Ηθοποιός σημαίνει φως, βενζίνη, φαγητό και ξενοδοχείο

Ηθοποιός σημαίνει φως, βενζίνη, φαγητό και ξενοδοχείο

  • |

Η ηγεσία του ΥΠΠΟ δεν έχει αναστατωθεί τόσο ώστε να φροντίσει αναλόγως και για τους εργαζομένους του θεάτρου.
Θυμάστε εκείνη την παράφραση του πασίγνωστου τραγουδιού του Χατζιδάκι που γείωνε το «Ηθοποιός σημαίνει φως» και το έκανε «Ηθοποιός σημαίνει φως, νερό, τηλέφωνο»; Ηταν μια σατιρική παρέμβαση στη χατζιδακική ποιητικότητα που πάντως θύμιζε πως οι εργαζόμενοι του θεάματος πρέπει να επιβιώσουν.

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Κι όμως, έχω παρακολουθήσει συζητήσεις με ανθρώπους που δεν κρύβουν την απαρέσκειά τους απέναντι στον συνδικαλισμό των κλάδων ηθοποιών ή τεχνικών. Το θεωρούν πολύ «ταπεινό» και ευτελές έναντι του μεγαλείου της καλλιτεχνικής αποστολής.

Ανάλογες αντιδράσεις παρατηρώ και τώρα που εν όψει της έναρξης των Επιδαυρίων και των καλοκαιρινών περιοδειών γενικά τα σωματεία των καλλιτεχνών και των τεχνικών σε Εθνικό Θέατρο και ΚΘΒΕ κάνουν στάσεις εργασίας με αίτημα τη δίκαιη επικαιροποίηση της αποζημίωσης για τις εκτός έδρας εργασίες. Για να βάλουμε τα στοιχεία κάτω όμως, να δούμε μήπως έτσι υποχωρήσει η συνδικαλιστική δυσανεξία ορισμένων.

Τεχνικό και καλλιτεχνικό προσωπικό στα κρατικά θέατρα οφείλει για μια παράσταση στην Επίδαυρο να μεταβεί και να παραμείνει εκεί περί τη μία εβδομάδα, πληρώνοντας ύπνο, βενζίνη, διόδια, φαγητό. Το per diem εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει αναπροσαρμοστεί. Αποτέλεσμα; Συχνά το προσωπικό μιας παράστασης εκτός έδρας αναγκάζεται ή να περικόψει από τα βασικά ή να πληρώσει από την τσέπη του. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια ο κορονοϊός αποτρέπει τη συνύπαρξη σε κοινά δωμάτια. Φέτος στα προβλήματα προστέθηκε και η τιμή της βενζίνης καθώς και η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στην εστίαση.

Κι όλα αυτά που έχουν αναστατώσει τις ηγεσίες των κρατικών θεάτρων και του Φεστιβάλ τόσο ώστε να αντιμετωπίσουν την ενδεχόμενη αδυναμία μετακίνησης του κοινού, βάζοντας π.χ. πούλμαν από και προς την Επίδαυρο χωρίς επιπλέον χρέωση, δεν έχουν αναστατώσει την ηγεσία του ΥΠΠΟ τόσο ώστε να φροντίσει αναλόγως και για τους εργαζομένους. Κρίμα!

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.