Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Αν ναυαγήσει η συγκρότηση ΕΣΡ πάμε σε ρύθμιση – γέφυρα

Πολιτικό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ: Αν ναυαγήσει η συγκρότηση ΕΣΡ πάμε σε ρύθμιση – γέφυρα

  • |

Λόγο για νέα νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία οι αρμοδιότητες διεξαγωγής νέου διαγωνισμού για την αδειοδότηση των καναλιών περνούν εξολοκλήρου στο ΕΣΡ κάνει σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής.

Η ανακοίνωση επιρρίπτει τις ευθύνες για το αδιέξοδο ως προς τη συγκρότηση του ΕΣΡ στην αξιωματική αντιπολίτευση, την καλή να προσέλθει στην αυριανή διάσκεψη και να τηρήσει τη “συνταγματική της υποχρεώση” και αναφέρει ότι υπό το πρίσμα της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις αρμοδιότητες στο πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ”δεν υπάρχει καμία δικαιολογία” κι επομένως “η συνέχιση της άρνησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το μόνο που καταδεικνύει είναι την επιδίωξη για συνέχιση της ασυδοσίας”.

Επίσης, αιτιολογείται η υποψηφιότητα Βύρωνα Πολύδωρα ως πρόταση “μη παραταξιακή”, καθώς προέρχεται από την δεξιά και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ και επομένως κινείται στη λογική των ευρύτερων συναινέσεων που απαιτεί η διαδικασία συγκρότησης της ανεξάρτητης αρχής. Τέλος επισηαμίενται ότι εφόσον δεν τελεσφορήσει η διάσκεψη η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναγκαία ρύθμιση – γέφυρα που θα καλύπτει το κενό μέχρι τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ:
«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Η πορεία των εξελίξεων γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι εξόχως αποκαλυπτική για τις επιλογές που έκαναν στο παρελθόν οι πολιτικές δυνάμεις.

Οι διαρκείς παρατάσεις λειτουργίας χωρίς άδεια και χωρίς την καταβολή σχετικού τιμήματος, η μη διεξαγωγή διαγωνισμού ήταν πολιτικές επιλογές. Επιλογές διαιώνισης ενός καθεστώτος υποκλοπής του αέρα της χώρας και σκανδαλώδους εύνοιας όσων επιχειρηματικών συμφερόντων κατάφεραν να εκπέμπουν πανελλαδικά.

Αποδείχτηκε ότι το δημόσιο μπορεί να εισπράξει χρήματα, ότι μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμό και ότι μπορεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.

Αποδείχτηκε και έγινε παραδεκτό και από την ίδια την αντιπολίτευση ότι έπρεπε να έχει γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και να έχει εισπραχθεί το αντίτιμο της χρήσης δημόσιων συχνοτήτων εδώ και 27 χρόνια..

Συνεπώς οι πολιτικές ευθύνες όσων αδράνησαν, συναλλάχθηκαν πολιτικά και επέβαλλαν το καθεστώς της αεροπειρατείας στην Ελλάδα είναι απαράγραπτες.

Η αντιπολίτευση έχει χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό το ζήτημα των αρμοδιοτήτων ως πρόσχημα για να μην συμπράττει στη συγκρότηση του ΕΣΡ όπως έχει συνταγματική υποχρέωση.

Ενώπιον αυτής της άρνησης και των επαναλαμβανόμενων αποφάσεων του ΣτΕ οι οποίες υπογραμμίζουν ότι η λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια είναι αντισυνταγματική, η κυβέρνηση μετέφερε, με το άρθρο 2Α του ν.4339/15 τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή του 1ου και μόνο διαγωνισμού στη γενική γραμματεία ενημέρωσης.

Υπό το φώς των εξελίξεων σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, οι αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού θα περάσουν με νέα νομοθετική πρωτοβουλία εξ ολοκλήρου στο ΕΣΡ.

Συνεπώς δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την αντιπολίτευση.

Η συνέχιση της άρνησης  για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το μόνο που θα καταδεικνύει είναι την επιδίωξη για τη συνέχιση της ασυδοσίας.

Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων.

Η ΝΔ έχει την ευκαιρία αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση να προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής και να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού, επαναλαμβάνουμε η αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες δεν έχει πλέον καμία βάση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία μία νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού,

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία».

topontiki.gr