Οι έμποροι-κομπογιαννίτες της ψυχικής υγείας

Οι έμποροι-κομπογιαννίτες της ψυχικής υγείας

  • |

Με την πανδημία, οι ψυχολογικές ασθένειες έχουν επιδεινωθεί. Και κάποιοι το εκμεταλλεύονται, χωρίς να έχουν καμία εκπαίδευση στην ψυχολογία ή την ψυχιατρική. Το 2021, οι καταγγελίες πολλαπλασιάστηκαν.

Στην Πορτογαλία, τον περασμένο Ιανουάριο, η Paula Fernandes, 53, μια νοικοκυρά από τη Maia του Πόρτο, αναζήτησε τις υπηρεσίες της Clinica da Mente. Είχε ακούσει στην τηλεόραση για το ίδρυμα και για την ψυχοθεραπεία HBM (χάρτης ανθρώπινης συμπεριφοράς), μια τεχνική που δημιουργήθηκε από τον Pedro Brás, τον διευθυντή της. Ήταν πεπεισμένη ότι θα μπορούσε επιτέλους να ξεπεράσει την κατάθλιψη από την οποία υπέφερε για «περισσότερα από είκοσι χρόνια» και να σταματήσει τη θεραπεία που της έδωσαν οι ψυχίατροι. «Νόμιζα ότι σώθηκα», λέει.

«Αναγκάστηκε» να πληρώσει «αμέσως» για ένα πακέτο συνεδριών. «Μου είπαν ότι διαφορετικά θα πλήρωνα περισσότερα και δέχτηκα. Ξόδεψα συνολικά 1.900 ευρώ για μια θεραπεία που έγινε από εβδομαδιαία, μηνιαία σε σύντομο χρονικό διάστημα». Η θεραπεία συνίστατο σε «συζητήσεις με ψυχολόγο και συνεδρίες υπνοθεραπείας όπου άκουγα μουσική», εξηγεί.

Αλλάζει τον τόνο της όταν αφηγείται ότι μόλις τελείωσαν τα προγραμματισμένα της ραντεβού υπέφερε από άγχος και ζήτησε βοήθεια. «Είχα κρίσεις πανικού, ήθελα να πέσω από το μπαλκόνι. Κοιμόμουν τέσσερις ώρες και έμενα ξύπνια το υπόλοιπο βράδυ. Μου έλειπε το φάρμακο που μου πήραν. Αλλά η ψυχολόγος της κλινικής δεν έδωσε σημασία στα παράπονά μου, λέγοντάς μου ότι θα περάσει. Κατέληξα να τηλεφωνήσω στον ψυχίατρό μου, ο οποίος με σταθεροποίησε δίνοντάς μου ξανά τα φάρμακά μου».

Σύμφωνα με την ψυχίατρο Inês Homem de Melo, από το Πόρτο, αυτή η περίπτωση είναι μόνο μία από τις πολλές που έχουν έρθει για διαβούλευση μετά την αποτυχία εναλλακτικής θεραπείας για την κατάθλιψη ή άλλη ψυχική ασθένεια…

Στην Ελλάδα πόσοι είναι οι κομπογιαννίτες που εκμεταλλεύονται τους ασθενείς;

artinews.g