Πολυτεχνείο 50 χρόνια πριν. Η Εργατική Συνέλευση του Πολυτεχνείου

Πολυτεχνείο 50 χρόνια πριν. Η Εργατική Συνέλευση του Πολυτεχνείου

  • |

(από το παράνομο περιοδικό Πρωτοπορία της ΕΔΕ, 20 Νοέμβρη 1973)

Η παράνομη Πρωτοπορία, θεωρητικό – πολιτικό όργανο της Εργατικής Διεθνιστικής Ένωσης (ΕΔΕ) κυκλοφορούσε αδιάλειπτα από τον Απρίλη του 1970 μέχρι και την επομένη της ανατροπής της χούντας το 1974. Αρχικά κυκλοφορούσε κάθε μήνα. Από το β’ 15θήμερο του Οκτωβρίου 1974 μέχρι τις συλλήψεις μεγάλης ομάδας της ΕΔΕ από την Ασφάλεια της χούντας του Ιωαννίδη τον Φεβρουάριο του 1974, η Πρωτοπορία κυκλοφορούσε κάθε 15θήμερο.

Από το φύλλο του α’ δεκαπενθήμερου του Νοέμβρη 1973, που τυπώθηκε λίγες μόνο μέρες μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την αιματηρή καταστολή της, δημοσιεύσαμε ένα πρώτο κείμενο με τίτλο ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, με ημερομηνία 20 Νοέμβρη 1973, και δύο από τις προκηρύξεις που τυπώθηκαν από τους πολύγραφους του Πολυτεχνείου, στη διάρκεια της κατάληψης και πριν το αιματοκύλισμα. Εδώ συνεχίζουμε με το ρεπορτάζ για την εργατική συνέλευση του Πολυτεχνείου που συνερχόταν στο αμφιθέατρο 20, στο κτήριο Γκίνη. Το ιστορικό ψήφισμα της εργατικής συνέλευσης του Πολυτεχνείου, όπως σημειώνεται στο κείμενο της Πρωτοπορίας δεν περιλαμβάνεται στα κείμενα εκείνου του τεύχους. Το ψήφισμα γράφτηκε από σύντροφο της ΕΔΕ (Ηρακλής Λογοθέτης) με μικρές συμπληρώσεις από άλλους συναγωνιστές. Δημοσιεύουμε επίσης προκήρυξη της ΕΔΕ με ημερομηνία 20 Νοέμβρη αμέσως μετά τη σφαγή.

Φυσικά, η εργατική συνέλευση δεν ήταν σοβιέτ και η “εμβυακή μορφή” που αναφέρει το κείμενο αυτό του 1973 δεν αναπτύχθηκε. Και βεβαίως η επανάσταση δεν άρχισε, ήταν μια λαθεμένη εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση τα κείμενα με όλες τις λαθεμένες εκτιμήσεις αποτυπώνουν ανάγλυφα το κλίμα των ημερών, τουλάχιστον σε τμήματα της μαχητικής πρωτοπορίας που πάλεψε για την κατάληψη του Πολυτεχνείου. Πάντως, ύστερα από 8 μήνες, η περιπλοκή του “εθνικού ζητήματος”, του Κυπριακού, με την κοινωνική έκρηξη του Πολυτεχνείου, ανέτρεψε τη στρατιωτική χούντα δημιουργώντας συνθήκες μιας προεπαναστατικής κατάστασης, την οποία η άρχουσα τάξη με τη βοήθεια των δύο σταλινικών κομμάτων του ΚΚΕ και του ΚΚΕ(εσωτ.) κατόρθωσαν να στρέψουν στα κοινοβουλευτικά κανάλια. Η Εργατική Διεθνιστική Ένωση και οι υπόλοιπες αριστερές -κυρίως τροτσκιστικές και μαοϊκές- οργανώσεις που πάλεψαν για την κατάληψη του Πολυτεχνείου, δεν μπορέσαμε να δώσουμε μια επαναστατική διέξοδο σε εκείνη την ιστορική ευκαιρία. Αλλά ήταν η εξέγερση του Πολυτεχνείου, στο συνδυασμό της με την προδοσία της χούντας στην Κύπρο και την οξύτατη κρίση μέσα στον κρατικό μηχανισμό, η βάση της παρούσας, σε κρίση αστικής Μεταπολιτευτικής δημοκρατίας – της πιο μακρόχρονης αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδας. Η Μεταπολίτευση, το τέλος της οποίας διαρκώς εξαγγέλλεται και την οποία ακόμη και σήμερα οι φασιστοειδείς του Μητσοτάκη θέλουν να τελειώσουν, ξεκινάει από εκεί.

50 χρόνια μετά από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη βίαιη καταστολή της από την αστυνομία και το στρατό, η κρίση εξουσίας της άρχουσας τάξης, συμπύκνωση της οικονομικής, πολιτικής, ηθικής, περιβαλλοντικής κρίσης, μέσα σε συνθήκες παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και πολέμων κορυφώνεται. Κορυφώνεται μέσα σε συνθήκες όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενεργεί σαν κυνηγόσκυλο των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ και της ΕΕ, τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και με την αισχρή στάση της στον γενοκτονικό πόλεμο του εκφυλισμένου Νετανιάχου στη Γάζα.

