Πώς ξεδιψάνε τα κοράκια

Πώς ξεδιψάνε τα κοράκια

  • |

Μια ακόμη έξωση επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη, σε εφαρμογή του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ [1]. Ένας ακόμη πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, απ’ αυτούς που ο Τσίπρας και το επιτελείο του παρακολουθούν αμήχανα γιατί ‘’άλλα του λεν τα μάτια του και άλλα η καρδιά του’’, άλλα μας λεν τα χείλη του και άλλα οι υπογραφές του. Γιατί ‘’το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ είναι σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ’’, όπως περήφανα διατείνεται ο Τσακαλώτος [2].

του Γιώργου Ρουμελιώτη*

Άλλη μια φορά που ο πραγματικά αριστερός και αλληλέγγυος κόσμος χρειάστηκε να σπεύσει να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη στέγαση, το οποίο τόσο χαλαρά πούλησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως το να είσαι αριστερός και να αγωνίζεσαι να ανατρέψεις κάτι που κάποιοι άλλοι ‘’αριστεροί’’ εμπνεύστηκαν, νομοθέτησαν και εξακολουθούν να υποστηρίζουν, όπως το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ, είναι κάτι που δεν μπορείς εύκολα να αποδεχθείς. Με τη στάση της αυτή, η ‘’αριστερά’’ του Τσίπρα τιμά τα εισαγωγικά μέσα στα οποία έχει εγκλωβιστεί και κατατάσσεται επάξια στον χώρο του κέντρου, το οποίο εδώ και χρόνια εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ, με δεξιά πηδηματάκια.

“Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί, όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους”, δήλωνε τον Νοέμβριο του 2017, ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος [3]. Λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2018,  ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ‘’με το σκεπτικό ότι μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιτυγχάνεται η μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους’’ [4].

Έτσι έστρωσε τον δρόμο ο ΣΎΡΙΖΑ και ήρθε το 2019 η ΝΔ με τον οδοστρωτήρα του ΗΡΑΚΛΗ (που σύμφωνα με τον Τσακαλώτο είναι έμπνευση του ΣΥΡΙΖΑ [2]), να ισοπεδώσει μαγαζιά και πρώτες κατοικίες. Γιατί ‘’η μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους’’, δεν αφορούσε βέβαια τους δανειολήπτες αλλά τις τράπεζες και τα κοράκια. ‘’Να σωθούν οι τράπεζες για να μπορούν να δανείζουν στα νέα ζευγάρια και στις νέες επιχειρήσεις’’, έλεγε τότε ο Τσακαλώτος. Κι αν φαληρίσουν και δεν μπορούν να πληρώσουν το δάνειό τους – γιατί, τι να κάνουμε, δεν είναι όλοι ‘’άξιοι’’ να τα βγάλουν πέρα σ’ ένα τόσο ‘’ευνοϊκό’’ οικονομικό περιβάλλον – θα έρχεται μια νύχτα το κράτος να τους σπάσει την πόρτα – και στο ξύλο αν χρειαστεί – να τους πάρουν το σπίτι και το μαγαζί οι τράπεζες, να το πουλήσουν στα κοράκια όσο όσο για να απαλλαγούν από τα βάρη του ισολογισμού τους, για να μπορούν και πάλι να δανείζουν άλλα νέα ζευγάρια και άλλες νέες επιχειρήσεις, ρίχνοντας έτσι νερό στον μύλο του νεοφιλελευθερισμού και της απάνθρωπης αγοράς, πετώντας με εκπληκτική φυγόκεντρη δύναμη αυτούς που δεν τα κατάφεραν, στον δρόμο.

Και γιατί να μην μπορεί ο κακομοίρης που χάνει το σπίτι του να αγοράσει ο ίδιος από την τράπεζα το δάνειό του, στην τιμή που το αγοράζει και το κοράκι; ‘’Για να μην το κάνουν επίτηδες’’, λέει ο Τσακαλώτος, ‘’για να μην το εκμεταλλευτούν οι δανειολήπτες και κοκκινίζουν τα δάνειά τους από επιλογή, για να μην γίνουν στρατηγικοί κακοπληρωτές’’ [5]. ‘’Εντάξει, να μπορούν να αγοράζουν οι ίδιοι το δάνειό τους’’, λέει το πάλαι ποτέ κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ αλλά ‘’σε τιμή που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και του πιστωτικού ιδρύματος’’ [6].

Ένας νόμος οδοστρωτήρας, που αντιμετωπίζεται από κυβέρνηση και κεντρο-δεξιά αντιπολίτευση ως δίκαιος, γιατί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον στρατηγικό κακοπληρωτή από αυτόν που πραγματικά αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Δηλαδή, αν κάποιον τον πάρει η κατηφόρα, έστω και μια μικρή κατηφόρα της τάξης των 800 ή 500€, το μόνο που μπορεί να περιμένει από το κράτος πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο γκρεμός. Σημασία έχει να σωθούν οι τράπεζες. Γι’ αυτές, δεν τους περνάει καν από το μυαλό ότι μπορεί να είναι ‘’στρατηγικοί εκμεταλλευτές’’, όταν μας πιέζουν να αγοράζουμε δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Εμείς ανακεφαλαιώνουμε τις τράπεζες με τους φόρους μας και οι τράπεζες ταΐζουν τα κοράκια με τα σπίτια μας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη παρακαλάει τις τράπεζες να φερθούν με επιείκεια στους κόκκινους δανειολήπτες μέσα από μια εξευτελιστική – για το κράτος και τους πολίτες – διαπραγμάτευση και η “αριστερά” του Τσίπρα, το μόνο διαφορετικό που μπορεί να υποσχεθεί, είναι να κάνει ακριβώς το ίδιο. Γιατί η ίδρυση μιας κρατικής τράπεζας που θα λειτουργεί προς όφελος των πολιτών – όπως θα έκανε μια πραγματικά αριστερή κυβέρνηση – απαιτεί ρήξη με τους εγχώριους και εξωτερικούς δανειστές, ρήξη που η ‘’αριστερά’’ του Τσίπρα αρνείται να κάνει.
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έχουν τίποτα διαφορετικό να προτείνουν από την τακτική που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον τους για την πρώτη κατοικία δεν αποτελεί παρά κροκοδείλια δάκρυα για να ξεδιψάνε τα κοράκια.

*Μέλος ΚΕ ΜέΡΑ25
1. https://www.youtube.com/watch?v=oUKUvmWmjGs&ab_channel=ANA-MPAwebTV
2. https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/214213_diko-mas-shedio-gia-ta-kokkina-daneia-leei-o-syriza
3. https://www.capital.gr/oikonomia/3257898/tsakalotos-oi-pleistiriasmoi-einai-simantikoi-kai-gia-koinonikous-logous
4. https://www.sofokleousin.gr/ilektronikoi-pleistiriasmoi-apokleistika-gia-tis-ofeiles-sto-dimo
5. https://youtu.be/LJ66uMeHwoc
6. https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/8960146/i-nea-psifiaki-kabania-tou-pasok-gia-tous-pleistiriasmous-kai-ta-kokkina-daneia

/thepressproject.gr