Ασάνζ και Τράγκας: βίοι αντίδρομοι*

Ασάνζ και Τράγκας: βίοι αντίδρομοι*

  • |

Κάθε κοινωνικό σύστημα κρίνεται ασφαλώς από τα πρότυπα και τις αξίες που υπερασπίζεται. Και οι επιλογές του δυτικού κόσμου είναι χαρακτηριστικές της διαστάσεως μεταξύ των υποκριτικών διακηρύξεων και των αληθινών του κινήτρων. Ο Τζούλιαν Ασάνζ αποκάλυψε εκτενώς τα στρατιωτικά εγκλήματα των Αμερικανών και των πρόθυμων συμμάχων τους σε διάφορα πολεμικά μέτωπα. Ο Γιώργος Τράγκας συγκάλυψε επιμελώς τα οικονομικά εγκλήματα των Ελλήνων πλουτοκρατών και των πειθήνιων πολιτικών τους υπηρετών.

Ο Ασάνζ πίστευε ότι όποιος έχει πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες δημοσίου ενδιαφέροντος οφείλει να τις δημοσιεύει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, ιδιαίτερα εάν αφορούν τους ισχυρούς της γης. Ο Τράγκας πίστευε ότι αξίζει να κυνηγάς τέτοιες πληροφορίες για να τις αποκρύπτεις με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, ειδικά αν αφορούν τους ισχυρούς της ημέρας.

Ο Ασάνζ απευθυνόταν στην αθώα συνείδηση, που δεν εκβιάζεται. Ο Τράγκας έψαχνε τη μαύρη ασυνειδησία, που εκβιάζεται. Ο Ασάνζ έδειξε τι πρέπει να ερευνά και τι να γράφει ο σοβαρός τύπος των δυτικών δημοκρατιών για να είναι πράγματι σοβαρός.

Ο Τράγκας έδειξε τι δεν πρέπει να γράφει ο εξωνημένος τύπος για να επιβραβεύεται γενναιόδωρα από όλους τους συστημικούς παράγοντες παριστάνοντας τον σοβαρό. Ο Ασάνζ κυνηγήθηκε ανηλεώς, έζησε τα καλύτερά του χρόνια από φυλακή σε φυλακή, κατατροπώθηκε σωματικά και εξουθενώθηκε ψυχικά σ’ έναν πόλεμο δίχως τέλος — επειδή μίλησε.

Ο Τράγκας πλούτισε αισχρά, έζησε από επαύλεως εις έπαυλιν με τη βλακώδη πολυτέλεια που ορέγεται κάθε ρηχός ανθρωπάκος και αναπαύεται εν ειρήνη — επειδή σώπασε.

Πληρώθηκαν δηλαδή και οι δύο ανάλογα με τη συνεισφορά τους στις κυρίαρχες (απ)αξίες του διαφημιζόμενου ως ελεύθερου κόσμου: το έγκλημα, τη διαφθορά, τη ληστρική ασυδοσία και την εξαθλιωτική ανισότητα.
*Βλέπε και τη σχετική ανάρτηση του Κώστα Κουτσουρέλη.