Η απόφαση του Αρείου Πάγου που έθαψε το «λευκό ποινικό μητρώο»

Η απόφαση του Αρείου Πάγου που έθαψε το «λευκό ποινικό μητρώο»

  • |

Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο υπήρχε ένα ελαφρυντικό που έσπαγε με ευκολία τα ισόβια. Αφορά τον σύννομο βίο (ή πρότερο έντιμο βίο, στον παλαιότερο Ποινικό Κώδικα) που είχαν οι κατηγορούμενοι πριν διαπράξουν κάποιο κακούργημα. Για τα ειδεχθή εγκλήματα, που τιμωρούνται μόνο με ισόβια κάθειρξη, αυτό το ελαφρυντικό ήταν η μοναδική ευκαιρία των καταδικασθέντων να γλιτώσουν την ανώτατη ποινή. Πολλοί τα κατάφεραν, μέχρι που το συγκεκριμένο ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στον δολοφόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τα ισόβια έσπασαν και ο Επαμεινώνδας Κορκονέας αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει πραγματική ποινή 11 ετών.

Γιώτα Τέσση

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, έκανε αναίρεση κατά της απόφασης των δικαστών να χορηγήσουν το συγκεκριμένο ελαφρυντικό και το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η χορήγησή του ήταν λανθασμένη. Ο Κορκονέας επέστρεψε στη φυλακή και στις 8 Ιουνίου το Εφετείο Λαμίας θα εξετάσει ξανά την υπόθεση, μόνο ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικού.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αποδείχθηκε καθοριστική. Σύμφωνα με το σκεπτικό της, «ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με την, από πεποίθηση, υποταγή στη νομιμότητα ως προς όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του κατηγορούμενου, κατάσταση που δεν εξασφαλίζεται με την ανυπαρξία καταδίκης του για αξιόποινη πράξη». Τα χέρια των δικαστών λύθηκαν και ήταν θέμα χρόνου η απόφαση αυτή να παράξει αποτελέσματα.

Το είδαμε να συμβαίνει στη δίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη δολοφονία της γυναίκας του Καρολάιν Κράουτς, αλλά και στη δευτεροβάθμια δίκη των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη. Οταν οι κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστεί ότι είχαν πρότερο σύννομο βίο, οι εισαγγελείς απάντησαν παραθέτοντας το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου. Το λευκό ποινικό μητρώο συνεκτιμάται μεν από τους δικαστές, αλλά δεν αρκεί από μόνο του για να γλιτώσει κάποιος την ισόβια κάθειρξη.

.efsyn.gr/