Δελτίο καιρού// του Ηρακλή Λογοθέτη

Δελτίο καιρού// του Ηρακλή Λογοθέτη

  • |

Ένα παλιό τραγούδι λέει ότι δεν χρειάζεσαι μετεωρολόγο για να ξέρεις από που φυσάει ο άνεμος. Στον αιώνα μας είναι ανατολικός, έρχεται κατά κύματα από την Κίνα και θα κάνει τη γεωπολιτική σύγκρουση στην Ουκρανία να μοιάζει με ναυμαχία στη μπανιέρα.

Ακόμα και οι στοιχειωδώς νοήμονες τον ακούν να σφυρίζει στ’ αυτιά τους μα όσοι κυβερνούν τις τύχες του δυτικού κόσμου κωφεύουν. Αυτοί δεν χάνουν τον καιρό τους με τραγουδάκια του Μπομπ Ντύλαν αλλά εμπιστεύονται την πρόγνωσή του στους μετεωρολόγους των περίφημων δεξαμενών σκέψης.

Αναθέτουν δηλαδή σε εξειδικευμένους ηλίθιους το πολιτικό δελτίο της ημέρας και είναι τόσο κοντόφθαλμοι ώστε ξεπούλησαν στην Κίνα την τεχνογνωσία του μέλλοντος έναντι πινακίου φακής — ή γλαρόσουπας Πεκίνου με όρυζα γλασέ! Ως βραδύνοες υπάλληλοι των πολυεθνικών κολοσσών και δούλοι του πρόσκαιρου συμφέροντος, οι ηγέτες μας άργησαν να αντιληφθούν πως η παραγωγική κυριαρχία μεταφράζεται γρήγορα σε στρατηγική υπεροπλία. Και αφελώς πεπεισμένοι για την υπεροχή της δυτικής επιστημοσύνης, έστρωσαν το στυπόχαρτο για τη γεωγραφική επέκταση της σινικής μελάνης.

Η όρεξη της Κίνας να φάει τον κόσμο αποτυπώνεται εντούτοις από το μακρινό 1927 στο προφητικό μυθιστόρημα του πολωνού συγγραφέα Στανισλάβ Βίτκιεβιτς με τον χαρακτηριστικό τίτλο Αδηφαγία. Εκεί, ο κινέζικος στρατός κάνει μια χαψιά τη Ρωσία και φτάνει στα όρια της Δύσης συντρίβοντας την Πολωνία. Τότε ο αρχιστράτηγος των κατακτητών γνωστοποιεί στους ηττημένους το πολιτικό του πρόγραμμα: «Εσείς δεν μπορείτε να αυτοκυβερνηθείτε οπότε θα αναλάβουμε εμείς. Κάθε χώρα έχει ένα σύστημα για την επίτευξη της μέγιστης ευημερίας.

Η ανωτερότητα του δικού μας έγκειται στην τέλεια αυτοματοποίηση όλων των αυτοματοποιήσεων. Η πολιτική δεν υπάρχει για μας παρά ως καθήκον για την επιστημονική ρύθμιση της παραγωγικότητας. Θα σας τη διδάξουμε λοιπόν ως οργανωμένη ευτυχία, χάριν της οποίας οι υψηλές μορφές δημιουργικότητας ενδέχεται να σβήσουν…» Αυτά ο κινέζος και τα σκυλιά δεμένα.

Αλλά οι ηγέτες μας δεν ακούν τα παλιά και παντός καιρού τραγούδια, δεν διαβάζουν τους μεγάλους συγγραφείς ούτε προσέχουν εγκαίρως την καβαφική βουή των πλησιαζόντων γεγονότων.
*Ο Βίτκιεβιτς αυτοκτόνησε στις 18 Σεπτεμβρίου 1939 ύστερα από τη διπλή εισβολή των στρατευμάτων του Χίτλερ και του Στάλιν στην Πολωνία.