Είναι η βαρβαρότητα | Οδ. Ελύτη

Είναι η βαρβαρότητα | Οδ. Ελύτη

 Στις 19 Οκτωβρίου 1979, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με αφορμή την αναγγελία για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας από την Σουηδική Ακαδημία, ο Οδυσσέας Ελύτης παραχώρησε μια συνέντευξη προς τα μέσα ενημέρωσης. Σ’ εκείνη την συνέντευξη μεταξύ άλλων είχε πει κι αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω.

Οι περισσότεροι βέβαια θα σκεφτείτε ότι ο λόγος του ποιητή είναι προφητικός.

Κάνετε λάθος. Οι ποιητές δεν είναι προφήτες. Είναι βλέμματα ανθρώπων που έχουν μάθει να βλέπουν χιλιόμετρα μακρύτερα από τη μύτη τους και αποτυπώνουν με αξιοθαύμαστο ρεαλισμό τη καθημερινότητα που ντύνεται ο χρόνος ο βυθισμένος μπροστά και πέρα από τον ορίζοντα.

«Είναι η βαρβαρότητα.

»Τη βλέπω να ‘ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του.

»Οπότε αναρωτιέται κανείς: Για τι παλεύουμε νύχτα μέρα κλεισμένοι στα εργαστήριά μας;

»Παλεύουμε για ένα τίποτα, που ωστόσο είναι το παν. Είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί, που όλα δείχνουν ότι δεν θ’ αντέξουν για πολύ. Είναι η ποιότητα, που γι’ αυτή δεν δίνει κανείς πεντάρα. Είναι η οντότητα του ατόμου, που βαίνει προς την ολική της έκλειψη. Είναι η ανεξαρτησία των μικρών λαών, που έχει καταντήσει ήδη ένα γράμμα νεκρό. Είναι η αμάθεια και το σκότος.

»Ότι οι λεγόμενοι «πρακτικοί άνθρωποι» -κατά πλειονότητα, οι σημερινοί αστοί- μας κοροϊδεύουν, είναι χαρακτηριστικό. Εκείνοι βλέπουν το τίποτα. Εμείς το πάν. Που βρίσκεται η αλήθεια, θα φανεί μια μέρα, όταν δεν θα μαστε πια εδώ.

»Θα είναι, όμως, εάν αξίζει, το έργο κάποιου απ’ όλους εμάς. Και αυτό θα σώσει την τιμή όλων μας -και της εποχής μας.»