Από μια σύμπτωση της ιστορίας, το Πολυτεχνείο ήλθε λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη ήττα του Ισραήλ από τους Άραβες στον πόλεμο του Γιόμ Κιππούρ. Η τωρινή έφοδος των Παλαιστινίων ανταρτών στη Γάζα συνέπεσε ακριβώς με την επέτειο εκείνης της πρώτης ήττας του σιωνιστικού κράτους. Ανεξαρτήτως των χρονικών συμπτώσεων (η ιστορία είναι πάντα απροσδόκητη) οι επαναστάτες μαρξιστές πρέπει επειγόντως να προετοιμαστούν και να προετοιμάσουν την εργατική τάξη για τη δική της ανεξάρτητη ταξική παρέμβαση στις ιστορικές ταξικές μάχες. Πάνω από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον Κόσμο τα κοινωνικά ηλεκτρικά φορτία είναι υψηλά και προμηνύουν τη νέα φάση της παγκόσμιας επανάστασης, που σε κάθε χώρα θα πάρει ίσως διαφορετικές μορφές, που όμως θα είναι εκφράσεις του διεθνούς όλου. Μέσα στις νέες συνθήκες, η ανολοκλήρωτη εξέγερση του Νοέμβρη με τα ανεκπλήρωτα αιτήματα για “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”, συμπληρωμένα με τα αιτήματα για υγεία και εργασία, απαιτούν μια νέα εξέγερση και νικηφόρα επανάσταση. Και τότε και τώρα, η οικοδόμηση του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης είναι το κρίσιμο καθήκον για τους επαναστάτες προλετάριους.

Θόδωρος Κουτσουμπός

TO EΡΓΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

20 Νοέμβρη 1973

Το φοιτητικό κίνημα, που φούντωσε την Τετάρτη 14 του μήνα [Νοεμβρίου], φτάνοντας στα αιματηρά γεγονότα της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, είταν η επιφάνεια με την οποία εμφανίστηκε το εργατικό κίνημα. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια ενός φοιτητικού κινήματος.

Στο Πολυτεχνείο, άρχισε να λειτουργεί σε εμβρυακή μορφή ένα εργατικό Σοβιέτ. Οι εργάτες, κυρίως οικοδόμοι, που μπήκαν μέσα στο Πολυτεχνείο από την πρώτη νύχτα, συγκάλεσαν Συνέλευση, έκλεξαν Επιτροπή. Την πρώτη μέρα η Συνέλευση μεταξύ άλλων έγκρινε ένα κείμενο που τυπώθηκε στους πολύγραφους της Σχολής σε 500 αντίτυπα. (Στο άρθρο των σελίδων 2-3 αναφέρουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το κείμενο αυτό, που εισηγήθηκε ένας τροτσκιστής, αλλά που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στα χέρια της σύνταξης).

Την επόμενη μέρα, αποφασίστηκε να σταλούν αντιπροσωπείες σε διάφορα εργοστάσια για κινητοποίηση της τάξης. Επίσης στάλθηκαν εργατικοί αντιπρόσωποι στη Συντονιστική Επιτροπή, που διεύθυνε την κατάληψη και τον αγώνα.

Όσο σύντομη κι αν είταν η ζωή της Εργατικής Συνέλευσης, η σημασία της είταν μεγάλη. Είταν ένα σύμβολο των μορφών οργάνωσης της εργατικής τάξης, που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. Δεν πρόλαβε να εξελιχθεί γιατί την πρόλαβαν τα αιματηρά γεγονότα.

Το εμβρυακό αυτό εργατικό σοβιέτ, εμφανίζει την ιστορία να αναγεννιέται μέσα στην επανάσταση που άρχισε. Οι εργάτες και οι άλλοι καταπιεζόμενοι θα αναλάβουν οι ίδιοι τη διακυβέρνηση της χώρας με αιρετούς και άμεσα ανακλητούς αντιπροσώπους, μια μορφή διακυβέρνησης σοβιετική, καθολική, μια μορφή χίλιες φορές δημοκρατικότερη και απ’ τα πιό δημοκρατικά ακόμα όργανα διακυβέρνησης της αστικής τάξης.

Πολύ σωστά η αντίδραση είδε στα γεγονότα που ξετυλίχθηκαν το φάσμα μιας νέας Κομμούνας. Αλλά πολύ σύντομα θα αισθανθεί μέσα απ’ τα νέα γεγονότα που θάρθουν τη συντριπτική μπότα της νέας σοβιετικής επανάστασης. Του νέου Οχτώβρη.

