Πέθανε η Άννα Συνοδινού

Πέθανε η Άννα Συνοδινού

  • |

Σε ηλικία 88 ετών πέθανε σήμερα η μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός Αννα Συνοδινού, η οποία το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε κλινική της Αθήνας. Γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου 1927.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρώην Βασιλικού. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (πρώην Βασιλικού Κήπου) που εν τω μεταξύ καταργήθηκε. Επίσης ήταν η ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού που για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης. Είχε λάβει μέρος σε πολλά ξένα Φεστιβάλ, ενώ από το 2004 δίδαξε αρχαίο δράμα στο Ωδείο Αθηνών.

Στη θεατρική σκηνή πρωτοεμφανίστηκε το 1948 στο έργο του Εντμόν Ροστάν “Σιρανό Ντε Μπερζεράκ”, που σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο ο Δημήτρης Ροντήρης. Οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες της ήταν στις αρχαίες τραγωδίες «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγέναι», «Ελένη» καθώς και στην αρχαία κωμωδία «Λυσιστράτη», πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Επίσης είχε παίξει και σε ένα πλήθος θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, κατέχοντας σήμερα μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των τραγωδών ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου.

Τιμήθηκε δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου.

Η Άννα Συνοδινού εξελέγη βουλευτής Α’ Αθήνας στις εκλογές του 1974 με τη Νέα Δημοκρατία. Εξελέγη ξανά το 1977, το 1981, το 1985 και στις εκλογές Ιουνίου και Νοεμβρίου του 1989. Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977 – 1981), αλλά και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987 – 1989 με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ. Παραιτήθηκε του βουλευτικού της αξιώματος τον Μάρτιο του 1990 κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Έκτοτε δεν ξανασχολήθηκε με την πολιτική. Είχε γράψει τα βιβλία: «Πρόσωπα και προσωπεία» (1998) και «Αίνος στους Άξιους» (1999).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους οικείους της και τους εξέφρασε τα βαθειά του συλλυπητήρια. Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.