Ένας χρόνος «αρχείον Αγρινίου» | Με υγεία τα «περάσματα»!

Ένας χρόνος «αρχείον Αγρινίου» | Με υγεία τα «περάσματα»!

Με μια φωτογραφία της παλιάς γέφυρας του Αχελώου, από το ιστορικό αρχείο του Νίκου Αντωνίου, να χαρακτηρίζει το εξώφυλλο του 12ου τεύχους, κλείνουμε τον πρώτο χρόνο έκδοσης του «αρχείου Αγρινίου».

Μια γέφυρα… Πάει να πει ένα «πέρασμα»· ένα πέρασμα από τη μια όχθη στην άλλη, από τη μια χρονιά στην άλλη… από τη λήθη στη μνήμη… κι από κει στην καταγραφή της.

Στήνει γέφυρες η μνήμη…  Ανακαλύπτει λέξεις, κατασκευάζει γλώσσες, μορφοποιεί τα σύμβολα, ταχτοποιεί το παρελθόν, για να το βρει έτοιμο το μέλλον και να περπατήσει πάνω του… ή να το ανατρέψει.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μπορέσεις να προβλέψεις και να προνοήσεις: ο τρόπος τού να μπορείς να θυμάσαι… Να θυμάσαι και να συγκρίνεις.

Πάνω σ’ αυτό το γύρισμα του χρόνου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους, όσους αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια και με την έμπρακτη στήριξή τους ή τον καλό τους λόγο «συμμετείχαν» σ΄ αυτό το δύσκολο εγχείρημα της καταγραφής της ιστορικής και κοινωνικής μνήμης που επιχειρούμε. Η καταγραφή αυτή αποτελεί μια συνειδητή περιπλάνηση στην ιστορία της τοπικής μας κοινωνίας, μια συνεκτική διαδρομή ασυνέχειας μέσα σε ένα χρονικό πεδίο που περιβάλλεται από σιωπές και επιχειρεί να συγκεράσει  το αποτύπωμα των συγκρούσεων, την κοινωνική ταυτότητα, τις κοινωνικές αναπαραστάσεις, την κοινωνική μνήμη, τον πολιτισμό και την ιδεολογία σε επίπεδο ατομικό, κοινωνικό, και συλλογικό.

Με υγεία τα καινούργια «περάσματα», λοιπόν! Με υγεία οι καινούργιες ιχνηλασίες της διαλεκτικής της θύμησης και της λήθης, που θα γεμίσουν και τη νέα χρονιά τις σελίδες του «αρχείου».

Το «αΑ» θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία: Μαργαρίτη, Δημοτσελίου 17-19, Ξενόγλωσσο, Καζαντζή 25, Αφων Χριστοδουλόπουλου, Παπαστράτου 10, καθώς επίσης και στο Πρακτορείο τύπου και εφημερίδων, Πλ. Δημοκρατίας, στο Μίνι Μάρκετ, Χ. Τρικούπη και Μακρή 5, στα γραφεία της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Χαριλάου Τρικούπη 12 και σε επιλεγμένους χώρους.

Για συνδρομές και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 6907 462512

Λευτέρης Τηλιγάδας