Επισιτισμός-Τουρισμός: Απεργία στα ξενοδοχεία 24/6

Επισιτισμός-Τουρισμός: Απεργία στα ξενοδοχεία 24/6

  • |

Με 24ωρη απεργία στα ξενοδοχεία της Αττικής την Παρασκευή 24/6, οι εργαζόμενοι διεκδικούν Κλαδική και Επιχειρησιακή Σύμβαση με αυξήσεις και να σταματήσει η εντατικοποίηση, τα κομμένα ρεπό και οι απολύσεις. Η απόφαση για την απεργία ψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Αττικής στις 2/6 στο ξενοδοχείο Τιτάνια, εν μέσω στάση εργασίας στον κλάδο για τη δυνατότητα συμμετοχής στη συνέλευση. Σε ότι αφορά τον κλάδο του επισιτισμού, το Συνδικάτο θα καλύψει σωματεία, επιτροπές και εργαζόμενους που αποφασίσουν να απεργήσουν.

Πριν την έναρξη της συνέλευσης, οι εργαζόμενοι/ες του Τιτάνια πραγματοποίησαν συγκέντρωση με στάση εργασίας έξω από το ξενοδοχείο ζητώντας άμεσες προσλήψεις και αυξήσεις στους μισθούς και στη συνέχεια συμμετείχαν στη συνέλευση. Όπως τόνισε το μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του Τιτάνια στη συνέλευση, Περδίκης: «Από το βίωμά μας αποδείχτηκε ότι ο αγώνας είναι κάτω στο πεζοδρόμιο. Οι εργοδοσίες μόνο έτσι καταλαβαίνουν. Στην απεργία πρέπει να είμαστε όλοι μαζί για να ξέρουν αφεντικά και κυβέρνηση ότι θα μας έχουν απέναντί τους».

«Ο αγώνας των εργαζόμενων στο Τιτάνια παίρνει τη σκυτάλη από αγώνες που έπαιξαν ρόλο συνολικά για την εργατική τάξη, όπως στην efood και την COSCO», ανέφερε στην τοποθέτησή του στη συνέλευση ο Βασίλης Μυρσινιάς, μέλος της αντικαπιταλιστικής κίνησης “Καμαριέρα”. «Αποδείχτηκε το πιο μεγάλο ψέμα του Μητσοτάκη ότι θα φάμε όλοι και θα έρθουν πολλές και καλές δουλειές με το άνοιγμα του Τουρισμού. Μια 24ωρη απεργία στα ξενοδοχεία μέσα στον Ιούνη έχει πολύ μεγάλη δύναμη για να κοντράρουμε τα σχέδιά τους. Στις πανεργατικές στις 6 Απρίλη και στην εργατική Πρωτομαγιά φάνηκε αυτή η δύναμη που έχει η εργατική τάξη οργανωμένη στα συνδικάτα. Μένει το πώς θα φτάσει αυτή η δυναμική σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε επισιτιστικό χώρο.

Εκτός από την εντατικοποίηση και την ακρίβεια, έχουμε να παλέψουμε και ενάντια στον σεξισμό στους χώρους δουλειάς. Μόνο το τελευταίο διάστημα είχαμε δύο καταγγελίες. Έπαιξε ρόλο ότι οι εργαζόμενες αναφέρθηκαν στο Συνδικάτο και δεν πέρασε η κάλυψη από τους μετρ και τους ανώτερους. Αυτό αποδεικνύει τη σημασία της οργανωμένης πάλης. Επίσης, οργανωμένα παλεύουμε και τη φασιστική απειλή, γι’ αυτό στις 15/6 να απεργήσουμε και να διαδηλώσουμε στη δίκη της ΧΑ».

“Καμαριέρα”

«Καμία θυσία για τα κέρδη της τουριστικής βιομηχανίας» είναι το κεντρικό σύνθημα της προκήρυξης της κίνησης “Καμαριέρα” για την οργάνωση της απεργίας στις 24/6. «Από την 1η Ιούνη σταματά η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας, όμως, οι μάσκες για το τι περιλαμβάνει το μενού για τους εργαζόμενους στη δυναμική επανέναρξη του τουρισμού μετά την πανδημία έχουν πέσει ήδη», αναφέρει η προκήρυξη. Και συνεχίζει: «Οι εργοδότες όχι μόνο δεν καίγονται τελικά να καλύψουν τις δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο αυτό το καλοκαίρι, αλλά είτε φορτώνουν διπλή και τριπλή δουλειά είτε ακόμη προχωρούν και σε επιθέσεις στο συνδικαλισμό και τα δικαιώματα όσων δουλεύουμε. Αυτός είναι ο …κοιμώμενος γίγαντας της ελληνικής οικονομίας που προσπαθούν η κυβέρνηση και οι φίλοι της να ξυπνήσουν.

Αυτά τα μηνύματα έρχονται από παντού. Από το κέντρο της Αθήνας και το Τιτάνια όπου η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο μέχρι κάθε επισιτιστικό κατάστημα. Με χορηγό το Χατζηδάκη, το Μητσοτάκη και όλο το νομικό οπλοστάσιο 10 χρόνων η επιθέσεις τους είναι ανεξέλεγκτες, γι’ αυτό επιτίθονται και στο συνδικαλισμό που τους κάθεται στο λαιμό από τη Γευσίνους μέχρι την COSCO. Η δημιουργία και η δράση των σωματείων σε μια σειρά τέτοιους χώρους είναι η μόνη εγγύηση ότι μπορούμε να κερδίσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας και εκεί και παντού.

Είναι η σειρά μας να βγούμε μπροστά με τη μεγάλη 24ωρη απεργία που αποφασίσαμε στη συνέλευση μας μέσα στην τουριστική σεζόν. Χρειάζεται άμεσα όμως να επεκταθεί και για τον επισιτισμό. Στα μαγαζιά, μικρά και μεγάλα, οι εργαζόμενοι στενάζουν με τη συνδυασμένη υποστελέχωση και άυξηση της οικονομικής δραστηριότητας που για ελάχιστους εργοδότες σημαίνει προσλήψεις και πληρωμή υπερωριών. Καλούμε άμεσα το ΔΣ του Συνδικάτου να επεκτείνει την απεργία και ιδίως την Ομοσπονδία μας να κάνει την απεργία Πανελλαδική!».

ergatiki.gr