Θόδωρος Έξαρχος

Θόδωρος Έξαρχος

  • |

Ο Θόδωρος Έξαρχος ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του θεάτρου, με πολυετή ευδόκιμη παρουσία στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1930, σπούδασε στη σχολή του Εθνικού και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1951, με το Θίασο της Κατερίνας στο έργο «Βροχή».
Έκανε τα πρώτα κινηματογραφικά του βήματα το 1957 στην ταινία «Της τύχης τα γραμμένα». Έκτοτε εμφανίστηκε σε περισσότερες από 60 ταινίες, πολλές από τις οποίες υπήρξαν μεγάλες επιτυχίες στην εποχή τους. Ανάμεσά τους, το «Ου κλέψεις» (1965), η «Μαντώ Μαυρογένους» (1971), η «Αναζήτηση» (1972) και η «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη. Σταθμός στην καριέρα του υπήρξε επίσης η τηλεοπτική σειρά «Άγνωστος πόλεμος».
Παράλληλα με το θέατρο και τον κινηματογράφο, ο Θόδωρος Έξαρχος εργάστηκε πολύ στο ραδιόφωνο, μετέφρασε θεατρικά έργα και υπήρξε μελετητής του θεάτρου, εκδίδοντας βιβλία για την ιστορία και τους ανθρώπους του. Σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα του ήταν τα εγκυκλοπαιδικά λεξικά ελλήνων ηθοποιών, τα οποία επιμελούνταν επί σειρά ετών («Έλληνες ηθοποιοί – Αναζητώντας τις ρίζες», «Έλληνες ηθοποιοί η γενιά μας»).
Επιπλέον, ασχολήθηκε με τα συνδικαλιστικά του κλάδου ως γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του εξέδωσε και ποίηση, ποιήματα γραμμένα με βαθιά ευαισθησία, με αίσθηση του μέτρου.
Ο Θόδωρος Έξαρχος πέθανε στις 9 Μαΐου 2009.

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος