Την επαναφορά χαρτοφυλακίου Εργασίας ζητούν τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα

Την επαναφορά χαρτοφυλακίου Εργασίας ζητούν τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα

  • |

Αίτημα προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «να επαναφέρει, επειγόντως, το χαρτοφυλάκιο της Επιτροπής για ποιοτικές θέσεις εργασίας και κοινωνικά δικαιώματα» απηύθυνε, χθες, η πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), Еσθήρ Λιντς, καταδικάζοντας απερίφραστα όχι μόνο την κατάργηση του θεσμού επιτρόπου για την Εργασία αλλά και τον γελοίο τίτλο του χαρτοφυλακίου «Ανθρωποι, δεξιότητες και ετοιμότητα» που ανατέθηκε στη Ρουμάνα αντιπρόεδρο Ροξάνα Μινζάτου, η οποία θα έχει και την αρμοδιότητα για τις πολιτικές στους τομείς της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Και όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ETUC «από τη δεκαετία του ’70, πάντα στη σύνθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει έναν επίτροπο για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις (ή Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, όπως αποκαλείται από το 2019). Αυτή η θέση καταργείται και γίνεται μέρος ενός χαρτοφυλακίου “Ανθρωποι, δεξιότητες και ετοιμότητα”», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Χριστίνα Κοψίνη

Στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντί της έννοιας της εργασίας επέλεγε για τον εκάστοτε επίτροπο τον όρο Απασχόληση. Ορο που εσωκλείει την προσωρινότητα, αφού από τις απαρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά ο τίτλος συμβόλιζε και τη μετάβαση του εργασιακού μοντέλου, από την πλήρη στη μερική και ευέλικτη εργασία.

Ομως, από προχθές, ακόμη κι αυτός ο τίτλος της απασχόλησης (Εmployment) αποδεικνύεται λίγος για να εκφράσει το πώς σχεδιάζει η πρόεδρος της Κομισιόν και οι συν αυτή να πορευτούν στους τομείς των ευρωπαϊκών πολιτικών για την εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Αντί του τίτλου «Απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις», το σχετικό χαρτοφυλάκιο υποβαθμίζεται στον απολίτικο και γενικό τίτλο «Ανθρωποι, δεξιότητες και ετοιμότητα», περιορίζοντας τις πολιτικές για την εργασία σε μια τεχνική διαδικασία κατάρτισης και των προγραμμάτων, ώστε το εργατικό δυναμικό να είναι σε πλήρη «ετοιμότητα» για συχνές εναλλαγές σε σύντομης διάρκειας εργασίες.

Η χρονική επιλογή αυτής της αλλαγής διαβάστηκε από το ευρωπαϊκό συνδικάτο, την ETUC, ως την απάντηση της Κομισιόν στην ανασφάλεια των 850.000 εργαζομένων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας που κλυδωνίζεται επικίνδυνα, στο Βέλγιο, στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, και όχι μόνο εξαιτίας της Volkswagen, και αποτέλεσε την αφορμή για μια πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 16 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Λουξεμβούργου, έξω από το Ευρωκοινοβούλιο.

«Τα προβλήματα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τάσης που οδήγησε την Ευρώπη να χάσει 850.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο μεταξύ 2019 και 2023. Μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση στη βιομηχανία χάλυβα έχει ανακοινωθεί σε διάφορους ομίλους, όπως η Liberty steel και η ThyssenKrupp. Η Stellantis ανακοίνωσε ήδη αναδιάρθρωση στην Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ η Volkswagen έχει παραιτηθεί από μια συλλογική σύμβαση εργασίας τριών δεκαετιών με την IG Metall, η οποία προστάτευε τις θέσεις εργασίας», σημειώνει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) ζητώντας από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να συγκαλέσει εκτάκτως την ειδική ομάδα συνδικάτων και εργοδοτών για την επίλυση της κρίσης μέσω μιας ισχυρής βιομηχανικής συμφωνίας βασισμένης στις επενδύσεις και όχι στη λιτότητα.

«Η κατάργηση του επιτρόπου για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα σε λιγότερο από 24 ώρες, αφότου χιλιάδες διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες για να απαιτήσουν δράση για την προστασία των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, στέλνει εντελώς λάθος μήνυμα στους εργαζόμενους σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας Επιτροπής», επισήμανε με χθεσινή δήλωσή της η γενική γραμματέας τής ETUC. «Αυτό που είδαν οι εργαζόμενοι αυτή την εβδομάδα είναι ότι οι ηγέτες της Ευρώπης επικεντρώθηκαν στο πολιτικό παιχνίδι που παίζουν για τις “κορυφαίες θέσεις εργασίας” της Επιτροπής, όταν θα έπρεπε να επικεντρωθούν στη διάσωση των ποιοτικών θέσεων εργασίας από την αυξανόμενη κρίση στις βιομηχανίες μας. Αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη απειλή της Ακροδεξιάς, εναπόκειται στους δημοκράτες να δείξουν στους πολίτες ότι ακούν και ανταποκρίνονται στις προτεραιότητές τους μέσω ενός έργου ελπίδας που βάζει τους εργαζόμενους στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Aκόμη και ο τέως επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκολα Σμιτ, στου οποίου τη θητεία έγινε πράξη η Οδηγία για «αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις», δεν μπόρεσε να μην αντιδράσει με τον νέο τίτλο που αντικατέστησε τον τίτλο των επιτρόπων που αναλάμβαναν τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόλησης και τα δικαιώματα στην εργασία. «Είμαι υπερήφανος που είχα αποτελέσματα και στα δύο. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ο νέος τίτλος. Τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα δεν μπορούν να περιοριστούν σε δεξιότητες και στην ετοιμότητα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτή η λέξη», έγραψε στο twitter o Λουξεμβουργιανός πολιτικός.

https://www.efsyn.gr/oikonomia/ergasiaka/447025_tin-epanafora-hartofylakioy-ergasias-zitoyn-ta-eyropaika-syndikata

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.