ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ: Στο ΓΝΘ «Σωτηρία», μάσκες πλασάρονται ως ιατρικές, ενώ είναι ατμοσφαιρικής ρύπανσης

ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ: Στο ΓΝΘ «Σωτηρία», μάσκες πλασάρονται ως ιατρικές, ενώ είναι ατμοσφαιρικής ρύπανσης

  • |

Δε φτάνει που δεν τους παρέχονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό, κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας, όπως καταγγέλλουν ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, προμηθεύουν… το υγειονομικό προσωπικό, με μάσκες που δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση. Αυτό έγινε, όπως σημειώνουν στο Τμήμα Παθολογικής – Λοιμώξεων Α’ του ΓΝΘ «Σωτηρία».

Όπως καταγγέλλουν, δε, η Αικατερίνη Αργυράκη, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, και η Παναγιώτα Λουρίδα, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, «μαθαίνουμε ότι στην κλινική μας δεν έφτασαν ποτέ σε κουτί και έρχονται “χέρι με χέρι” από την αποθήκη». Μάλιστα, προειδοποιούν πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη, άμα νοσήσουν: «Εφόσον εν γνώσει του όποιου αρμόδιου μας δόθηκε ακατάλληλος εξοπλισμός που παρουσιάστηκε σαν επαρκής και σύμφωνος με τις προδιαγραφές, προκύπτει θέμα δόλου και έκθεσης του Υγειονομικού Προσωπικού σε κίνδυνο, πράξη που επιφέρει νομικές κυρώσεις. Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που κάποιος από εμάς νοσήσει ως αποτέλεσμα του ελαττωματικού εξοπλισμού που μας δόθηκε, σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν να γίνει άμεσα διερεύνηση για τυχόν ευθύνες αρμοδίων οι οποίοι διένειμαν το υλικό, χωρίς πρώτα να ζητήσουν, ως οφείλουν, από τους ίδιους τους αρμόδιους γιατρούς της πτέρυγας να το ελέγξουν.


Επιστολή ΕΙΝΑΠ προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη

Αθήνα 02/04/20

Κύριε Υπουργέ,

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ζητά την άμεση απόσυρση και αντικατάσταση των μασκών που έχουν διανεμηθεί στο τμήμα Παθολογικής – Λοιμώξεων Α’ του νοσοκομείου Σωτηρία οι οποίες όπως καταγγέλλουν οι γιατροί δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος πριν τη διανομή του υγειονομικού υλικού για να μην φτάνουμε σε αυτές τις καταστάσεις.

Επίσης απαιτούμε να γίνει άμεσα διερεύνηση για τυχόν ευθύνες αρμοδίων οι οποίοι διένειμαν το υλικό, χωρίς πρώτα να ζητήσουν, ως οφείλουν, από τους ίδιους τους αρμόδιους γιατρούς της πτέρυγας να το ελέγξουν.

Το προσωπικό του νοσοκομείου Σωτηρία περιμένει άμεσα τη προμήθεια του κατάλληλου υλικού.

Σας κοινοποιούμε το έγγραφο των γιατρών του τμήματος.

 

ΑΘΗΝΑ: 02/04/20
Προς : Διοίκηση ΓΓΝΘΑ «Σωτηρία»
Κοινοποίηση : Α’ ΔΥΠΕ
ΟΕΝΓΕ
ΕΙΝΑΠ

Από : Ιατρικό Προσωπικό
Παθολογικής –Λοιμώξεων Α’
ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία»

ΘΕΜΑ : Ακατάλληλες μάσκες

Η κλινική μας από 11/3 που ξεκίνησε τη λειτουργία της έχει διαχειριστεί 44 ασθενείς –επιβεβαιωμένα COVID και αυτή τη στιγμή νοσηλεύει 25

Από διημέρου υπάρχουν στην κλινική μας μάσκες που έχουν δοθεί από το τμήμα προμηθειών ως «υψηλής αναπνευστικής προστασίας» – FFP2 (SANQI 3Q-προέλευση πιθανώς Κίνα ή Κορέα)

Οι μάσκες αυτές είναι εμφανές από την πρώτη χρήση ότι είναι εντελώς ακατάλληλες και δεν προσφέρουν υψηλή και επαρκή , σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, προστασία στο προσωπικό της κλινικής.

