Εκλογοαπολογιστική ΓΣ Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ: Ενημέρωση | Αποσπάσματα ομιλιών μελών ΣΕΚΕΣ

Εκλογοαπολογιστική ΓΣ Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ: Ενημέρωση | Αποσπάσματα ομιλιών μελών ΣΕΚΕΣ

  • |

Με την παρουσία 145 μελών στο αμφιθέατρο του Περισσού και 91 μελών από απόσταση μέσω zoom (σύνολο 236, για την απαρτία ήταν αναγκαία η παρουσία 150 μελών) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024 η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Προσωπικού.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ:

Μετά την εκλογή Προεδρείου, το οποίο αποτελούσαν οι συνάδελφοι Μανώλης Μαστοράκης (Πρόεδρος), Μακρής Κώστας (Αντιπρόεδρος) και Ζάγκας Γιώργος (μέλος), το λόγο πήραν κατά σειρά ο Πρόεδρος Σάκης Ρετουνιώτης, ο Γ. Γραμματέας Μανώλης Χαρατσής.

Οι συνάδελφοι έκαναν απολογισμό της προσωπικής τους δράσης ως Προεδρείο του Συλλόγου για την περίοδο 2022-2024, αφού δεν υπήρχε Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου με την αιτιολογία ότι το απερχόμενο Δ.Σ. ήταν διορισμένο από το Πρωτοδικείο και η μόνη του υποχρέωση ήταν η διενέργεια αρχαιρεσιών.

Ο Ταμίας Αριστοτέλης Μακανίκας παρουσίασε οικονομικό απολογισμό (προσωπικός και αυτός, αφού δεν υπήρχε σχετική συζήτηση – απόφαση του απερχόμενου Δ.Σ.) που συνοδευόταν από υπεύθυνη δήλωση του λογιστή του Συλλόγου για την ορθή τήρηση του Βιβλίου Εσόδων-Εξόδων και τις διατάξεις του ΕΓΛΣ.

Το μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής Κώστας Σταματόπουλος διάβασε το πρακτικό της Επιτροπής για την περίοδο 1/3/2023 – 31/12/2023. Να σημειωθεί, εδώ, ότι μία διευκρινιστική ερώτηση προς τον Εκπρόσωπο της Ε.Ε. από το μέλος του απερχόμενου Δ.Σ. (Πέτρο Μπαστέα) αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από τον απερχόμενο Ταμία και την απάντηση, αντί μέλους της Ε.Ε., έδωσε δείχνοντας ενοχλημένος ο απερχόμενος Γ. Γραμματέας.

Ακολούθησαν ομιλίες των μελών του του απερχόμενου Δ.Σ. Βάιου Γιαννουσά (ΣΥΜΜΑΧΙΑ), Μπαστέα Πέτρου (ΣΕΚΕΣ) και Μανώλη Μαστοράκη (ΕΣΚ) και των μελών του Συλλόγου Καραγκούνη Δημήτρη, Παπαζαφειρόπουλου Παναγιώτη και Τζοβάνη Γιώργου. (Περίληψη των ομιλιών των μελών του ΣΕΚΕΣ Π. Μπαστέα και Γ. Τζοβάνη παρατίθενται στο τέλος του ρεπορτάζ).

Μετά τι τοποθετήσεις ζήτησε και πήρε το λόγο… επί προσωπικού (χωρίς να υπάρχει από τους ομιλητές καμία αναφορά στο πρόσωπό του) ο απερχόμενος Γ. Γραμματέας για να επιτεθεί επι μακρόν με απρεπείς χαρακτηρισμούς (και όχι βέβαια επιχειρήματα) κατά του ΣΕΚΕΣ και προσωπικά κατά του εκπροσώπου του ΣΕΚΕΣ στο Δ.Σ. δείχνοντας στην πράξη ποιος είναι ο «εχθρός» της ΕΣΚ.

Στα πλαίσια της αντίληψης των εκπροσώπων της ΕΣΚ περί δημοκρατίας, όταν ο εκπρόσωπος του ΣΕΚΕΣ ζήτησε να απαντήσεις στις προσωπικές εναντίον του επιθέσεις, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης και στέλεχος της ΕΣΚ διαπίστωσε ότι η συνεδρίαση είχε λήξει.

Για τη ιστορία να σημειωθεί ότι διεξήχθη και μυστική ψηφοφορία για τους… ανύπαρκτους απολογισμούς  Διοικητικό ( 114 υπέρ, 5 κατά) και Οικονομικό (112 υπέρ, 6 λευκά, 1 άκυρο), ενώ δεν τέθηκε στην κρίση της Γ.Σ. η Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής ούτε και η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε το ΣΕΚΕΣ για την γενοκτονία στην Παλαιστίνη (δες  το ψήφισμα στο τέλος του κειμένου).

Μετά από μυστική ψηφοφορία εκλέχθηκε η τριμελής Εφορευτική Επιτροπή που θα διεξάγει τις αρχαιρεσίες, την οποία αποτελούν ως τακτικά μέλη οι Χατούπη, Πετράτος και Μούχας και ως αναπληρωματικά οι Κανακόπουλος και Αμπατζόγλου.

Σύμφωνα με την πρόταση του απερχόμενου Δ.Σ. προς την Εφορευτική η κατάθεση των υποψηφιοτήτων εν όψει των αρχαιρεσιών θα γίνει την Δευτέρα 14/10 και οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν από 21-25/10.

του Συλλόγου και μέλος της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ

… Σήμερα στη γειτονιά μας υπάρχουν 42.000 νεκροί, 12.000 νεκρά παιδιά δολοφονημένα, ενάμιση εκατομμύριο άστεγοι. Οι Παλαιστίνιοι είναι θύματα μιας πολιτικής γενοκτονίας από το κράτος- δολοφόνο του Ισραήλ, σύσσωμη «πολιτισμένη» Δύση στηρίζει και εξοπλίζει τους δολοφόνους, πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο Ισραήλ και αναγνωρίζει το δικαίωμά του στην.. άμυνα. Θεωρούμε υποχρέωσή μας, νομίζω ότι δεν θα υπάρχει αντίρρηση, να βγάλουμε ένα ψήφισμα που να εκφράζει την αντίθεση του Συλλόγου στη γενοκτονία και την ευχή μας να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή και δικαίωση του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για να έχει πατρίδα.

… αισθανόμαστε μεγάλη την απουσία του συναδέλφου Αλέκου Μερσινιά, που έφυγε πριν από μερικούς μήνες, απώλεια όχι μόνο για το ΣΕΚΕΣ αλλά για το Σύλλογο του οποίου ήταν μέλος από το 1982. Δίνουμε την υπόσχεση θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια που έκανε ακόμα και μόνος του σε δύσκολες εποχές, οι ιδέες, οι αξίες και τα ιδανικά του θα συνεχιστούν από νέους συναδέλφους στο ΣΕΚΕΣ οι οποίοι γαλουχήθηκαν μαζί του σ΄αυτές.

… από τις προσωπικές τοποθετήσεις του προέδρου, του γραμματέα (δεν πρόκειται βέβαια για Διοικητικό και Οικονομικό απολογισμό του απερχόμενου ΔΣ) φάνηκε αυτό που ζούμε τα 2 και όχι μόνο τελευταία χρόνια στο Δ.Σ. του συλλόγου. Στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου υπάρχουν οι «εμείς» και οι «εσείς». Οι «εμείς» είναι η πλειοψηφία ΕΑΚΕ, ΕΣΚ, ΠΑΣΚΕ και οι «εσείς» είναι αυτοί που διαφωνούν μαζί τους. Αυτή είναι μια άνευ αρχών διχαστική πολιτική (για την οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η ΣΥΜΜΑΧΙΑ), η οποία έχει αρνητικές συνέπειες στους εργαζόμενους και δυστυχώς επεκτείνεται σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα.

… από το 2019 με την υποταγή της ΔΑΚΕ στην ΑΚΕ, βλέπουμε διοικήσεις στην ΟΜΕ και σε σωματεία, που στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ. Πολιτική της Διοίκησης που είναι η συρρίκνωση του προσωπικού, πολιτική που ακολουθείτε συνειδητά: καμία νέα πρόσληψη στην ΕΥΔΑΠ. Η προηγούμενη προκήρυξη έγινε το 2018. Η Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε προσλήψεις. Γιατί; Γιατί με τη νέα πολιτική επέκτασης της Εταιρείας σε όλη την αττική αλλά και στην επαρχία και σε όλη την Ελλάδα, η ΕΥΔΑΠ θα μετατραπεί σε μια εταιρεία κέλυφος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, της οποίας τις δουλειές θα αναλάβουν οι εργολάβοι. Πιστεύει κανείς ότι όπως είναι αυτή τη στιγμή η ΕΥΔΑΠ μπορεί να ασχοληθεί με την Κορινθία, τη Φωκίδα, τη Βοιωτία και την υπόλοιπη Αττική; Όχι βέβαια. Άρα στόχος είναι ή παραπέρα εργολαβοποίηση υπηρεσιών και δραστηριοτήτων από τα πιο απλά μέχρι τα πιο μεγάλα (υδρονομεία, δίκτυο ύδρευσης, ΕΥΣ κλπ). Η πολιτική αυτή είναι το μείζον θέμα που αντιμετωπίζουμε σήμερα . Βλέπετε η διοίκηση της ΟΜΕ και οι τρεις παρατάξεις να αντιδρούν; Σιωπούν ή συμφωνούν με αυτή την πολιτική.

