Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή : Να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή : Να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

  • |

Να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που ως ιεραρχικά ανώτερος της ΕΥΠ, είναι ο πολιτικά υπεύθυνος, ο εντολέας και ο εγκέφαλος των υποκλοπών σε βάρος δημοσιογράφων, πολιτών και πολιτικών αντιπάλων

Η παραδοχή της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και οι κατά σειρά παραιτήσεις σε μία ημέρα του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης και του Διοικητή της ΕΥΠ δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την πολιτική ευθύνη και ενοχή της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Εάν η ΕΥΠ παραδέχεται ότι παρακολουθεί τον ηγέτη αντιπολιτευτικού κοινοβουλευτικού κόμματος, ο αριθμός των πολιτικών προσώπων, πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, δημοσιογράφων και πολιτών των οποίων οι επικοινωνίες παρακολουθούνται θα είναι σοκαριστικός.

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα.

Εάν συντρέχουν λόγοι «εθνικού συμφέροντος» για να παρακολουθεί η ΕΥΠ έναν ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ και έναν δημοσιογράφο που ερευνά συναλλαγές τραπεζικών ιδρυμάτων, πόση ακόμη κατάχρηση μπορεί να έχει γίνει αυτής της εξουσίας της ΕΥΠ;

Ποια σκοπιμότητα είχε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από μια υπηρεσία υπό τον έλεγχο του Πρωθυπουργού κατά την περίοδο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, όταν είναι γνωστό ότι το κυβερνητικό περιβάλλον και ο πολιτικός χώρος της ΝΔ στήριζε ανοιχτά έτερο συνυποψήφιο του Ανδρουλάκη, τον Ανδρέα Λοβέρδο;

Πως εξηγείται η χρονική σύμπτωση να ακολουθείται η αποσύνδεση της παρακολούθησης από την ΕΥΠ από την προσπάθεια εγκατάστασης του λογισμικού Predator και στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη; Έχουν ή όχι οι κρατικοί μηχανισμοί κάποια σχέση, άμεση ή έμμεση, με το spyware λογισμικό;

Είναι αδύνατον να αποκαλυφθεί το βάθος αυτού του σκανδάλου, που έτη μετά αποκαλύφθηκε η κορυφή του παγόβουνου, όσο μένει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός στη θέση τους. Για να βρεθεί η έκταση των υποκλοπών, το πόσοι ακόμη πολίτες, δημοσιογράφοι, πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνται από 8 Ιουλίου 2019 και μετά, είναι αναγκαία η παραίτηση όλων των υπευθύνων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την προσωπική ευθύνη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτήν την ασύλληπτη παραβίαση ατομικών ελευθεριών, εφόσον ο ίδιος αποφάσισε την επομένη αμέσως των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 να θέσει υπό την άμεσο έλεγχο και εποπτεία του την ΕΥΠ, τις κινήσεις της οποίας προφανώς ελέγχει πλήρως και στον οποίον λογοδοτεί η εν λόγω Υπηρεσία.

Ούτε υπάρχει αμφιβολία για την ευθύνη και γνώση της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις πολιτών και την έκτασή τους, αφού η κυβέρνηση επιχείρησε να συγκαλύψει το καθεστώς παρακολούθησης που εφαρμόζει η ΕΥΠ. Συγκεκριμένα, τη στιγμή που ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης απευθύνθηκε στις αρχές για να ενημερωθεί για τυχόν παρακολούθηση του τηλεφώνου του, η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και ψήφισε διάταξη που στερεί από την ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες ότι βρέθηκαν υπό παρακολούθηση, έστω και εκ των υστέρων.

Η περίπτωση δε να δόθηκε εισαγγελική έγκριση για την παρακολούθηση των επικοινωνιών Ευρωβουλευτή, γεννά ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για την εμπλοκή παραγόντων του δικαστικού μηχανισμού σε τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές των υπηρεσιών ασφαλείας. Η τυχόν χορήγηση εισαγγελικής διάταξης πρέπει και αυτή να τύχει διερεύνησης. Να γνωστοποιηθεί το πλήρες κείμενο της αίτησης της ΕΥΠ προς την Εισαγγελία και η αιτιολογία της χορηγηθείσας εισαγγελικής διάταξης.

Η δυσώδης αυτή υπόθεση, η συνειδητοποίηση ότι στη χώρα μας εν έτει 2022, οι μυστικές υπηρεσίες εφαρμόζουν ψυχροπολεμικές πρακτικές παραβάσεων ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων που έχουν χαραχτεί στην παγκόσμια ιστορία ως οι πιο σκοτεινές πρακτικές πολιτικής ανωμαλίας και έχουν οδηγήσει σε παραίτηση πανίσχυρες κυβερνήσεις, όπως του Νίξον στις ΗΠΑ, είναι μία ακόμη ψηφίδα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο του καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ένα καθεστώς που στηρίζεται στην κατάλυση ελευθεριών, την απαγόρευση των διαδηλώσεων, τη φίμωση της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής έρευνας, την νόθευση της ελευθερίας του τύπου.

Αυτό άλλωστε επιχειρείται και τώρα με την προφανώς καταχρηστική Slapp αγωγή που κατέθεσε ο παραιτηθείς Γ. Δημητριάδης κατά των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη, Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου, των Reporters United και της Εφημερίδας των Συντακτών, για να επιβάλει, μέσω της απειλής εξοντωτικών αποζημιώσεων, σιωπή για το πρωτοφανές σκάνδαλο που ερευνούν και αποκαλύπτουν.

Ο τρόμος του κυβερνητικού κύκλου είναι προφανής για ότι είναι δυνατό να αποκαλυφθεί για τις πρακτικές του κρατικού μηχανισμού που διοικούν.

Να ελεγχθούν δικαστικά και ποινικά οι υπεύθυνοι και η έκταση των παρακολουθήσεων.

Να διερευνηθεί και να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη το ιδιωτικό κύκλωμα που εμπορεύεται το σύστημα παρακολούθησης Predator, καθώς και οι διασυνδέσεις του με την κυβέρνηση.

Να σπάσει το απόστημα των παράνομων παρακολουθήσεων, της συστηματικής παραβίασης ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών των πολιτών, της αντιδημοκρατικής εκτροπής.

Να περιοριστούν δραστικά οι αρμοδιότητες της ΕΥΠ- Να καταργηθεί η δυνατότητα που παρέχει ο ν. 3649/2008 στην ΕΥΠ να αίρει το απόρρητο των επικοινωνιών πολιτών με απλή διάταξη Εισαγγελικού λειτουργού.

Να καταργηθεί τώρα η άμεση υπαγωγή της ΕΥΠ στον Πρωθυπουργό- δημοκρατικός έλεγχος και κοινοβουλευτική εποπτεία – Δεν είναι δυνατόν οι κρατικές υπηρεσίες να καθίστανται υπό οποιαδήποτε συνθήκη εργαλεία στα χέρια του κυβερνώντος κόμματος.

Να καταργηθεί η διάταξη που στερεί από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) την αυτεπάγγελτη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, αν ο λόγος της παρακολούθησής τους αφορά την εθνική ασφάλεια (αρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 2225/1994 όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 87 ν. 4790/2021).

Nα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έπεσαν θύματα παρακολούθησης

να ενημερωθούν για τον λόγο και το περιεχόμενο της σε βάρος τους εκδοθείσας εισαγγελικής εντολής.

https://www.kommon.gr/