Με το ίδιο «νόμισμα» απαντά η Κίνα στις ΗΠΑ

Με το ίδιο «νόμισμα» απαντά η Κίνα στις ΗΠΑ

Άμεση ήταν η απάντηση του Πεκίνου στους δασμούς ύψους 50 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε κατά της Κίνας ο Ντόναλντ Τραμπ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς ίσης αξίας, με τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες να είναι προ των πυλών.

Το υπουργείο εμπορίου της χώρας ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις συμφωνίες για αγορά περισσότερων αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, αλλά και άλλα προϊόντα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου δεν δίδονται περαιτέρω λεπτομέρειες, όμως η προηγούμενη λίστα 50 δισ. δολαρίων που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλη περιλάμβανε σόγια, αεροσκάφη, χυμό πορτοκάλι, ουίσκι και μοσχαρίσιο κρέας. Εάν προχωρήσουν οι συγκεκριμένοι δασμοί θα πληγούν επιχειρήσεις σε αγροτικές περιοχές που στήριξαν εκλογικά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δασμοί των ΗΠΑ επιβλήθηκαν σε απάντηση για τις καταγγελίες πως το Πεκίνο κλέβει ή πιέζει ξένες εταιρείες να παραδώσουν τεχνογνωσία. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στοχεύουν σε προϊόντα που ίσως να έχουν οφέλη από τις κινεζικές βιομηχανικές πρακτικές.

Το Πεκίνο έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια για τη μείωση των εισαγωγικών δασμών για τα αυτοκίνητα και ορισμένα καταναλωτικά αγαθά και για να μειώσει τα όρια της ξένης ιδιοκτησίας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, της ασφάλισης και ορισμένων άλλων βιομηχανιών, αν και αυτές δεν αφορούν άμεσα τις καταγγελίες των ΗΠΑ.

efsyn.gr