή­σεις). Το κον­δύ­λι για πα­ρο­χές σε ερ­γα­ζό­με­νους προ­βλέ­πε­ται ότι θα μειω­θεί ελα­φρά κατά 300 εκατ. ευρώ.

Πο­λε­μι­κές δα­πά­νες

Από το σύ­νο­λο των δα­πα­νών του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ξε­χω­ρί­ζουν οι πο­λε­μι­κές δα­πά­νες, ει­δι­κά το κομ­μά­τι που αφορά την υλο­ποί­η­ση εξο­πλι­στι­κών προ­γραμ­μά­των. Συ­γκε­κρι­μέ­να για το 2025 οι αγο­ρές πά­γιων πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων (που αφο­ρούν κυ­ρί­ως την αγορά πο­λε­μι­κού υλι­κού) θα φτά­σουν τα 1,73 δισ. ευρώ από 1,04 δισ. ευρώ φέτος, κα­τα­γρά­φο­ντας αύ­ξη­ση από χρόνο σε χρόνο ύψους 728 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί εκτός από την πα­ρα­λα­βή της πρώ­της φρε­γά­τας τύπου Belhara «τρέ­χουν» πα­ράλ­λη­λα μια σειρά από άλλα εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα, όπως είναι η πα­ρα­λα­βή των αε­ρο­σκα­φών Rafale και η ανα­βάθ­μι­ση 80 αε­ρο­σκα­φών F-16 της πο­λε­μι­κής αε­ρο­πο­ρί­ας στην έκ­δο­ση Viper.

Ο Κ. Μη­τσο­τά­κης, σε ανάρ­τη­σή του στο δια­δί­κτυο, ανα­φε­ρό­με­νος στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, ση­μειώ­νει πα­ρα­πλα­νη­τι­κά ότι «κάνει καλό στην τσέπη μας διότι πε­ρι­λαμ­βά­νει 12 αυ­ξή­σεις απο­δο­χών και 12 μειώ­σεις φόρων. Έτσι κλεί­νου­με στα­θε­ρά την ψα­λί­δα που μας χω­ρί­ζει από τα ευ­ρω­παϊ­κά ει­σο­δή­μα­τα». Μόνο που ξέ­χα­σε να μας πει ότι η ελά­φρυν­ση της φο­ρο­λο­γί­ας αφορά το κε­φά­λαιο, ενώ οι πραγ­μα­τι­κές αυ­ξή­σεις σε μι­σθούς και συ­ντά­ξεις, είναι αστεί­ες. Είναι εν­δει­κτι­κό ότι τα φυ­σι­κά πρό­σω­πα θα πλη­ρώ­σουν 6% πε­ρισ­σό­τε­ρους φό­ρους ει­σο­δή­μα­τος το 2025 και οι επι­χει­ρή­σεις 2%.

Επί­σης, η μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών κατά 1%, ου­σια­στι­κά απο­τε­λεί επι­δό­τη­ση στους ερ­γο­δό­τες και μεί­ω­ση για το ερ­γα­τι­κό ει­σό­δη­μα. Πα­ράλ­λη­λα, η πα­ρέμ­βα­ση αυτή πλήτ­τει τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία (έλ­λειμ­μα 440 εκατ. ευρώ), τις πα­ρο­χές στους ανέρ­γους και οδη­γεί σε αύ­ξη­ση της επι­χο­ρή­γη­σης προς τον ΕΟΠΥΥ, λόγω της απώ­λειας εσό­δων από τη μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών κλά­δου υγεί­ας. Ση­μειώ­νε­ται ότι με την εν λόγω μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών η σω­ρευ­τι­κή μεί­ω­σή τους, από το 2019, ανέρ­χε­ται σε 5,4 πο­σο­στιαί­ες μο­νά­δες (από 40,56% σε 35,16%).