Το ψήφισμα της εργατικής συνέλευσης

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΔΕ, ΤΗΣ 20ής ΝΟΕΜΒΡΗ [1973]

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ, ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ

Σύντροφοι

Η αντιδραστική χούντα δολοφόνησε εκατοντάδες νεολαίους, τραυμάτισε και φυλάκισε πολλές χιλιάδες. Η κτηνωδία της ξεπερνά τα όρια της φαντασίας. Νεαροί μαθητές, φοιτητές και εργάτες δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τις ένοπλες ορδές της διχτατορίας. Με τη χούντα συμπαρατάχτηκαν και οι αστοί πολιτικοί. Αυτοί οι αντιδραστικοί κύκλοι μίλησαν για να καταδικάσουν όχι τη μαζική σφαγή, αλλά τον εξτρεμισμό των συνθημάτων των διαδηλωτών.

Αλλά τα εγκληματικά σχέδια της ματωβαμένης χούντας δεν σταματούν εδώ. Το λαομίσητο καθεστώς της, για να επιζήσει και για να προστατεύσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου που βρίσκεται σε κρίση, θέλει να συντρίψει την εργατική τάξη και να της φορτώσει τον τεράστιο πληθωρισμό. Θέλει επίσης να καταστρέψει χιλιάδες αγρότες και φτωχούς μικροαστούς. Θέλει  να επιβάλλει ένα καθεστώς άπειρα χειρότερο από το καθεστώς της εφταετίας.

Σύντροφοι,

Είμαστε τα εκατομμύρια. Είμαστε η δύναμη. Και αυτοί είναι μια χούφτα αντιδραστικοί. Μπορούν να μας δολοφονούν γιατί αυτοί είναι οργανωμένοι κι εμείς ανοργάνωτοι.

Σύντροφοι φαντάροι,

Η χούντα σας χρησιμοποιεί για να δολοφονείτε τ’ αδέρφια σας. Οργανώστε επιτροπές στους στρατώνες και ενωθείτε με τον εργαζόμενο λαό.

Σύντροφοι,

Μη ρίχνεστε σε ηρωϊκές αλλά ανοργάνωτες μάχες με την αντίδραση. Μη διαδηλώνετε μπροστά στα πολυβόλα και τα αυτόματα που πυροβολούν.

Τώρα πρέπει να οργανωθούμε. Να οργανώσουμε την επανάσταση που άρχισε. Για την ανατροπή της κλίκας των δολοφόνων. Για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος που την ξέρασε. Για το σοσιαλισμό.

Εργάτες, νεολαίοι:

Πρέπει να καταγγείλουμε τη νέα προδοσία του σταλινικού ΚΚΕ. Την άρνησή του ν’ αναλάβει την πάλη.

Να απαιτήσουμε από την προδοτική ηγεσία: Nα καλέσει τώρα ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ γιά την ανατροπή της χούντας. Να παλέψει για να πάρει την εξουσία που παρέδοσε στους ιμπεριαλιστές το 1944. Για μιά εργατοαγροτική κυβέρνηση με σοσιαλιστική πολιτική.

Εργάτες, νεολαίοι,

Συγκροτείστε τώρα επιτροπές δράσης στα εργοστάσια, στα σχολεία, στις γειτονιές. Αποσυρθείτε από την ανοργάνωτη πάλη στους δρόμους. Μη βάζετε τα γυμνά στήθια σας μπρος στα τανκς. Οργανώστε την επανάσταση στους τόπους δουλειάς. Αν δεν οργανωθούμε, η αντίδραση θα μας τσακίσει.

Νέοι, εργαζόμενοι,

Τώρα πρέπει να στελεχώσετε την Εργατική Διεθνιστική Ένωση. Τώρα πρέπει να χτίσουμε το επαναστατικό κόμμα, τη μόνη εγγύηση για τη νίκη.

——————————————————————————————————————–

Σε εκατοντάδες ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση της διχτατορίας εναντίον άοπλων διαδηλωτών. Η αστυνομία μιλάει για 9 νεκρούς, αλλά τα ξένα πραχτορεία ειδήσεων μιλάνε για 400-500 νεκρούς.

Η ματωβαμένη διχτατορία δεν επέτρεψε τη δημόσια ταφή των αγωνιστών μας. Η Πρωτοπορία αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της διχτατορίας δημοσιεύοντας το ΠΕΝΘΙΜΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ, αυτό που τραγουδάει η εργατική τάξη, δεκάδες χρόνια τώρα, στα θύματα της ταξικής πάλης. Είναι ένα εμβατήριο θρήνου και αγώνα.

Πέσατε θύματα αδέρφια εσείς, σε άνιση μάχη κι αγώνα

Ψωμί, λευτεριά και τιμή του λαού, γυρεύοντας, βρήκατε μνήμα

Συχνά σε υγρές σκοτεινές φυλακές, πικρές επεράσατε μέρες

Και μ’ έναν του δήμιου λόγο, ευθύς, σας σέρνουν μπροστά στην κρεμάλα

Σηκώνεται ο γίγαντας τώρα λαός, και σπάζει δεσμά κι αλυσίδες

Αιώνια η μνήμη σε σάς αδελφοί, στον τίμιο που πέσατε αγώνα.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
15θήμερο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ – ΕΔΕ
α’ Δεκαπενθήμερο Νοέμβρη 1973

neaprooptiki.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος