Ο θίασος των γελοίων //του  Ηρακλή Λογοθέτη

Ο θίασος των γελοίων //του Ηρακλή Λογοθέτη

  • |

Ευθύς μετά τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η Ευρώπη είχε για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο μία λαμπρή ευκαιρία να ανακτήσει την πολιτική αυτοτέλεια και τη στρατηγική της αυτονομία.

Οι συνθήκες τής επέτρεπαν πλέον να απαλλαγεί από την αμερικανική κηδεμονία και να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, που έψαχνε απεγνωσμένα διεθνή στηρίγματα, μία ισορροπημένη σχέση που θα εξασφάλιζε ειρήνη και ευημερία και στα δύο συμβαλλόμενα μέρη.

Αντ’ αυτού παρέμεινε στο ΝΑΤΟ που δεν είχε πλέον αιτία υπάρξεως, συνήργησε με προεξάρχουσα τη Γερμανία στην αιματηρή διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και εγκατέλειψε υπό τουρκική κατοχή το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα», παρέμειναν ουραγοί των Η.Π.Α. στις πλανητικές τους επιδιώξεις και επικροτούσαν με σαρδόνιους γέλωτες όλα τα σχέδια που αποσκοπούσαν στην ταπείνωση και στον στραγγαλισμό της Ρωσίας.

Φυσικά ό,τι σπέρνει κανείς αυτό και θερίζει. Έτσι η τεράστια χώρα αντί να εκδημοκρατιστεί εξωθήθηκε στην υπονόμευση του ευρωπαϊκού της μέλλοντος και διολίσθησε στον ασιατικό αυταρχισμό.

Τώρα, δια χειρός Πούτιν, ανταποδίδει τα χτυπήματα πλειοδοτώντας σε εγκληματικό κυνισμό. Εννοείται πως οι πλουτοκρατικές συμμορίες που κυβερνούν τον κόσμο σε Ανατολή και Δύση αργά ή γρήγορα θα τα βρουν.

Αλλά μέχρι την αναδιευθέτηση των σφαιρών επιρροής τους, αυτοί που θα πληρώσουν τα σπασμένα είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Οι χώρες τους θα δεχθούν το προσφυγικό κύμα από την ουκρανική κρίση, θα υποστούν τα δεινά της ενεργειακής στενότητας και θα γίνουν το μαξιλάρι αποσβέσεως των εκατέρωθεν πληγμάτων.

Από τον υπερατλαντικό μας εταίρο μάλιστα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ανταμειφθούν για τις υποκλίσεις τους με χαστούκια. Μα δεν τους πειράζει και τόσο. Ξέρουν πως όταν το αφεντικό θυμώνει ξεσπάει όπου φτάνει το χέρι του, δηλαδή στους υπηρέτες. Ούτε εμάς, τους ευρωπαίους, φαίνεται να μας ενοχλεί ιδιαίτερα η υποτέλεια των πολιτικών μας αντιπροσώπων. Με τι δικαίωμα άλλωστε; Ανδρείκελα ψηφίζουμε, μαριονέτες έχουμε. Όπως μας αξίζει.

*Σχετική και η πρόσφατη εμπεριστατωμένη ανάρτηση του Vassilis Giakoumakis
*Μόλις πληροφορήθηκα εντούτοις πως οι αντιδράσεις των ηγετών μας απέναντι στην εισβολή είναι τρομακτικά σφοδρές: απέκλεισαν τη Ρωσία από τη Γιουροβίζιον! Μπροστά σε τόση σκληρότητα ο δόλιος ο Πούτιν θα λυγίσει!