Ζητήσαμε να δούμε τις προδιαγραφές τους και τη συσκευασία τους για επιβεβαίωση του τύπου της προστασίας που προσφέρουν . Μαθαίνουμε ότι στην κλινική μας δεν έφτασαν ποτέ σε κουτί και έρχονται «χέρι με χέρι» από την αποθήκη

Αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για τον τύπο της μάσκας μέσω internet, ανακαλύπτουμε ότι πρόκειται για μάσκες κινεζικής κατασκευής που πλασάρονται ως κατάλληλες για ατμοσφαιρική μόλυνση και δεν είναι πιστοποιημένες για ιατρική χρήση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε στην κλινική μας 4 γιατρούς και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι . Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή και είμαστε το τμήμα που έχει διαχειριστεί τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών στην Ελλάδα μέχρι στιγμής

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ επαρκή εξοπλισμό ασφαλείας για να συνεχίσουμε την εργασία μας

Εφόσον εν γνώσει του όποιου αρμόδιου μας δόθηκε ακατάλληλος εξοπλισμός που παρουσιάστηκε σαν επαρκής και σύμφωνος με τις προδιαγραφές, προκύπτει θέμα δόλου και έκθεσης του Υγειονομικού Προσωπικού σε κίνδυνο, πράξη που επιφέρει νομικές κυρώσεις

Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που κάποιος από εμάς νοσήσει ως αποτέλεσμα του ελαττωματικού εξοπλισμού που μας δόθηκε , σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά

Εν αναμονή των άμεσων ενεργειών σας

Αικατερίνη Αργυράκη, Παθολόγος –Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ

Παναγιώτα Λουρίδα, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ

Επιστολή ΟΕΝΓΕ προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό, Βασίλη Κοντοζαμάνη

Έκπληξη και αποτροπιασμό προκαλεί η σημερινή επίσημη καταγγελία των γιατρών της πτέρυγας Covid-19 του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Συγκεκριμένα, τους διανέμονται από τη διοίκηση μάσκες ως «δήθεν» υψηλής αναπνευστικής προστασίας «FFP2», οι οποίες αποδεικνύεται από τους εμπορικούς κωδικούς που φέρουν ότι όχι μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας δεν είναι αλλά ούτε καν πιστοποιημένες για ιατρική χρήση, αλλά διαφημίζονται στο εμπόριο προς το καταναλωτικό κοινό γενικά ως «κατάλληλες για ατμοσφαιρική ρύπανση». Μάλιστα αποδεδειγμένα υπάρχει λαθροχειρία, καθώς άλλο κωδικό φέρει εξωτερικά το κουτί και άλλο κωδικό οι μάσκες που περιέχονται στο κουτί.

Υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε για πτέρυγα που έχει διαχειριστεί συνολικά 44 επιβεβαιωμένα κρούσματα και που αυτή τη στιγμή νοσηλεύει 25, μεταξύ των οποίων 4 γιατρούς.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν είναι η στιγμή να ξαναπούμε άλλη μία φορά πως επιβεβαιώνονται πανηγυρικά οι καταγγελίες μας για τραγικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και πως οι αρμόδιοι της κυβέρνησής σας απλά ψεύδονται και παραπλανούν τον ελληνικό λαό. Είναι όμως η στιγμή να ενεργήσετε άμεσα:

  1. Να εξασφαλίσετε τον εφοδιασμό με πραγματικές μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας την συγκεκριμένη πτέρυγα και όλες τις πτέρυγες που νοσηλεύουν κρούσματα της επιδημίας.

  2. Απαιτούμε να διερευνηθεί σε βάθος το περιστατικό.

http://ergasianet.gr