… Το άλλο θέμα που υπάρχει είναι το περιβόητο εργατικό κόστος. Η μείωση του Ο βασικός στόχος του κ. Σαχίνη από τότε που τοποθετήθηκε. Όχι μόνο για να παίρνει μπόνους, αλλά και για να δίνει αυξημένο μέρισμα στους μετόχους. Γιατί τα κόστη των εργολάβων δεν μπορεί (και δεν θέλει) να τα μειώσει. Υπάρχει επιτυχία αυτής της πολιτικής του κ. Σαχίνη με συναίνεση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ που διαμορφώθηκε μετά το 2019. Το 2023 για πρώτη φορά μειώθηκε το εργατικό κόστος και το αποτέλεσμα της ΣΣΕ του 2024 στο τέλος του 2027 θα έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Που είναι η αντίσταση στην πολιτική της κυβέρνησης και της Διοίκησης; Είναι η πρώτη φορά που δεν έγινε καμία κινητοποίηση για τη συλλογική σύμβαση, ούτε μια συγκέντρωση στον Περισσό. Τι διαπραγματεύονται οι συνάδελφοί της ΟΜΕ όταν πηγαίνουν και βλέπουν τον κύριο Σαχίνη. Εκτός αν έχουν συμφωνηθεί αλλού, στα γραφεία της ΝΔ.

.. έχουμε κάτι ξεκάθαρο. Μια κυβερνητική πολιτική η οποία έχει στόχο την περικοπή εισοδημάτων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, μεταφορά πλούτου και περιουσίας από τους πολλούς στους λίγους και αντιμετώπιση της αντίστασης του εργατικού κινήματος με αντεργατικούς νόμους και διατάξεις. Η ΑΚΕ, ΕΣΚ, ΠΑΣΚΕ είναι συμμαχία η οποία αντιστέκεται σε αυτή την πολιτική; Όχι. Καθόλου. Ποιος είναι ο αντίπαλος αυτής της συμμαχίας στο σύλλογο προσωπικού; Έκανα αναζήτηση στο site του συλλόγου προσωπικού στις ανακοινώσεις που έχει βγάλει αυτά τα δύο χρόνια: η λέξη “νέα δημοκρατία” αποτελέσματα μηδέν. H λέξη “κυβέρνηση” αποτελέσματα μηδέν. Αναζήτηση «ΣΕΚΕΣ»: 5 ανακοινώσεις, συμμαχία 9, σύριζα 10 ανακοινώσεις. Αυτό δείχνει ότι θέλουμε ενότητα ή μια υγειονομική ζώνη απέναντι σε αυτούς που διαφωνούν μαζί μας ήτοι με τη στήριξη, μη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής.

… Οι διαφορές μας λοιπόν δεν έχουν να κάνουνε με το αν έχουμε την άλφα ή βήτα πολιτική, αλλά η πολιτική μου είναι να υλοποιήσουν την πολιτική του κόμματός μου το οποίο κατά σύμπτωση είναι το κυβερνητικό. Εμείς δεν είμαστε ενάντια στα κόμματα δεν είμαστε ενάντια στην πολιτική, είμαστε ακριβώς το αντίθετο, είμαστε υπέρ της πολιτικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων και το δείξαμε από το 2012 μέχρι σήμερα στους νικηφόρους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού με τις ιστορικές αποφάσεις του ΣτΕ. Για τον ΕΥΣ δεν υπάρχει ανακοίνωση του συλλόγου προσωπικού να πανηγυρίσει έστω να αναφέρει τη νίκη μας , γι αυτό που δεν έχει ξαναγίνει πουθενά στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα στην Ευρώπη να ακυρώνεται νόμος της κυβέρνησης, να ακυρώνεται μια ιδωτικοποίηση (ΕΥΣ). Σκεφτείτε τώρα με τη λειψυδρία να είχαμε ιδιώτες στο ΕΥΣ.

