Στα 826 μεικτά η πρόταση ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό από 1η Απριλίου

Στα 826 μεικτά η πρόταση ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό από 1η Απριλίου

  • |

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 μεικτά (703 καθαρά) έναντι των 713 που είναι σήμερα, πρότεινε σήμερα η ΓΣΕΕ προκειμένου να ληφθεί υπόψη στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει με διοικητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το καθορισμό των νέων κατώτατων αποδοχών. Οι αυξήσεις θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου, θα επηρεάσουν όλη την μισθολογική κλίμακα σε βάθος χρόνου και σύμφωνα με τις υφιστάμενες ενδείξεις θα «συμπέσουν» με την εβδομάδα των εθνικών εκλογών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Ηράκλειο Κρήτης, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης επισήμανε ότι το κατώφλι των 826 ευρώ προκύπτει από την συνεκτίμηση δύο παραγόντων: α. Από το 60% του διάμεσου μισθού με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2021 (τα οποία, ωστόσο, δεν αποδίδουν την έκταση των αδήλωτων μισθών και της παραοικονομίας) που ανταποκρίνεται στο κατώφλι (στατιστικής) φτώχειας και β. Από το προσδοκώμενο, βάσει των επίσημων στοιχείων, πληθωρισμό για το 2023. Πληθωρισμός ο οποίος σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ προβλέπεται να κυμανθεί στο 6%.

«Έχουμε κουραστεί να ακούμε λόγια χωρίς αντίκρισμα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος επικρίνοντας τους φορείς των εργοδοτικών οργανώσεων για άρνηση έναρξης διαλόγου με τη ΓΣΕΕ και καλώντας ,παράλληλ,α την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης η οποία είναι στον «πάγο» εδώ και 12 χρόνια, προκειμένου να εξεταστούν τα μείζονα εργασιακά προβλήματα που αφορούν την εποχική απασχόληση στον τουρισμό, την επαναφορά των επιδομάτων για τις τριετίες «και να αναζητηθούν σταθερές λύσεις πέρα και έξω από τον προεκλογικό χρόνο».

Μάλιστα, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, παρουσία του προέδρου του ΕΚ Ηρακλείου και του προέδρου της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον τουρισμό προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα με τα επιδόματα ανεργίας των εργαζομένων στον τουρισμό. «Ενώ ο κ. Μητσοτάκης μάς διαβεβαίωσε ότι θα γίνει σύσκεψη στην Αθήνα με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς για το θέμα, αλλά ακόμη περιμένουμε» είπε.

Αναφορικά με την εν εξελίξει διαδικασία για τα νέα κατώτατα όρια σε μισθούς και ημερομίσθια, υπενθυμίζεται ότι η προφορική διαβούλευση μεταξύ των φορέων θα ολοκληρωθεί έως τις 10 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια όλα τα υπομνήματα με τις προτάσεις θα διαβιβαστούν στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη σχεδίου πορίσματος έως τα τέλη του μήνα. Το αργότερο μέχρι 10/3 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεών Κ Χατζηδάκης θα υποβάλει την τελική του πρόταση στο υπουργικό Συμβούλιο.

.efsyn.gr