Η αξία της έγκυρης ενημέρωσης

Η αξία της έγκυρης ενημέρωσης

  • |

Αποκαμωμένοι από τις αλλεπάλληλες κρίσεις πάνω από μία δεκαετία τώρα, θέλοντας και μη, με λιγότερες ή περισσότερες αντιστάσεις ο καθένας και η καθεμιά, καταλήγουμε με ένα τηλεκοντρόλ στο χέρι, άντε με ένα πληκτρολόγιο οι νεότεροι, να προσπαθούμε να μάθουμε τι γίνεται στον κόσμο. Το ότι μας αφορούν όσα γίνονται στον κόσμο δεν υπάρχει ζήτημα, το ξέρουμε πια. Απλώνουμε το χέρι μας στον λογαριασμό του ρεύματος στο τραπεζάκι μπροστά μας και καταλαβαίνουμε ότι το ενεργειακό ζήτημα είναι η συμπύκνωση και συνάντηση των «μεγάλων» πολιτικών θεμάτων του πλανήτη με τους ατομικούς μας μικρόκοσμους και το καθημερινό ερώτημα του βιοπορισμού.

Φιλήμων Καραμήτσος

Νύχτες ολόκληρες ξενυχτάγαμε με τις δηλώσεις από τις Βρυξέλλες για την τύχη της χώρας μας και τα μνημόνια. Νύχτα και τώρα που μαθαίνουμε ότι ένας πόλεμος ξέσπασε όχι και τόσο μακριά –όσο ίσως να νομίζουμε– από το σπίτι μας.

Αυτή η απίστευτη εικόνα με τα ρωσικά ελικόπτερα κατά δεκάδες πάνω από τα σπίτια των Ουκρανών μοιάζει βγαλμένη από τις δυστοπίες που μας τροφοδοτεί το σινεμά, εξωπραγματική.

Ολα όμως είναι μπροστά μας, πραγματικά. Κι όσο κι αν έχουν και μια διάσταση θεάματος όπως βγαίνουν μέσα από τις οθόνες, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για γεγονότα. Η εισβολή είναι ένα γεγονός.

Και τώρα που έχουμε ανάγκη τα χρήσιμα εργαλεία της καλής δημοσιογραφίας, της έγκυρης επιστημονικής ανάλυσης και του σοβαρού πολιτικού λόγου, ώστε να καταφέρουμε να ερμηνεύσουμε όσα συμβαίνουν, βλέπουμε ακόμα μία φορά ότι αυτά δεν είναι η πλειοψηφία, αλλά η μειοψηφία όσων λαμβάνουμε. Και έχουμε μία ευθύνη κι εμείς ως πολίτες που τόσα χρόνια δεν επενδύσαμε περισσότερο στην έγκυρη ενημέρωση και προτιμήσαμε, έστω όχι όλοι, αλλά πολλοί, τις εύκολες ερμηνείες, τις σκοπιμότητες και το «Δεν Υπάρχει Εναλλακτική».

.efsyn.gr