Οι μικρές διαφορές της μεγάλης κοινότητας// του Ηρακλή Λογοθέτη

Οι μικρές διαφορές της μεγάλης κοινότητας// του Ηρακλή Λογοθέτη

  • |

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο της κοσμικής ορθότητας, οι μεγιστάνες του χυδαίου πλούτου εκτός από την ομολογουμένως λιγάκι ματαιόδοξη γενική έφεση για τα αναψυκτικά κότερα και τη χρυσοθηρία, τις άνετες πισίνες και τα πολυβάλβιδα αυτοκίνητα, έχουν αξιοσημείωτες διαφορές. Όχι βέβαια τίποτε αστείες ιδεολογικές ή φιλοσοφικές διαιρέσεις, ούτε καν θρησκευτικές — θεός φυλάξοι! — αλλά οπωσδήποτε διακρίσεις εθιμικού στίγματος και ιθαγενούς κουλτούρας.

Συνεπώς δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε τόσο ανόμοιους τύπους στο ίδιο σακί. Οι δυτικοί είναι τέκνα της φιλελεύθερης ολιγαρχίας και οι αφροασιανοί του αυταρχικού δεσποτισμού.

Οι ευρωπαίοι καταγίνονται με φιλανθρωπικές δραστηριότητες, είναι φιλότεχνοι και συχνάζουν στην όπερα.

Οι αμερικάνοι αγαπούν το γκολφ και τους νεκρούς ινδιάνους, οι κινέζοι τα τυχερά παίγνια και το γκο, οι γιαπωνέζοι τις πολεμικές τέχνες και τις ιεροτελεστίες με τις κούπες του σάκε.

Οι ελβετοί λατρεύουν τους μαφιόζους ναρκέμπορους και τις παγωμένες καταθέσεις των τραπεζικών Άλπεων, οι ινδοί τα διαμαντικά και τις τίγρεις.

Οι εγγλέζοι παθιάζονται με τις ιπποδρομίες, τις λέσχες και τους εξόριστους πρίγκηπες, οι γερμανοί με τα λυκόσκυλα και τις βαλκυρίες, οι βραζιλιάνοι με τα ζωηρά χρώματα και τις πλαστικές επεμβάσεις. Οι μπάτλερ όλων αυτών των περιώνυμων κροίσων, που λόγω επαγγελματικής διαστροφής αποδίδουν μεγάλη σημασία στους καλούς τρόπους, διατείνονται μάλιστα πως οι διαφορές τους επεκτείνονται και στο τραπέζι.

Οι γάλλοι ξέρουν να εκτιμούν το καλό κρασί και τα βατραχοπόδαρα, οι ιταλοί τα τυροκομικά και τα θαλασσινά, οι ρώσοι την αχνογάλανη βότκα και το χαβιάρι. Οι σαουδάραβες πάλι φημολογείται πως τρώνε το αρνάκι με τα χέρια ενώ οι νιγηριανοί λοιδορούνται επειδή έχουν μιά δυσκολία να καθαρίσουν το ψάρι με τα σωστά μαχαιροπήρουνα.

Κάποιοι κουτσομπόληδες οδοντίατροι εντούτοις, παραβιάζουν το ιατρικό απόρρητο και αποκαλύπτουν ένα μυστικό που γνωρίζουν μόνο οι έμπιστες των απανταχού πλουτοκρατών, σύζυγοι και πόρνες.

Ψιθυρίζουν δηλαδή δεξιά κι αριστερά ότι πέρα από τις κοσμικές διαφορές τους όλοι ανεξαιρέτως οι παρακαθήμενοι στην απόκοσμη παγκόσμια τράπεζα του χρήματος έχουν κάτι κοινό: έξι σειρές καρχαριόσχημα δόντια!