Στέλιος Βαμβακάρης

Στέλιος Βαμβακάρης

  • |

Ο συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Στέλιος Βαμβακάρης υπήρξε από τους πρώτους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες του ρεμπέτικου και του μπλουζ.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης, δευτερότοκος γιος του πρωτεργάτη του ρεμπέτικού Μάρκου Βαμβακάρη, γεννήθηκε στον Πειραιά στις 2 Μαρτίου 1947. Ξεκίνησε τη μουσική σε ηλικία 12 ετών, στο πλευρό του πατέρα του. Στην πολύχρονη καλλιτεχνική του διαδρομή, συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Στράτος Παγιουμτζής και ο Στέλιος Περπινιάδης, καθώς και με μεγάλα ονόματα της λαϊκής, έντεχνης και ροκ μουσικής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Νίκος Ξυλούρης και ο Γιώργος Νταλάρας.

Το 1988 ηχογράφησε με τον αμερικανό μπλουζίστα Λουιζιάνα Ρεντ τον δίσκο «Το Μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο» με 8 κομμάτια μπλουζ ερμηνευμένα με μπουζούκι και μπαγλαμά. Το 1994 έγραψε μουσική για τον δίσκο «Ρομαντικοί Παραβάτες – Η Φαντασία στην Εξουσία», ο οποίος ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του.

Στην διάρκεια της καριέρας του έδωσε πολλές συναυλίες στο εξωτερικό ερμηνεύοντας τα τραγούδια του αλλά και τραγούδια του πατέρα του Μάρκου. Η καλλιτεχνική αξία του ιδιαίτερου ύφους της μουσικής του είχε αναγνωριστεί και από τη διεθνή μπλουζ κοινότητα. Σε Φεστιβάλ στη πόλη Φάλον της Σουηδίας έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ και το 2003, σε Φεστιβάλ Μπλουζ στο Λονδίνο με τον Ταζ Μαχάλ και την Σεζάρια Εβόρα. To 2010 εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Balkan Trafik που έγινε στις Βρυξέλλες.

Εκτός από τραγούδια, ο Στέλιος Βαμβακάρης συνέθεσε μουσική για τον κινηματογράφο, όπως στην ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα», αλλά και για θεατρικά έργα. Πολλά αξιόλογα τραγούδια του, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του αλλά και σημαντικών ποιητών και στιχουργών όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, και ο Λευτέρης Χαψιάδης δεν έχουν βρει τον δρόμο τους στη δισκογραφία.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης πέθανε στις 17 Ιουνίου 2019, σε σε ηλικία 72 ετών.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/2015

© SanSimera.gr