… θα το επαναλαμβάνουμε μονότονα. Ταξικό είναι αυτό που ενώνει τους εργαζομένους απέναντι στον αντίπαλο. Αντίπαλος είναι η κυβέρνηση, οι πολιτικές της Διοίκησης και όχι όσοι αντιστρατεύονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτή την πολιτική.

Τοποθέτηση στη Γ.Σ. του Συλλόγου Προσωπικού του Γιώργου Τζοβάνη, μέλους της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ

1. Έλλειψη Δημοκρατίας στον σύλλογο.
Δεν έχει βγει μία ανακοίνωση που να έχει περάσει από το διοικητικό συμβούλιο. Θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στα μέλη να τοποθετούνται , και όχι μόνο στον πρόεδρο και στον Γραμματέα. Υπάρχουν ανακοινώσεις που στρέφονται εναντίων παρατάξεων , ακόμα και φυσικών προσώπων που θα πρέπει να βγαίνουν η με απόλυτη πλειοψηφία η να αναφέρεται και η διαφοροποίηση της μειοψηφίας, ώστε να ενημερώνετε η κοινή γνώμη.

2. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Η ΣΣΕ του 2019 ήταν κακή που ενσωμάτωσε την ΑΤΑ είχε πρόβλεψη για τον καταληκτικό βαθμό στα 30-32 χρόνια και είχε και δέσμευση για προσλήψεις . Η ΣΣΕ του 2024 η κατά άλλους πιο πετυχημένη όλων των εποχών έχει: α) αύξηση 45 ευρώ το 2026, β) έχει αναίρεση του καταλυτικού βαθμού , ενώ γ) έχει και απολύσεις εργαζομένων (όσων συμπληρώνουν 40 χρόνια + 67 έτη) με την βούλα χωρίς ισόποση πρόσληψη νέων εργαζομένων. Επιπροσθέτως δ) υπάρχει άλλη μία χαμένη χρονιά χωρίς την υλοποίηση του ασφαλιστήριου συμβολαίου που δίνει όφελος στην διοίκηση περί τα 3,5 εκατομμύρια. Πώς γίνεται να πανηγυρίζουμε και εμείς και η διοίκηση Σαχίνη ταυτόχρονα.

3. Δομές πρώτης γραμμής
Η αποψίλωση των υπηρεσιών πρώτης γραμμής είναι σε χειρότερη κατάσταση από το 2008-2009 που ήρθαν οι προκηρύξεις για νέο προσωπικό. Το 2009 στα υδρονομεία υπήρχαν 122 άτομα συνολικά, ενώ σήμερα υπάρχουν 105 . Από το 2009 έχουν παραληφθεί αρκετά δημοτικά & ιδιωτικά δίκτυα, (Σαλαμίνα, Μαγούλα, Μέγαρα) ενώ μέσα στο 2025 θα ξεκινήσει και η Ανατολική Αττική με το Μαρκόπουλο Μεσόγειάς από 1/1/2025 συνολικά 400 χιλιάδων παροχών και έκτασης περίπου άλλο 40% σε εμβαδό αρμοδιοτήτων για την ΕΥΔΑΠ. Το ίδιο ισχύει βέβαια και στα τμήματα συντήρησης που βέβαια ενισχύθηκαν το 2020-22 αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις συνεχείς επεκτάσεις δικτύου , τους Η/Μ την Λειτουργία, την ποιότητα, και τις άλλες δομές πρώτης γραμμής. Είναι ανάγκη με επιθετικό τρόπο πλέον να τεθεί στην διοίκηση η υποχρέωση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με ηλικιακά όρια ειδικά σε κάποιες υπηρεσίες όπως τα Υδρονομεία. Ξέρετε το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Υδρονομεία αυτή την στιγμή εκτός της ποσοτικής ένδειας, είναι η ποιοτική υποβάθμιση που παρατηρείται και που θέτει σε κίνδυνο την διαχείριση του δικτύου ύδρευσης. Δεν μεταφέρεται η τεχνογνωσία από γενιά σε γενιά με αποτέλεσμα σε μία κρίση τύπου Σαράντη για όσους θυμούνται να έχω αμφιβολίες αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε συνολικά ως ύδρευση. Σημαντική παράληψη της ΣΣΕ η πρόβλεψη για νέες προσλήψεις στης δομές πρώτης γραμμής.

