Ελένη Ζαφειρίου: Η «μαυροφορεμένη μάνα» του ελληνικού σινεμά

Ελένη Ζαφειρίου: Η «μαυροφορεμένη μάνα» του ελληνικού σινεμά

  • |

Η Ελένη Ζαφειρίου υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου.

Γεννήθηκε στην Λάρισα το 1916 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το 1936 πρωτοεμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο στην παράσταση «Πριν από το ηλιοβασίλεμα». Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας της, σε δύο χρονικές περιόδους, από το 1936 έως το 1943 και από το 1955 έως το 1978.

Υποδύθηκε δεκάδες ρόλους, κυρίως του κλασικού ρεπερτορίου. Σημαντικότεροι εξ αυτών ήταν οι: Βασίλισσα Μαργαρίτα (Ριχάρδος Γ’), Θεά Αθηνά (Ιφιγένεια), Άτοσσα (Πέρσες), Βασίλισσα Γερτρούδη (Άμλετ), Γινερίλη (Ληρ), Τροφός (Μήδεια), Αντιγόνη (Οιδίπους επί Κολωνώ), Τέκλησσα (Αίας), Σάρα (Θυσία του Αβραάμ), Ρονκάλαινα (Βασιλικός) κ.ά.

Ωστόσο, το ελληνικό κοινό γνώρισε την Ελένη Ζαφειρίου κυρίως ως μαυροφορεμένη μάνα σε πλείστες ελληνικές ταινίες («Το κορίτσι με τα μαύρα», «Πικρό Ψωμί», «Μικρή Πολιτεία», «Η λίμνη των πόθων» κ.ά.). Συνεργάστηκε με τον Νίκο Ξανθόπουλο σε περισσότερες 20 ταινίες!

Στην τηλεόραση χαρακτηριστικός παρέμεινε ο ρόλος της «Καμπουρίτσας», που ερμήνευσε στη σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» τη δεκαετία του ’70.

Η Ελένη Ζαφειρίου πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2004.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/4?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=sinevi_san_simera&utm_term=2023-09-02

© SanSimera.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος