Κάτω η πανούκλα

Κάτω η πανούκλα

  • |

Άμαχοι νεκροί. Στρατόπεδα προσφύγων. Συνώνυμα πολέμου. Όμως, τον νου στοίχειωσε το στρωμένο τραπέζι με το φαγητό που άχνιζε ακόμη, ανέγγιχτο. Η απλωμένη μπουγάδα στο σκοινί, που έσταζε. Το κορδόνι ανθρώπων με τα παιδιά στην αγκαλιά ή στην πλάτη, τα αυτοσχέδια καρότσια για τους ηλικιωμένους, στον δρόμο της φυγής, με τις βόμβες να πέφτουν τριγύρω. Εικόνες ζωής διαλυμένης. Αμετάκλητα. Πρώην Γιουγκοσλαβία, καμιά τριανταριά χρόνια πριν.

Ιωάννα Σωτήρχου

Η προθυμία απρόσκλητης συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης με… Καλάσνικοφ στην «ανθρωπιστική» βοήθεια έφερε στον νου τη συμμαχία των προθύμων, για την εισβολή στο Ιράκ, τη βασισμένη σε ψέματα.

«Όχι» στον πόλεμο. Με κάθε φωνή. Του ουκρανικού λαού. Του φέιγ-βολάν του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης στα ρωσικά, με την ελπίδα να διαβαστεί από τους εισβολείς: «Στρατιώτη, θυμήσου, δεν γεννήθηκες για να είσαι θύτης, δεν γεννήθηκες για να είσαι θύμα. Ο πόλεμος είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Μη γίνεσαι θύμα των εμπόρων του πολέμου. Τα μεγάλα αφεντικά ποτέ δε θα στείλουν τα δικά τους παιδιά να πολεμήσουν. Αγωνίσου για την εξάλειψη όλων των αιτιών του πολέμου».

Της Ρωσικής Συνέλευσης Διανοουμένων, που διακήρυξε ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη στερείται κάθε νομιμότητας και ηθικής. Του Μπέρνι Σάντερς, που ανέδειξε στη Γερουσία των ΗΠΑ τις ευθύνες όλων τους, που οδήγησαν σε αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο.

Και οι εξοπλισμοί στη «φιλειρηνική» Ευρώπη εξαπλώνονται. Γιατί η Ειρήνη δεν αποφέρει κέρδη.

«Γιατροί, πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, ψυχίατροι, νομικοί, δικαστικοί, θεωρητικοί, ειδικοί, νοσοκόμοι, κριτικοί, αναλυτές, αστυνομία, αστυνομία, αστυνομία… Αυτοί που διαχειρίζονται την πανούκλα είναι η πανούκλα», όπως λέει και ο Αρτώ (των Ανδρεάδη – Ασπρούλη) στην παράσταση «Κόκκαλο».

efsyn.gr