Προκαλεί!

Προκαλεί!

  • |

Το έλεγαν υπέροχα οι Κέλτες, όταν με απάνθρωπες βιαιότητες (υπάρχει άλλο είδος;) αναγκάστηκαν να ασπαστούν τον χριστιανισμό, με αποτέλεσμα σχεδόν να χαθούν ολοσχερώς: Τι είναι αυτοί οι άνθρωποι που λατρεύουν έναν θεό που ματώνει και πεθαίνει πάνω σ’ έναν σταυρό;

Νόρα Ράλλη

Δεν θα το αναλύσω περαιτέρω εδώ (αν και είναι απίστευτη αλήθεια). Το σίγουρο είναι πως με βιαιότητες (και άλλες βιαιότητες και σχεδόν μόνο βιαιότητες), ο χριστιανισμός επιβλήθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο και ανά τους ιστορικούς καιρούς. Τριαδικός είναι ο θεός του χριστιανισμού και συγκεκριμένα της Ορθοδοξίας. Εχουμε δηλαδή έναν Πατέρα, έναν Γιο και ένα Πνεύμα Αγιο, που φανερώνεται ως λευκή περιστερά. Αφήνω στην άκρη το σεξιστικό, πατριαρχικό και κυριαρχικό μοντέλο του τριαδικού αυτού σχήματος και πάμε στα δικά μας. Χθες, γιορτάζαμε (οι ορθόδοξοι πιστοί δηλαδή) αυτό το Αγιο Πνεύμα.

Για τους Ελληνες, αυτό σημαίνει συνήθως τριήμερο διακοπών. Για τους πολιτικούς, σημαίνει δηλώσεις προς το ποίμνιο, ώστε να μη χάσουμε ψηφαλάκια των πιστών και συνεργασιούλες με την Εκκλησία. Βγαίνει, λοιπόν, και ο Πατούλης ως γιατρός (επιστήμονας δηλαδή) και περιφερειάρχης Αττικής (πολιτικός δηλαδή) και λέει: «Τη σημαντική αυτή ημέρα κατά την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά το Αγιο Πνεύμα, αυτή την αστείρευτη πηγή όλων των θείων δωρεών, εύχομαι να δίνει σε όλους μας δύναμη, πίστη και ευσπλαχνία για τον συνάνθρωπό μας. Είμαι βέβαιος πως με πίστη και όραμα για ένα καλύτερο μέλλον, θα τα καταφέρουμε».

Δεν περιμένω τα λόγια ενός πολιτικού να εκφράζουν όλη την αλήθεια. Το απαιτώ. Και, ασχέτως πίστης στο όποιο Πνεύμα, δεν μπορώ ν’ ακούω από έναν επιστήμονα και πολιτικό να μου εύχεται «δύναμη και πίστη και όραμα για ένα καλύτερο μέλλον», όταν το όνομά του βρίσκεται στα μαύρα κατάστιχα του σκανδάλου Novartis κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Δεν με πειράζει που είναι δεξιός, αρκεί να μην προκαλεί. Και προκαλεί!

efsyn.gr/