Νέο ασφαλιστικό μέχρι τον Οκτώβριο

Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος πραγματοποίησε άτυπη ενημέρωση των συντακτών για το νέο ασφαλιστικό και το εργασιακό πλαίσιο, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από το κυβερνητικό συμβούλιο για να ψηφιστούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου στη Βουλή.

Ο υπουργός Εργασίας, στην άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη το απόγευμα, ανέφερε ότι πρόκειται για μια νέα συνολική πρόταση για το ασφαλιστικό που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το Φθινόπωρο στους δανειστές και περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες:

– Ενοποιήσεις Ταμείων, κύριας και επικουρικής ασφάλισης
– Εξομοίωση ασφαλιστικών εισφορών στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία
– Και διασφάλιση των κατώτερων συντάξεων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «θα προσπαθήσουμε να εξουδετερώσουμε την εφαρμογή του μέτρου, με ισοδύναμα».

«Η επιστροφή στο παρελθόν δεν είναι στόχος της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας, ενώ ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής ανεξάρτηωτν εμπειρογνωμόνων, που θα επεξεργαστούν μια νέα πρόταση για τα εργασιακά.

Στόχος της επιτροπής που θα είναι υπό την εποπτεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) θα είναι η κατάθεση ενός εναλλακτικού σχέδιο μεταρρύθμισης για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, που θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης που θα αρχίσει για τις συντάξεις από τον Σεπτέμρβιο.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Μέχρι να θεσπιστεί ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό, θα εφαρμόζονται οι ισχύοντες (πχ ν. 3863/ 2010, 4093/2012). Παράλληλα όμως θα εκδίδονται υπουργικές εγκυκλίους ή ακόμα και αποφάσεις για την κατά το δυνατόν ευμενέστερη για τους ασφαλισμένους εφαρμογή των συγκεκριμένων νόμων του 2010 – 2012,  αλλά και εκείνων που ψήφισε η κυβέρνηση στις 15 Ιουλίου και στις 13 Αυγούστου.

Πηγή: Στο Κόκκινο