4. Εργολαβικά δικών και διεκδικήσεων
Έγινε ένας αγώνας με διάφορες ομάδες με διάφορα δικηγορικά γραφεία για τα Σάββατα όπου κάποιοι πήγαν πρώτοι και αφού δικαιώθηκαν έδωσαν το δικόγραφο και δικαιώθηκαν και οι υπόλοιποι. Δεν θα εξετάσω τα κίνητρα αυτό είναι στην ευχέρεια του καθενός να το εξετάσει. Κάποιοι πλήρωσαν 14%, κάποιοι άλλοι 8% και κάποιοι άλλοι 200 ευρώ + 6%. Υπάρχει μία πρόθεση του συλλόγου να προχωρήσει στην διεκδίκηση του καταληκτικού βαθμού. Γιατί ο σύλλογος δεν συντάσσεται μαζί με τους άλλους 3 συλλόγους ( Μηχανικών, Επιστημόνων, Αποχέτευσης), και να πάει πρώτα σε θεραπεία μέσω της ΟΜΕΔ; γιατί θα πρέπει να γεμίσουμε τις τσέπες των δικηγορικών γραφείων? Αν δεν ευδοκιμήσει αυτή η διαδικασία τι πιο σωστό να πάρουμε τρεις προσφορές από 3 διαφορετικά γραφεία δόξα τω θεώ και να προχωρήσουμε με την καλύτερη προσφορά για τους εργαζόμενους αλλά σε δεύτερο χρόνο. Γιατί τέτοια βιασύνη μετά από την τεράστια ΣΣΕ που τα έλυσε όλα;

5. Άμεση & Έμμεση εργολαβοποίηση
Θα κλείσω λέγοντας για την άμεση & έμμεση εργολαβοποίηση- ιδιωτικοποίηση. Με την αποψίλωση ποιοτικός & ποσοτικός που γίνεται στην ΕΥΔΑΠ αναγκαστικά θα καλύπτονται οι ανάγκες με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και εργολαβίες. Αφού δεν το βάζουμε ως προ απαιτούμενο σε μία διαπραγμάτευση αυτό θα συμβαίνει. Και η Ψυτάλλεια θεωρείται ΕΥΔΑΠ αλλά την δουλεύει ο μέγας Εργολάβος. Και τα νέα δίκτυα σε εργολάβο θα δοθούν αφού το υπάρχων προσωπικό θα αδυνατεί να τα διαχειριστεί. Το ΣΕΚΕΣ πιστό πάντα στην προσήλωση του για Δημόσιο Νερό προσέφυγε και στο Συμβούλιο Επικρατείας και δικαιωθήκαμε σαν ΕΥΔΑΠ ενώ ο Σύλλογος δεν υποστήριξε την προσπάθεια αυτή . Σας καλώ να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο του ΣΕΚΕΣ το μόνο ψηφοδέλτιο που δεν υποστηρίζεται η δεν ελέγχεται από κομματικό βραχίονα και το μόνο του βάζει πάνω από όλα το κοινό καλό όπως έγινε και με τους Υδρονομείς το 2016.

Πιστεύουμε πως μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε. ΣΕΚΕΣ και το 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ
Ειρήνη – Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Ένα χρόνο μετά τις 7 Οκτώβρη 2023 το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ διεξάγει μια πραγματική γενοκτονία στη Γάζα, με 42.000 νεκρούς (από τα οποία 11.000 παιδιά, 6.300 γυναίκες,  3000 ηλικιωμένοι), 10.000 αγνοούμενους, 1,9 εκατομμύρια εκτοπισμένους, με  βομβαρδισμούς νοσοκομείων σχολείων,  γειτονιών με άμαχο πληθυσμό και πρόσφυγες.

Η στήριξη της «πολιτισμένης Δύσης» (ΗΠΑ, ευρωπαϊκών κυβερνήσεων – μεταξύ αυτών και της ελληνικής) είναι αυτή που οπλίζει το Ισραήλ να επεκτείνει τις πολεμικές συγκρούσεις και στον Λίβανο, αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς σε λίγες μόλις ημέρες.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι εργαζόμενοι με μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις πρέπει να φωνάξουμε να σταματήσει ο πόλεμος να δικαιωθούν οι προσδοκίες του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Ζητάμε:
-Απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ,ΝΑΤΟ και ΕΕ
-Καμία στήριξη στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ
-Να φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ από την Ελλάδα
-Όχι στα εξοπλιστικά προγράμματα για τις Νατοϊκές ανάγκες
-Εκεχειρία τώρα στη Γάζα
-Αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.