Λίμποβιτς κόντρα σε μικροαστούς

Λίμποβιτς κόντρα σε μικροαστούς

  • |

«Ο Ζελένσκι είναι γενναίος». «Η Δύση θα έπρεπε να ντρέπεται που κάθεται και κοιτά το δράμα των Ουκρανών χωρίς να εμπλέκεται σε πόλεμο». «Ο Μπάιντεν παραείναι γέρος για πρόεδρος των ΗΠΑ». «Οι πεζοί στην Αθήνα είναι πολύ χειρότεροι από τους οδηγούς». «Στην Αμερική δεν θα μπορούσαμε ποτέ να έχουμε γυναίκα πρόεδρο».

«Η μεγάλη διαφορά μεταξύ ΗΠΑ κι Ευρώπης είναι ότι εσείς έχετε στα αεροδρόμια χώρους καπνιζόντων κι εμείς τους περισσότερους άντρες που ταξιδεύουν με βερμούδες». «Αν είχα όπλο, ναι, θα πυροβολούσα τον Πούτιν». «Δεν χρειάζεται να συμπαθείς τον πολιτικό που ψηφίζεις. Ούτε φίλος σου θα γίνει ούτε θα τον συναντήσεις ποτέ. Το σημαντικό είναι να κάνει καλά τη δουλειά». «Οι αμβλώσεις θα ήταν νόμιμες παντού αν τα παιδιά τα γεννούσαν οι άντρες». «Η τέχνη δεν είναι διασκέδαση. Είναι λάθος οι διασκεδαστές να αποκαλούνται καλλιτέχνες».

Τόσο μικροκαμωμένη και τόσο τετραπέρατη. Τόσο λακωνική και τόσο χειμαρρώδης. Τόσο τολμηρή και τόσο συγκινητική. Η σπουδαία Νεοϋορκέζα περσόνα, η αιχμηρή κι αθεόφοβη Φραν Λίμποβιτς, κάθισε αναπαυτικά για δύο βραδιές στην πολυθρόνα της Στέγης και απαντώντας στις ερωτήσεις της διευθύντριας πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτης Παναγιωτάκου, και του κοινού μάς θύμισε έναν προς έναν τους λόγους για τους οποίους τη λατρεύουμε.

«Falling in love is the opposite of thinking», είπε φτάνοντας και στο κεφάλαιο των πιο προσωπικών στιγμών. Προσπαθούσε από τη μια να επιχειρηματολογήσει για τα δεινά του έρωτα κι από την άλλη να συμπορευτεί με όσους επιμένουν να βουτούν σαν πρωτάρηδες στην ερωτική δίνη – μα αλήθεια ανήκει κι εκείνη σε αυτή την κατηγορία;

«Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε το ρήμα “πέφτω” και λέμε “έπεσα στον έρωτα κάποιου”. Εχετε ακούσει κανέναν να λέει σκέφτηκα ή αποφάσισα να τον ερωτευτώ; Ο έρωτας απαιτεί ότι έχεις προαποφασίσει την πτώση…».

Κι εμείς που πέσαμε στον έρωτά της, άντε ύστερα από τόσo ανοιχτό πνεύμα να επιστρέψουμε στoν μικροαστικό, φοβισμένο και παρωχημένo καλλιτεχνικό μικρόκοσμο με τις υψωμένες γροθιές…

efsyn.gr