Πρωτομαγιά 2022: 5μερο-6ωρο-30ωρο, αυξήσεις στους μισθούς

Πρωτομαγιά 2022: 5μερο-6ωρο-30ωρο, αυξήσεις στους μισθούς

  • |

900 ευρώ κατώτατος μισθός!

Προστασία του λαϊκού εισοδήματος!

Ειρήνη στους λαούς-Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο και τους νατοϊκούς σχεδιασμούς!

Ενάμιση περίπου αιώνα από τους μεγαλειώδεις εργατικούς αγώνες που επέβαλλαν την κατοχύρωση του 8ωρου, οι μεγάλες κατακτήσεις της εργατικής τάξης αναστέλλονται και καταργούνται διεθνώς. Στην αυγή του 21ου αιώνα η αστική τάξη θέλει να γυρίσει το ρολόι πίσω στο όνομα της “ανάπτυξης” και της κερδοφορίας της.

Οι ανταγωνισμοί οξύνονται, ξαναζούμε τον πυρετό των στρατιωτικών εξοπλισμών και του μιλιταρισμού. Ο πόλεμος μεταφέρθηκε από την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, με τους νατοϊκούς σχεδιασμούς στην Ουκρανία από το 2014, τη θεσμική επανεμφάνιση των νεοναζί και την ακόλουθη επέμβαση της Ρωσίας. Οι λαοί βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο νέων γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων και μόνο ένα διεθνιστικό αντιπολεμικό δημοκρατικό κίνημα ειρήνης κι αλληλεγγύης είναι ικανό να σταματήσει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στην Ελλάδα το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση της ΝΔ με την ενεργητική πρόσδεση της σε αυτό και την άμεση εμπλοκή της στην Ουκρανία αποτελούν το νούμερο ένα κίνδυνο για το λαό μας και την εργατική τάξη.

Μέσα στις νέες αυτές συνθήκες οι πλούσιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν, ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, ενώ οι τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για την συνολική πρόοδο της κοινωνίας, σήμερα που χρειάζονται μόλις 11 ώρες για να παραχθούν όσα σε 40 ώρες το 1950, σήμερα είναι που οι ανισότητες μεγαλώνουν, οι μισθοί παραμένουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, τα ωράρια απελευθερώνονται προς όφελος των εργοδοτών, η υγεία, η παιδεία, ο φυσικός πλούτος ιδιωτικοποιούνται.

Η εμφάνιση της πανδημίας έφερε στο προσκήνιο τις συνέπειες της αδηφάγου εκμετάλλευσης της φύσης. Η ρύπανση του περιβάλλοντος, η μόλυνση των εδαφών από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική παραγωγή θα πλήττει συνεχώς και κυρίως την υγεία της πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας. Η πανδημία απέδειξε τη σημασία της δημόσιας υγείας, πως μόνο ένα κεντρικά σχεδιασμένο σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας με έμφαση στην πρόληψη μπορεί να σώσει το λαό. Απέδειξε πως αν η επιστημονική έρευνα απελευθερωθεί από το σύστημα των πατεντών και το κυνήγι του κέρδους για τους φαρμακευτικούς ομίλους μπορούμε να έχουμε ταχύτατα και με ασφάλεια εμβόλια, φάρμακα στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι σε όλο τον κόσμο, ειδικά οι πιο φτωχοί.

Στην Ελλάδα η αστική τάξη ψαλιδίζει τις δυνατότητες της εποχής στο όνομα των δικών της συμφερόντων. Ιδιωτικοποιεί την ενέργεια, πουλάει το ΕΣΥ, καταστρέφει το περιβάλλον. Μέσω του καθεστώτος της μνημονιακής επιτήρησης και των κυβερνητικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων έχει επιβληθεί ένα αντιδραστικό εργατικό πλαίσιο: η κατάργηση της υποχρεωτικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η απελευθέρωση του ωραρίου, οι μειωμένοι μισθοί, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ο περιορισμός κι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας.

