Δύο αλλαγές ζητά η Γεννηματά για τη συμφωνία στο Μακεδονικό

Δύο αλλαγές ζητά η Γεννηματά για τη συμφωνία στο Μακεδονικό

  • |

Τις προϋποθέσεις για να αποδεχθεί τη συμφωνία για το Μακεδονικό κατέθεσε σε δήλωσή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση» αναφέρει η Φ. Γεννηματά και συνεχίζει: «Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.

»Η υλοποίησή της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.

»Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης».

Στη συνέχεια σημειώνει, πως «Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα.
»Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.

»Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

»Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.
»Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης» καταλήγει η Φώφη Γεννηματά.

Η παραπάνω δήλωση γίνεται με φόντο τον διχασμό, με όρους ρήξης, στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής με αφορμή τη συμφωνία. Το Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης, με το κείμενο της συμφωνίας στο τραπέζι, δεν κατάφερε να καταλήξει σε κοινή θέση.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση που έκανε λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με τις θέσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ επί της συμφωνίας για το Μακεδονικό: «Πασχίζουμε να μην διασπαστούμε»…

/tvxs.gr