Δημήτρης Χριστοδούλου

Δημήτρης Χριστοδούλου

  • |

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου ήταν ένας από τους παραγωγικότερους μεταπολεμικούς λογοτέχνες, με 30 ποιητικές συλλογές, 15 μυθιστορήματα και 14 θεατρικά έργα. Αγαπήθηκε ιδιαίτερα για τους στίχους του που μελοποιήθηκαν από σημαντικούς έλληνες συνθέτες και αποτύπωσαν τους καημούς και τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του πρώτα και πάνω απ’ όλα ποιητή.

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, ενώ κατά τη διάρκεια της εφηβείας του γνώρισε την αγριότητα της Κατοχής. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και εκτοπίστηκε από τους Άγγλους στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα της Αιγύπτου.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ξεκίνησε σπουδές υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πολιτικής επιστήμης στην τότε Πάντειο Σχολή (νυν Πάντειο Πανεπιστήμιο). Παράλληλα, εργαζόταν ως υπάλληλος στη ΔΕΗ.

Στα ελληνικά γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1952 με την ποιητική συλλογή «Νυχτοφύλακες». Ακολούθησαν 29 ακόμη ποιητικές συλλογές, ανάμεσα στις οποίες οι πιο χαρακτηριστικές είναι τα «Μικρά Λυρικά» (1966), «Αιχμές» (1967) και «Της εξορίας» (1974). Η τελευταία του συλλογή «Σιωπές» εκδόθηκε λίγους μήνες πριν από το θά­νατό του.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/2255?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=sinevi_san_simera&utm_term=2022-03-05

© SanSimera.gr