Νομισματική μετατρεψιμότητα και κεντρικός σχεδιασμός, μια επιγραμματική υπόμνηση\\ του Κὠστα Λαμπρόπουλου

Νομισματική μετατρεψιμότητα και κεντρικός σχεδιασμός, μια επιγραμματική υπόμνηση\\ του Κὠστα Λαμπρόπουλου

  • |

Η πλειονότητα της αυτοαποκαλούμενης “Αριστεράς”, συσπειρωμένη κατά βάση στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στο Ευρώ, δηλαδή σε ένα εθνικό πολυμερές μετατρέψιμο νόμισμα.

Η διαφορά άλλωστε στις γραμμές και το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ για το χαρακτήρα του νομίσματος (εθνικό και μη μετατρέψιμο ή πολυμερές και μετατρέψιμο) υπήρξε και ένας από τους πολλούς άλλους λόγους διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ 2015.

Εν προκειμένω εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι η «μετατρεψιμότητα» του χρησιμοποιούμενου νομίσματος είτε αυτό είναι εθνικό όπως είναι το Δολάριο, το Γιεν, η Λίρα Στερλίνα, κ.α. ή πολυμερές όπως είναι το Ευρώ.

Σε τελευταία ανάλυση «νομισματική μετατρεψιμότητα» σημαίνει ότι ο κάτοχος του μετατρέψιμου νομίσματος μπορεί δικαιωματικά και πρακτικά να αγοράσει κατά βούληση αγαθά και υπηρεσίες από το εξωτερικό, να επενδύσει στο εξωτερικό ή να αποταμιεύσει νόμιμα στο εσωτερικό νομίσματα και απαιτήσεις του εξωτερικού.

Αυτονόητα, η νομισματική μετατρεψιμότητα υπό την εποπτεία της κρατικά ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί επομένως την κορωνίδα του Νεοφιλελευθερισμού στο πεδίο των διεθνών σχέσεων μιας χώρας.

Ως εδώ, όλα καλά!

Τώρα, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα…

Πρώτο συμπέρασμα: οι “Αριστεροί” του ΣΥΡΙΖΑ -αφού υποστηρίζουν τη διατήρηση του Ευρώ- είναι ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι!

Επιπλέον, ορισμένοι εξ αυτών υποστηρίζουν, επίσης, και την εγκαθίδρυση του «κεντρικού σχεδιασμού» (δημοκρατικού ή αυταρχικού δεν έχει εν προκειμένω την παραμικρή σημασία) ως όχημα μετάβασης από τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό της Κεντρικής Τράπεζας στο σοσιαλισμό.

Δυστυχώς, όμως, ο «κεντρικός σχεδιασμός» στο πεδίο των διεθνών σχέσεων προϋποθέτει και συνεπάγεται την ύπαρξη και λειτουργία του «Κρατικού Μονοπωλίου Εξωτερικού Εμπορίου» το οποίο είναι δομικά ασύμβατο με την ύπαρξη μιας κρατικά ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας και λειτουργικά αντικρουόμενο με τη νομισματική μετατρεψιμότητα (ελευθερία διεθνών συναλλαγών) που αυτή διαχειρίζεται!

Δεύτερο συμπέρασμα: οι “Νεοφιλελεύθεροι Αριστεροί” του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν, επιπλέον, τον «κεντρικό σχεδιασμό» -αφού αυτός είναι αδύνατος στη βάση της πρώτης παραδοχής τους υπέρ του Ευρώ- είναι κατά φαντασία Σοσιαλιστές. Στην πραγματικότητα, οι μυθοπλασίες ουτοπικών σοσιαλιστικών μεταβάσεων που κατασκευάζουν (κατά περίπτωση πολυποίκιλων ειδικών πολιτικών στοχεύσεων) αποπροσανατολίζουν και γι’ αυτό είναι ευθέως αντισοσιαλιστικές.

Συμπέρασμα προς απομνημόνευση: το πάντρεμα του «κεντρικού σχεδιασμού» και της «νομισματικής μετατρεψιμότητας» είναι πρακτικά και θεωρητικά αδύνατο.

Οι Αντισοσιαλιστές Νεοφιλελεύθεροι Αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ απλώς ματαιοπονούν προσπαθώντας να πείσουν για το αντίθετο.

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος