Πολεμική συνείδηση

Πολεμική συνείδηση

  • |

«Δεν είναι πάρτυ / δεν είναι ντίσκο· / πού για γλυκόλογα καιρός. / Το κωλοβάρεμα τριγύρω /μας το ’χει κόψει ο στρατός. Ακούσαμε για τάφους και για καταστροφές· / σφαίρες σφυρίζουν στον αέρα. / Φύλαξε να ’χεις λίγες τροφές / για δίσκους στέρεο δεν είν’ η μέρα». Αυτά είναι τα πρώτα δύο τετράστιχα από την «Πολεμική Συνείδηση», ελεύθερη απόδοση του τραγουδιού «Life During Wartime» των Talking Heads, από τον Γιώργο Τουρκοβασίλη.

Αφροδίτη Τζιαντζή

Ο σπουδαίος φωτογράφος και συγγραφέας των «Ροκ Ημερολογίων», που μας άφησε άδικα και πρόωρα τον Αύγουστο του 2021, άφησε παρακαταθήκη τα χρονικά μιας εποχής που σήμερα την εξιδανικεύουμε, αλλά τότε δεν ήταν και τόσο ιδανική. Γραμμένη το 1982, με αφορμή τη συναυλία του νεοϋορκέζικου συγκροτήματος στο γήπεδο του ΠΑΟ στην Αλεξάνδρας, σαράντα χρόνια μετά η διασκευή του Τουρκοβασίλη μοιάζει περίεργα επίκαιρη. «Δεν είναι πάρτυ, δεν είναι ντίσκο, δεν είναι Μαντ Κλαμπ ή Αυτοκίνηση, θέλω να σε αγκαλιάσω, να σε φιλήσω, μα τώρα έχω πολεμική συνείδηση».

Σήμερα δεν υπάρχουν δίσκοι στερεοφωνικοί, αλλά youtube και spotify, όμως οι σφαίρες του πολέμου σφυρίζουν και πάλι πάνω από τα κεφάλια μας.

Η συναυλία για την ειρήνη, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, ενόχλησε τη Δεξιά και το ακραίο κέντρο, όχι επειδή τάχα δεν παίρνει θέση, αλλά ακριβώς επειδή επιλέγει πλευρά. Οταν λέμε ότι είμαστε με τον άνθρωπο, δεν σημαίνει ότι είμαστε «ισαποστασάκηδες» ή Πουτινάκια, όπως ειρωνεύονται οι Μητσοτάκηδες. Σημαίνει ότι δεν είμαστε με την πολεμική μηχανή, τους εμπόρους όπλων και τους ιμπεριαλισμούς, σημαίνει ότι είμαστε με τη δική μας κοντινή Οδησσό, το δικό μας κοντινό Χάρκοβο, τη δική μας κοντινή Μαριούπολη και τους ελεύθερους πολιορκημένους τους.

efsyn.gr