Το ΙΚΑ απέσυρε το μπλόκο στις συντάξεις

Το ΙΚΑ απέσυρε το μπλόκο στις συντάξεις

Απέσυρε άρον άρον το ΙΚΑ την πρωτόγνωρη εγκύκλιο που είχε εκδώσει από τις 12 Αυγούστου με την οποία μπλόκαρε την έκδοση όλων των νέων συντάξεων για όσους υπέβαλαν αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά, κρίνοντας ότι με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που τίθεται σε ισχύ η έκδοση νέων αποφάσεων συνταξιοδότησης δεν θα ήταν ασφαλής!

Κώστας Κατίκος

Η στροφή 180 μοιρών που έκανε η διοίκηση του Ιδρύματος ήρθε χθες μετά την αποκάλυψη της πρωτόγνωρης απόφασης από τον Ελεύθερο Τύπο, η οποία σημειωτέον εκδόθηκε εν κρυπτώ και κρατήθηκε μυστική μέχρι χθες που την αποκάλυψε η δική μας εφημερίδα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΙΚΑ σε ανακοίνωσή του, η έκδοση νέων συντάξεων θα ξεκινήσει από τη στιγμή που θα εκδοθούν οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή των δυο νόμων, που ο ένας προβλέπει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για όσους αποχωρούν από 1/1/2015 και ο άλλος αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τις 14 Αυγούστου του 2015 και μετά.

Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 14 Αυγούστου, δηλαδή πριν τα νέα όρια ηλικίας, θα μπορούν να πάρουν την προσωρινή ή την οριστική σύνταξη.

Ο σάλος που προκάλεσε η αποκλειστικότητα του «Ε.Τ.» οδήγησε το ΙΚΑ να πάρει πίσω όσα αποφάσισε πριν μια εβδομάδα και που αν εφαρμόζονταν θα στερούσαν τη σύνταξη από χιλιάδες ασφαλισμένους, μέχρι να ξεκαθαριστεί πώς θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος.
Οι μόνοι στους οποίους θα έβγαζε σύνταξη το ΙΚΑ, σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, θα ήταν όσοι συμπλήρωναν το 67ο έτος και είχαν τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το δημοσίευμα του «Ε.Τ.» προκάλεσε και την παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου προς το υπουργείο Εργασίας  και μάλιστα, όπως πληροφορήθηκε ο «Ε.Τ.», ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση, ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από το διοικητή του ΙΚΑ, Γ. Θεωνά. Οι εξηγήσεις δόθηκαν και η εγκύκλιος ανακλήθηκε.

Στην ανακοίνωσή του το ΙΚΑ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατα θεσπισμένες διατάξεις των νόμων 4334/2015 και 4336/2015 και εν αναμονή των εφαρμοστέων εγκυκλίων από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, αναστέλλεται το υπ αριθ. Γ32/22/12.8.2015 έγγραφο της Διοίκησης του ΙΚΑ.

Η έκδοση τόσο των οριστικών όσο και των προσωρινών αποφάσεων συνταξιοδότησης θα γίνεται σύμφωνα πάντα με την ανωτέρω νομοθεσία κατόπιν και των σχετικών εγκυκλίων που πρόκειται άμεσα να εκδοθούν από το αρμόδιο Υπουργείο. Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου λόγω συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε. Συνεπώς αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν έως και την ψήφιση του νόμου 4336/2015 και εφεξής διεκπεραιώνονται κανονικά με την επιφύλαξη των σχετικών εγκυκλίων που αναμένονται από το αρμόδιο Υπουργείο».