Χρόνια τώρα θέλουν να επιβάλλουν σιγή στους χώρους εργασίας, να ελέγξουν τα συνδικάτα, να διαμορφώσουν εξαρτήσεις με την εργοδοσία και το κράτος γιατί φοβούνται την ανεξάρτητη συνδικαλιστική δράση. Γιατί τα μαζικά μαχητικά συνδικάτα έχουν ακόμα τη δύναμη να επιβάλλουν τα εργατικά δικαιώματα. Γι’ αυτό κι ο τεράστιος όμιλος της amazon πολέμησε έτσι τη δημιουργία σωματείου στις αποθήκες. Γι’ αυτό και στην Ελλάδα έχουν ψηφίσει ένα ασφυκτικό νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο των σωματείων. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί το τελειωτικό χτύπημα με την εφαρμογή του Νόμου Χατζιδάκη μέσα σε συνθήκες αυξημένης φτώχειας και δυσαρέσκειας.

Την ίδια στιγμή που δίνουν υπέρογκα ποσά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, δίνουν γη και ύδωρ στη συμμαχία πολέμου του ΝΑΤΟ, ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ, δε λαμβάνουν κανένα μέτρο για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, τον περιορισμό του πληθωρισμού. Δίνουν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713, αύξηση τραγέλαφος, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων σήμερα σε συνθήκες τέτοιου πληθωρισμού.

Δε μπορούμε να βολευτούμε στη σιωπή. Η απεργία στις 6 Απρίλη με όλες τις δυσκολίες της έδειξε ότι υπάρχει ένα αγωνιστικό εργατικό ρεύμα που δε συμβιβάζεται. Η δυσαρέσκεια χρειάζεται να γενικευτεί. Να γίνει μαζικός αποφασιστικός εργατικός αγώνας, Να τελειώνουμε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, με το συνδικαλισμό των golden boys και των διευθυντάδων, με τη σαπίλα της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ που από καιρό έχει δώσει διαπιστευτήρια συνεργασίας στους εφοπλιστές και τους βιομήχανους και την κυβερνητική πολιτική.

Με τις εργατικές ανάγκες μπροστά για δουλειά, υγεία, ελευθερίες, ειρήνη!

ΜΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΌΤΗΤΑ

ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Είναι δίκαιο, είναι ώριμο, είναι εφικτό:

Μείωση του χρόνου εργασίας: 6ωρο-5μερο-30ωρο για όλους και όλες. Σταθερή δουλειά! Για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, γιατί αυτό επιτάσσουν οι δυνατότητες της εποχής μας.

Αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής. Να πάρουμε πίσω από όσα μας πήραν χρόνια τώρα. Κατώτατος μισθός στα 900 ευρώ καθαρά. Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) στους μισθούς και τι συντάξεις.

Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με όρους στο ύψος των σύγχρονων εργατικών αναγκών

Επαναφορά του 13-14ου μισθού στο δημόσιο σε μισθούς και συντάξεις

Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

Κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων και του νόμου Χατζιδάκη

Ελεύθερη δημοκρατική συνδικαλιστική δράση

Καμία ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, της ενέργειας και των κοινωνικών αγαθών

Μείωση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση στην προοπτική της κατάργηση του ΦΠΑ. Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Ειρήνη στους λαούς και την Ουκρανία. Να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο που θέτει το λαό μας σε κίνδυνο. Να σταματήσουν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί που απορροφούν πακτωλούς χρημάτων. Να κλείσουν εδώ και τώρα οι βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, έτσι δεν εξασφαλίζεται αλλά διακινδυνεύεται η ειρήνη κι η ασφάλεια του λαού μας.

Στηρίζουμε όλες τις ανεξάρτητες αγωνιστικές ενωτικές συγκεντρώσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων την Κυριακή 1 Μάη σε όλη την Ελλάδα, στην Αθήνα 11 Προπύλαια

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

.kommon.gr