Η παλαιστινιακή αντίσταση αλλάζει την ιστορία της Μέσης Ανατολής, του Λεωνίδα Βατικιώτη

Η παλαιστινιακή αντίσταση αλλάζει την ιστορία της Μέσης Ανατολής, του Λεωνίδα Βατικιώτη

  • |

Η 7η Οκτωβρίου 2023 θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία του Ισραήλ και της Μέσης Ανατολής ως η ημέρα που κατέρρευσε το δόγμα επί του οποίου στηρίχθηκε η ύπαρξή του. Το δόγμα ξεκινούσε και σταμάταγε στην βία, εντός κι εκτός των (αμφισβητούμενων ούτως ή άλλως) συνόρων του. Από το 1945 κιόλας με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ και πολύ πιο εντατικά από το 1996 όταν ανέλαβε για πρώτη φορά πρωθυπουργός του Ισραήλ ο Νετανιάχου, μαζί με τον ενταφιασμό των ελπίδων που γέννησαν οι Συμφωνίες του Όσλο για την ειρηνική συνύπαρξη ενός παλαιστινιακού κι ενός ισραηλινού κράτους δίπλα – δίπλα, αναδύθηκε μια δέσμευση του Ισραήλ προς κάθε Εβραίο κι Εβραία ότι η ασφάλειά τους είναι εγγυημένη. Δηλαδή, το Ισραήλ μπορεί να καταπατά αποφάσεις του ΟΗΕ, να αρνείται να εφαρμόσει διεθνείς δεσμεύσεις, να επιβάλει μέτρα εθνοκάθαρσης σε βάρος των Παλαιστινίων και να συγκρίνεται με το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, μπορεί ακόμη και οι πολίτες του να ντρέπονται να δηλώσουν ότι είναι Ισραηλινοί για να μην απολογηθούν για τα καθημερινά εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων, αλλά παρόλα αυτά μπορούν να νιώθουν ασφαλείς, μακριά από κάθε απειλή. Ακόμη κι αν ο ίδιος ο Μπίμπι κολυμπάει στα σκάνδαλα κι έχει μετατρέψει το Ισραήλ σε «εβραϊκή μπανανία», κατά τον χαρακτηρισμό αμερικάνου δημοσιογράφου, κάθε Εβραίος εντός του Ισραήλ μπορεί να νιώθει ασφαλής. Εξ ου άλλωστε και ο χαρακτηρισμός του Νετανιάχου ως Mr. Security (Κύριος Ασφάλεια).

Το ιδιόρρυθμο αυτό συμβόλαιο κατέρρευσε θεαματικά και διά παντός από μια επιχείρηση της παλαιστινιακής αντίστασης που θα διδάσκεται για δεκαετίες σε Σχολές Πολέμου κι αποτελεί ταπείνωση για το Ισραήλ, που αρέσκεται να καμαρώνει ως η πιο αποτελεσματική και φονική πολεμική μηχανή της Μέσης Ανατολής. Κι αν αυτή η φήμη του κατέρρευσε πρώτη φορά με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ ακριβώς πενήντα χρόνια πριν από μια καλά ενορχηστρωμένη επιχείρηση των στρατών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Συρίας, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023 ο ισραηλινός στρατός ξεφτιλίστηκε από ένα αντάρτικο πόλης, που ως βασικό του κορμό μπορεί να έχει την Χαμάς, το ενοποιητικό του στοιχείο όμως είναι το πάθος για την ελευθερία, για δική του πατρίδα.

Η επιχείρηση της αντίστασης ξεκίνησε με τον βομβαρδισμό των παρατηρητηρίων και των πυροβόλων στους πύργους που περιτριγυρίζουν την ανοιχτή φυλακή της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, συνεχίστηκε με την εκτόξευση πάνω από 3.500 ρουκετών στα κατεχόμενα εδάφη και κορυφώθηκε με την εισβολή πάνω από 1.000 μαχητών (σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ισραηλινού στρατού) μέσω στεριάς, αέρα και θαλάσσης!

https://www.wsj.com/video/how-the-hamas-attack-on-israel-unfolded/AAB086FF-73AF-458C-82EE-E9F83A86C491.html

 

 

Ήταν ένα σπουδαίο στρατιωτικό επίτευγμα που πέτυχε επιτέλους ο φόβος ν’ αλλάξει στρατόπεδο κι οι τρομοκράτες Ισραηλινοί που επί δεκαετίες σπέρνουν τον τρόμο σε άμαχους και παιδιά να τρομοκρατηθούν!