Μάγισσες…

Μάγισσες…

  • |

«Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο σεξουαλικής ανικανότητας»: το μήνυμα στην τελευταία συσκευασία καπνού. Ενα γυμνό γυναικείο σώμα στο τμήμα της μήτρας, η οποία ήταν σαν ανατιναγμένη, με ένα λευκό κενό στο επίμαχο σημείο και μαύρο περίγραμμα: η φωτογραφία που το συνόδευε. Η ανικανότητα, αποκλειστικά γένους θηλυκού. Με το μαύρο περίγραμμα γύρω από την ανατίναξη να υπογραμμίζει τον ρόλο: μα ποιος άλλος εκτός από αυτόν της αναπαραγωγής;

Ιωάννα Σωτήρχου

Ως μηχανή. Εξάρτημα του ανδρός προδιαγεγραμμένης λειτουργίας. Αναλώσιμο. Πεδίο άσκησης ανελέητης εξουσίας. Οπως μαρτυρούν τα θύματα των βιασμών από τον στρατό κατοχής στην Ουκρανία. Οπως μαρτυρούν οι γυναικοκτονίες που δεν γνωρίζουν γεωγραφικό και ταξικό περιορισμό. Το διακύβευμα του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ δεν είναι μόνο ότι μας πάει μισό αιώνα πίσω, στη μήτρα των κοινωνικών κινημάτων που γέννησε την ισότητα των μαύρων, το αντιπολεμικό κίνημα, την έγνοια για τον πλανήτη, το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των γυναικών. Δεν μας οδηγεί στον Μεσαίωνα. Τότε μας έκαιγαν, δεν είχε κατακτηθεί τίποτα από όσα ευαγγελίζεται ο πολιτισμός μας, αν και είχε να επιδείξει μερικά σπαράγματα πειραματικής ελευθεριότητας. Είναι η συντριβή του ορθολογισμού. Υπενθύμιση ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Ο αγώνας με την αντίδραση είναι διαρκής. Οπως συνεχής είναι και ο αγώνας για την κατάκτηση και προάσπιση της ελευθερίας. Η οπλοχρησία είναι αδιαπραγμάτευτη στις ΗΠΑ, αλλά όχι το δικαίωμα να ορίζουμε το κορμί μας. Είμαστε μάγισσες, μην το γελάς μωρό μου, για να παραφράσουμε την «Ανακωχή» του Τζίμη Πανούση: «έχουμε πόλεμο, μην το γελάς μωρό μου». Νομίζαμε ότι έχουμε εξασφαλίσει στοιχειώδη δικαιοσύνη και κοινή λογική; Φρούδες επιθυμίες. Εδώ έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη. Τον 21ο αιώνα.

efsyn.gr