Επι­πρό­σθε­τα, στο προ­σχέ­διο ανα­φέ­ρε­ται η αύ­ξη­ση των συ­ντά­ξε­ων (2,5%), που βέ­βαια αντι­στοι­χεί στο ποσό των 17 – 20 ευρώ στη μέση κύρια σύ­ντα­ξη των 817 ευρώ. Στην  κυ­ριο­λε­ξία «ψί­χου­λα», τη στιγ­μή μά­λι­στα που η φαρ­μα­κευ­τι­κή δα­πά­νη έχει εκτι­να­χθεί, το αφο­ρο­λό­γη­το όριο είναι μόλις 9.200 ευρώ τον χρόνο και το πο­σο­στό του πλη­θω­ρι­σμού υπερ­βαί­νει το πο­σο­στό της αύ­ξη­σης αυτής.

Ακόμα και αν τον Απρί­λη του 2025 ο κα­τώ­τα­τος μι­σθός στον ιδιω­τι­κό τομέα αυ­ξη­θεί από 830 σε 870 ευρώ, οι αυ­ξή­σεις στο Δη­μό­σιο για το 2025 δε θα ξε­πε­ρά­σουν τα 20 ευρώ (μει­κτά), σύμ­φω­να με την ΑΔΕΔΥ, ενώ οι μι­σθοί θα πα­ρα­μεί­νουν 12 και όχι 14 όπως διεκ­δι­κούν οι ερ­γα­ζό­με­νοι. Μι­σθοί με αγο­ρα­στι­κή δύ­να­μη βέ­βαια πολύ μι­κρό­τε­ρη, με την ακρί­βεια να ρο­κα­νί­ζει τον ερ­γα­τι­κό μισθό που -αν βγουν αλη­θι­νές οι κυ­βερ­νη­τι­κές προ­βλέ­ψεις- θα φτά­σει στα 1.500 ευρώ το 2027 (ο μέσος), όταν το 2009 ήταν 1.542 ευρώ.

Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2025 είναι συ­νέ­χεια της πο­λι­τι­κής κοι­νω­νι­κής λε­η­λα­σί­ας, με τη «συ­ντα­γή» των μνη­μο­νια­κών ετών, έστω και αν τυ­πι­κά τα μνη­μό­νια έχουν τε­λειώ­σει. Καμία σο­βα­ρή ενί­σχυ­ση του κοι­νω­νι­κού κρά­τους. Καμία προ­σπά­θεια για την αντι­με­τώ­πι­ση της ακρί­βειας, που εξαϋ­λώ­νει το ερ­γα­τι­κό ει­σό­δη­μα. Αντί­θε­τα επε­κτεί­νο­νται η υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση μι­σθω­τών και συ­ντα­ξιού­χων (με έμ­με­σους και άμε­σους φό­ρους), τα δώρα προς τους κα­πι­τα­λι­στές (με φο­ρο­α­παλ­λα­γές και γεν­ναί­ες ενι­σχύ­σεις) και τα προ­κλη­τι­κά ποσά για πο­λε­μι­κές δα­πά­νες.

Στη γε­νι­κή απερ­γία στις 20/11, στις κλα­δι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις πριν από αυτή, ήρθε η ώρα να δια­τρα­νώ­σου­με ότι η αυτή η πο­λι­τι­κή χρειά­ζε­ται να ανα­τρα­πεί άμεσα, αν θέ­λου­με να ζή­σου­με με αξιο­πρέ­πεια. Να απαι­τή­σου­με αυ­ξή­σεις σε μι­σθούς και συ­ντά­ξεις πάνω από τον πλη­θω­ρι­σμό, συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις πα­ντού, μπλο­κά­ρι­σμα των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων και ανα­βάθ­μι­ση των δη­μό­σιων υπη­ρε­σιών. Λεφτά για τις κοι­νω­νι­κές ανά­γκες, όχι για τα υπερ­πλε­ο­νά­σμα­τα των δα­νει­στών και τους εξολ­πι­σμούς του θα­νά­του.

https://rproject.gr/article/proypologismos-yper-pleonasma-foron-kai-psihoyla-koinonikon-parohon

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.