Χωρίς… εκπλήξεις το 38ο Συνέδριο ΓΣΕΕ

Χωρίς… εκπλήξεις το 38ο Συνέδριο ΓΣΕΕ

  • |

Δύσκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει, από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΓΣΕΕ, τι μπορεί να περιμένει ένας μισθωτός από το συγκεκριμένο συνέδριο που θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την Κυριακή 12 Μαρτίου, με την εκλογή της 45μελούς διοίκησης.
«Θα αποχωρήσω. Εξάλλου, είμαι ήδη 65 ετών. Αλλά η αποχώρησή μου θα αποφασιστεί με εσωτερικές διαδικασίες. Οφείλω να οδηγήσω τη ΓΣΕΕ στο συνέδριο και μετά να οργανώσω την αποχώρησή μου. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που πρέπει να πάρουν τα ηνία και θα ήταν άδικο να αναλάβουν ως διορισμένοι. Γι’ αυτό δέχτηκα τον διορισμό, όταν μου ζήτησαν 50 εργατικά κέντρα. Οταν είσαι 13 χρόνια σε αυτό το πόστο, δεν έχεις να φοβηθείς κάτι», έλεγε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», που δημοσιεύτηκε ακριβώς πριν από τρία χρόνια, στις 21 Φεβρουαρίου του 2020, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το 37ο Συνέδριο που έγινε στο Καβούρι.

Χριστίνα Κοψίνη

Ωστόσο, τρία χρόνια μετά και λίγο πριν από το νέο, το 38ο Συνέδριο που ξεκινά την Πέμπτη 9 Μαρτίου τις εργασίες του και πάλι στο Καβούρι, όχι μόνο ο κ. Γ. Παναγόπουλος δεν οργάνωσε την αποχώρησή του, αλλά, σύμφωνα με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι χθες, ούτε από αυτό το Συνέδριο θα προέλθει νέος πρόεδρος.

Δύσκολα μπορεί κάποιος να καταλάβει, από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΓΣΕΕ, τι μπορεί να περιμένει ένας μισθωτός από το συγκεκριμένο συνέδριο που θα ολοκληρώσει τις εργασίες του την Κυριακή 12 Μαρτίου, με την εκλογή της 45μελούς διοίκησης. Και μόνο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, στην οποία δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στον πόλεμο που διεξάγεται στο έδαφος της Ευρώπης, στην ακρίβεια και στις δυσκολίες των νοικοκυριών, αναδίδει μια κόπωση: «Στο Συνέδριο, θα πραγματοποιηθούν απολογισμός και προγραμματισμός δράσης και θα εκλεγούν τα νέα όργανα της Συνομοσπονδίας (Διοικητικό Συμβούλιο, Εξελεγκτική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο)», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Το 38ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας διεξάγεται με τη συμμετοχή περίπου 400 συνέδρων, οι οποίοι καλύπτουν 120 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα). Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1.000 συνδικαλισμένους- ψηφίσαντες εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Την έναρξη του Συνεδρίου θα κηρύξει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ έχουν κληθεί να παρευρεθούν και να χαιρετίσουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο Συνέδριο θα παραστούν και αντιπροσωπείες από ευρωπαϊκές και διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι συνθήκες αλλά και τα προβλήματα των εργαζομένων επιβάλλουν την πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου ουσίας και αποφάσεων, στο οποίο θα καθοριστεί η στρατηγική της ΓΣΕΕ για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Το συνδικαλιστικό κίνημα θα βγει από το 38ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ πιο ισχυρό, πιο δυνατό και πιο αποτελεσματικό, έχοντας ΟΡΑΜΑ και ΘΕΛΗΣΗ για τομές και αλλαγές, προς όφελος πάντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων αλλά και των ανέργων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πάντως, εκπλήξεις δεν αναμένονται κι όλα μοιάζουν να επιπλέουν σε μια αχλύ ακινησίας. Εκτός από την επανεκλογή του Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος θεωρητικά θα αποχωρήσει στο μέσο της θητείας, αφού προηγουμένως η παράταξη της ΠΑΣΚΕ υποδείξει νέο πρόσωπο, διχασμένη σε δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια θα συνεχίσει να είναι και η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατόρθωσε να γεφυρώσει τις αντιθέσεις των Φωτόπουλου – Βασιλόπουλου, παρά την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, οι εσωτερικές αντιθέσεις στον χώρο του συνδικαλιστικού ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί για πρώτη φορά, ύστερα από 50 χρόνια, η συνδικαλιστική παράταξη της Ν.Δ. πρώτη δύναμη στην άλλοτε κραταιά ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

efsyn.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος