Λαφαζάνης: “Εδώ και τώρα” Eξεταστική για το σκάνδαλο της ανακεφαλοποίησης

Λαφαζάνης: “Εδώ και τώρα” Eξεταστική για το σκάνδαλο της ανακεφαλοποίησης

  • |
Να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία τα κόμματα της Βουλής ώστε να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της ανακεφαλοποίησης των Τραπεζών ζητεί ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.Σε ανοιχτή επιστολή του τονίζει ότι είναι αδιανόητο να περικόπτονται συντάξεις γιατί, υποτίθεται δεν έχουν λεφτά τα ασφαλιστικά ταμεία και να χάνονται στη «μαύρη τρύπα» των τραπεζών δεκάδες δισ. ευρώ.

Καταλήγει με την επισήμανση ότι “η  μη ανάληψη πρωτοβουλίας από τα κόμματα της Βουλής, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, θα τα καταστήσει υπεύθυνα και συνυπεύθυνα για την αγνόηση εμπεριστατωμένων καταγγελιών και τη συγκάλυψη ενδεχόμενου, για μας βέβαιου, μείζονος σκανδάλου διασπάθισης δημοσίου χρήματος και επομένως υπόλογα για τούτο στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό”.Ολόκληρη η ανοικτή επιστολή της ΛΑΕ προς τα κόμματα:

«Όπως με πλήθος παρεμβάσεις μας έχουμε εξηγήσει αλλά και με αναλυτικό κείμενο της Θεματικής Οικονομίας της Λαϊκής Ενότητας έχουμε τεκμηριώσει, η υπόθεση της πρόσφατης  ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών συνιστά μέγα σκάνδαλο και κατά τη γνώμη μας το μεγαλύτερο ή από τα μεγαλύτερα της Ελληνικής Ιστορίας.

» Σύμφωνα με αδιάσειστα στοιχεία, εξαιτίας των σκοτεινών μεθοδεύσεων, των δόλιων πράξεων αλλά και των εσκεμμένων παραλείψεων στη διαδικασία της λεγόμενης ανακεφαλαιοποίησης, το Δημόσιο απώλεσε πρωτοφανή σε ύψος ποσά, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αρκετά δισ. έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν επενδύσει στις τράπεζες, ενώ πολλά ήταν τα χαμένα δισ. από τους μικροεπενδυτές των τραπεζών και τους ομολογιούχους τους, οι οποίοι είδαν να ‘κουρεύονται’ αναγκαστικά τα ομόλογά τους μέχρι 90%.

» Το αποτέλεσμα αυτών των σκανδαλωδών μεθοδεύσεων με τις ως άνω συγκλονιστικές απώλειες του Δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων αλλά και μικρομεσαίων πολιτών που είχαν επενδύσει τις οικονομίες τους στις τράπεζες, υπήρξε να περάσει η μεγάλη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου
και των τεσσάρων, λεγόμενων, συστημικών τραπεζών στον έλεγχο ιδιωτικών συμφερόντων, κυρίως ξένων κερδοσκοπικών funds κι αυτό παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο τοποθέτησε στη νέα ανακεφαλαιοποίηση νέα ποσά ύψους, περίπου, 6 δισ. ευρώ.

» Κατόπιν τούτων το Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑΕ προτείνει στα κόμματα και τους εκπροσώπους τους την ανάγκη να συσταθεί Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής με βάση το άρθρο 68 του Συντάγματος και τα άρθρα 144-149 του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ρίξει φως και να εξετάσει σε βάθος όλες τις καταγγελίες και τις πτυχές της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και να διερευνήσει τις πιθανές πολιτικές και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε αυτήν την υπόθεση.

» Σε μια περίοδο που συνεχίζονται στη βάση των μνημονίων να εφαρμόζονται πολιτικές εξουθενωτικής λιτότητας, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχουν λεφτά τα ασφαλιστικά ταμεία, προτείνοντας νέο πετσόκομμα των ήδη πενιχρών συντάξεων, είναι αδιανόητο να «χάνονται» με σκανδαλώδη τρόπο δεκάδες δισ. του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων στις «μαύρες τρύπες» των τραπεζών και οι τελευταίες να χαρίζονται κυριολεκτικά στα ιδιωτικά εγχώρια και κυρίως ξένα συμφέροντα.

» Η μη ανάληψη πρωτοβουλίας από τα κόμματα της Βουλής, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, θα τα καταστήσει υπεύθυνα και συνυπεύθυνα για την αγνόηση εμπεριστατωμένων καταγγελιών και τη συγκάλυψη ενδεχόμενου, για μας βέβαιου, μείζονος σκανδάλου διασπάθισης δημοσίου χρήματος και επομένως υπόλογα για τούτο στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό.

» Αναμένοντας τις ενέργειές σας.»